K1 i Boks

Joshua nokautirao Puleva i na spektakularan način obranio teškaške titule!

Anthony Joshua i Kubrat Pulev
 ANDREW COULDRIDGE / POOL / AFP
Svjetski prvak uspješno je pred 1000 navijača u londonskoj The SSE Areni zaustavio svog izazivača

Uvjerljiv, dominantan i tehnički savršen bio je Anthony Joshua u meču protiv Kubrata Puleva, u kojem je obranio WBO, IBF i WBA titule teške kategorije, kao i onu malo manje cijenjenu IBO titulu. Bugarski izazivač nije uspio odgovoriti niti u jednom aspektu boksa, a zapravo je imao sreće da meč nije završio već u trećoj rundi. Joshua je cijelo vrijeme imao sve pod kontrolom, a posao je onda završio u devetoj dionici meča, za svoju 24. pobjedu u karijeri, od toga 22. nokautom.

Bio je ovo zapravo jedan klasičan meč u kojem Anthony Joshua od početka uspije prepoznati svoje prednosti i onda na njima gradi put prema pobjedi. 31-godišnjak je prepoznao prednost u distanci, a Pulev se samo upisao u listu onih koji nisu mogli pronaći put kroz njegov prednji direkt. Svaki put kad bi Pulev pokušao nešto konkretnije, upravo bi tim oružjem bio zaustavljen. Prve dvije runde tako je uzeo na račun više pogodaka, da bi u trećoj pokazao što može i možda je već tada meč mogao biti gotov. Nije Pulev opravdao svoj nadimak "Kobra", budući da iznenadnih "ujeda" s njegove strane nije bilo.

Naime, upravo sredinom treće runde Joshua pronalazi prvi pravi udarac, nakon kojeg je Pulev uzdrman, a serija još nekoliko pravih bombi dovodi do toga da Bugarin doslovno okreće leđa i bježi iz meča. Mogao je sudac tada prekinuti, jer je Pulev pokazivao namjeru odustajanja od borbe, ali ipak je odabrao brojanje, nakon kojeg se izazivač vraća, ali vrlo brzo završava na leđima. Još jedno brojanje, povratak u meč te nedovoljno vremena da ga Joshua završi.

Oporavio se Pulev tijekom boravka u kutu te Joshua odlučuje nastaviti disciplinirano i bez srljanja. Imao je dobar trenutak u petoj rundi, no nije nadogradio dobru seriju, a vidljivo ofenzivnije odradio je sedmu rundu, u kojoj je napokon aktivirao desnu ruku. Pogodio je njome nekoliko aperkata te pokazao Pulevu kako ima još puno toga u svom arsenalu što nije iskoristio. One koji poznaju Joshuin boks nije iznenadila osma runda, u kojoj je većinom eskivirao, bez pokušaja pravog udarca. To su one za Joshuu standardne runde u kojima odmori, da bi nakon toga krenuo svim silama.

Upravo to se dogodilo u drugoj polovici devete runde. Sjajnu seriju otvorio je direktom, a onda povezao dva aperkata, nakon kojih dolazi do novog brojanja. Vratio se Pulev u meč, ali to mu nikako nije ispalo pametnom odlukom. Odmah je Joshua vidio kako je na pravoj distanci te da se njegov protivnik nije u potpunosti pribrao i povukao je desnicu nakon kojeg je Bugarin na podu nekoliko sekundi bez svijesti. Pokušao se ustati, no više nije bilo mogućnosti za tako nešto i meč je bio gotov.

Joshua je tako svoj profesionalni omjer doveo na 24-1 te je izgradio svoj dio puta prema meču protiv Tysona Furyja, koji je nikad bliže. Ipak, postoje još neki mali problemi koji bi se mogli pojaviti. Oleksandr Usyk je obavezni izazivač prema WBA te bi Joshua mogao imati izbor borbe protiv Ukrajinca ili napuštanja pojasa, čime bi meč protiv Furyja svakako imao manju vrijednost. S Furyjeve strane, problemi su pravne prirode, odnosno tvrdnje Deontaya Wildera kako ima pravo na revanš. Ako "Bronze Bomber" ne uspije dokazati da je u pravu, pred Furyjem neće biti nikakvih prepreka.

