K1 i Boks

Joshua u tri koraka vratio izgubljeno, ali okršaj s Wilderom ili Furyjem gotovo sigurno nećemo gledati

 Screenshot (YouTube)
Najavljivali su nam “Bitku na dinama”, umalo smo dobili pustinjsku oluju, a na kraju smo završili sa solidnom i ne suviše pamtljivom boksačkom večeri u predgrađu saudijske prijestolnice Rijada. Osim ako kao “pamtljivo” ne računate novo moralno posrnuće boksačkih promotora koji su uzeli desetke milijuna dolara od bogatog i trulog režima obitelji Al Saud.

I dok su krunski princ Bin Salman i njegova svita uspješno iskopirali iskušanu shemu omraženih im susjeda iz Katara (petrodolarima kupuj sportska natjecanja pa njima peglaj imidž), Anthony Joshua u Diriyahu je uspješno iskopirao iskušanu shemu nekadašnjeg suparnika i sadašnjeg mentora Vladimira Klička te vratio tri abecedne titule prvaka (WBA, WBO, IBF) iz ruku kratkotrajnog uzurpatora Andyja Ruiza Juniora.

Svoje mjesto u trijumviratu teške kategorije, u kojem su još WBC prvak Deontay Wilder i linearni šampion Tyson Fury, A. J. je vratio u tri koraka. Prvo, detektirao je pogreške i naučio lekcije iz meča u Madison Square Gardenu u kojem ga je Ruiz nokautirao. Drugo, smršavio je na elegantnih 107,5 kilograma i pripremio organizam na ujednačeni tempo tijekom punih 12 rundi. Na kraju, promijenio je i taktiku. Simpatičnom, ali opasnom debeljku Joshua je prodao “Klička” - kretanjem i lijevim direktom držao je distancu, vrijedno skupljao bodove i suzdržavao se od srljanja po nokaut koje bi ga izložilo ubitačnim kontranapadima.

Dok su prosječni gledatelji malo njurgali zbog izostanka tučnjave, a fanovi boksa odali zasluženo priznanje Britancu, nitko se nije veselio pobjedi kao Joshuin promotor Eddie Hearn. Poraz u ovom meču trajno bi očerupao njegovu zlatnu koku, a ovako mu se opet otvorilo more opcija za lukrativne mečeve.

Najlogičnije bi bila pričekati pobjednika borbe Wilder - Fury, zakazane za 22. veljače, pa sredinom lipnja na nekom britanskom ili američkom stadionu organizirati meč koji bi nam dao pravog, neupitnog šampiona teške kategorije. No, zbog politike i neusklađenih interesa ključnih promotora i TV mreža/streaming servisa taj film gotovo sigurno nećemo gledati.

Druga je opcija treći meč s Ruizom. Da je borba bila malo kompetitivnija i da sada već bivši prvak nije u ring ušao kao latino verzija Homera Simpsona, publika bi možda i tražila trilogiju. Ovako, Ruizov život na vagi većinu fanova naprosto ne zanima.

Kao najvjerojatniji idući Joshuini suparnici nameću se dva imena. Prvi je bivši šampion u “cruiseru” Oleksandr Usyk koji se ove godine preselio među teškaše. Riječ je o vrhunskom, neporaženom boksaču kojeg promovira Eddie Hearn i s kojim će se meč najlakše ugovoriti. Plus, WBO je naredio Joshui da mora braniti titulu protiv Ukrajinca pa ako mu je baš stalo do tog pojasa, Usyk će biti sljedeći. No, ako A. J. radije želi braniti svoj IBF pojas (koji je prvi osvojio u meču protiv Charlesa Martina), onda ga u idućem meču čeka Bugarin Kubrat Pulev protiv kojega je jednom već trebao braniti naslov.

Od ove dvojice, Usyk je svakako veće ime i prava prijetnja, dok bi Pulev prije služio kao prolazna borba u pripremi za veće stvari. Bilo kako bilo, izgledno je da će jednu od abecednih titula Joshua vratiti, što znači da nas u 2020. čeka nastavak “igre prijestolja” u kojoj je gotovo nemoguće da će neki od prvaka ujediniti sve titule i postati neupitni šampion.

Linker
17. travanj 2024 13:19