K1 i Boks

IBF dodijelio Golovkinu borbu za titulu koju su oduzeli Canelu

Gennady Golovkin
 Instagram
Nakon što se Canelo Alvarez i Sergiy Derevyancheko nisu uspjeli dogovoriti po pitanju honorara za njihov meč te je to dovelo do toga da je IBF Meksikancu oduzeo pojas prvaka, sad će se za taj isti pojas boriti Gennady Golovkin.

Iako je Canelo Alvarez ovu titulu osvojio tek u svibnju ove godine, kad je savladao Daniela Jacobsa, IBF mu ju je odlučio oduzeti, čime su šokirali boksačku javnost. Kao razlog su naveli tri odgode licitacije honorara za meč protiv Derevyancheka. Zanimljivo, iako su oba tima stvarala problem po pitanju konačnog dogovora, ukrajinskog boksača to neće ništa koštati. IBF je sad donio odluku kako će se on za titulu boriti protiv Gennadyja Golovkina.

"IBF titula srednje kategorije upražnjena je 1. kolovoza 2019. godine. IBF tim putem donosi odluku kako se dva najviše rangirana boksača trebaju boriti za novog prvaka", napisao je predsjednik IBF-a u pismu koje je poslao timovima oba navedena boksača.

33-godišnji Serhiy Derevianchenko (13-1, 10 KO) zapravo se oko IBF titule kreće već neko vrijeme. Poziciju prvog izazivača izborio je već prošle godine, kad se trebao boriti upravo protiv Golovkina. Nakon što je ovaj odabrao kako titulu želi braniti u revanšu protiv Canela Alvareza, IBF se ponio prema njemu jednako kao prema Canelu. Titula mu je tim putem oduzeta, a Derevyanchenko se za nju borio protiv Daniela Jacobsa te je poražen. Jacobs je u svibnju, kao što smo spomenuli, titulu izgubio od Canela, dok je Ukrajinac mjesec dana prije tog savladao Jacka Culcaya. To mu je bilo dovoljno da ga IBF ponovno proglasi svojim prvim izazivačem. Velik udjel u tome sigurno ima dobar odnos te organizacije i njegovog promotora, Loua DiBelle.

Golovkin (39-1-1, 35 KO) se po prvi put od poraza protiv Alvareza vratio u lipnju, kad je prekidom u četvrtoj rundi savladao Stevea Rollsa. Nakon te pobjede odlučio je prozvati Canela na treći meč, no promotor Oscar De La Hoya poručio mu je kako mu je potrebna neka velika pobjeda. Eventualna protiv Derevynachenka bi svakako bila takva, budući da bi sa sobom donijela i pojas, čije oduzimanje Canelovom timu nije najbolje sjelo.

Ova oba boksača prvo trebaju prihvatiti ponudi i do 4. rujna se pokušati dogovoriti po pitanju honorara. Ako se to ne dogodi, IBF bi se mogao naći u novim problemima.

Linker
19. travanj 2024 12:16