Anthony Joshua vs. Kubrat Pulev - LIVE

9. runda

Pulev je ponovno agresivniji, ali sad Joshua odgovara kontranapadima direktom. No, Britanac ne napada i polovicu ove runde bio je bez gotovo ikakvih napadačkih udaraca. Onda je krenuo, ali Pulev sad odgovara ulaskom u klinč. Ipak je onda Joshua napravio ono što se nakon prošle runde moglo očekivati. Podiže tempo i pogađa prednji direkt na koji veže desni aperkat i ponovno je Pulev ozbiljno uzdrman, a nakon još jednog aperkata dolazi do trećeg brojanja u meču. Vratio se Pulev i sad u meč, ali na nogama je bio samo nekoliko sekundi. Odmah je Joshua vidio otvorenu bradu i desnim krošeom pogodio pravi projektil nakon kojeg je Bugarin na podu i povratka u meč više nije bilo. Velika pobjeda Joshue kojom si je otvorio put prema meču protiv Tysona Furyja, meču koji cijeli svijet želi vidjeti.

8. runda

Kondicija Kubrata Puleva svakako je ugodno iznenađenje, budući da je Bugar sposoban u ovako kasnoj fazi meča biti ofenzivnije postavljeni boksač. No, pravog udarca i dalje ne nalazi. Joshuina obrana ovaj meč je na izuzetno visokoj razini. Ipak, ovo bi mogla biti runda koji bi Pulevu mogla pripasti na račun aktivnosti. Joshua inače koristi neke runde za odmor, u takvima rijetko kada i pokuša koji udarac, nakon čega kreće žešće i moguće da je to ovdje slučaj.

7. runda

Da se primijetiti promjena taktike kod Joshue i sad su udarci u tijelo ono što jako dobro radi, a ponovno je oružje bilo prednji direkt. Ulaskom u drugu minutu dobar desni aperkat Joshue iz klinča, a novi klinč dolazi točno na sredini runde, kad slijedi još tri aperkata. Napokon je prvak odlučio pokrenuti i svoju desnu ruku, zapravo onu kojom se traži udarac za nokaut. Pulev je ovu rundu bez ikakvog odgovara, očito iznenađen aktivnijim protivnikom. Pokušavao je eksplozivno ulaziti, ali svaki takav pokušaj završavao je u klinču. Runda je privedena kraju, a spomenuti aperkati bili su neupitno dovoljni da ne bude nikakve sumnje oko pobjednika runde.

6. runda

Ponovno je Pulev agresivac, a odjednom i njegov direkt izgleda bolje. Sad Joshua kreće odgovarati ulascima u klinč i time je pomalo nanervirao svog protivnika. I dalje je prednji direkt glavni udarac britanskog predstavnika, dok mu desna ruka služi kao obrambeno oružje. Vrlo je primjetan bio deficit u distanci s kojim se Pulev teško nosi kroz cijeli meč. U posljednjoj minuti runde nekoliko razmjena udaraca, no ponovno bez onih pravih koji bi digli publiku na noge.

5. runda

Pulev se odmah u početku kreće naprijed i time je natjerao prvaka da se kreće uz konopce, no nije se Joshua osjećao neugodno zbog toga. Nastavio je svojim stilom, gdje je pravovremeno odabranim prednjim direktima odbacivao Puleva od sebe, a onda je u drugoj polovici runde povezao dva vrlo precizna i činilo se kako je izazivač uzdrman. Ipak, nije to bilo dovoljno uvjerljivo da bi Joshua ponovio napad iz treće runde. Odabrao je umjesto toga kontrolu kakvu je imao do tada te je još jednu rundu priveo kraju bez da je primio ijedan ozbiljan udarac.

4. runda

Otvara Joshua rundu prednjim direktima, da bi provjerio kako se Pulev osjeća. Nakon što je prepoznao da mu je vrijeme u kutu pomoglo, usporio je i ponovno počeo tražiti onaj jedan udarac kojim bi preusmjerio meč u svoju stranu. Više nije bio onaj agresivac s kraja treće runde, nego je nastavio kao na početku. Pulev je pokušavao pronaći svoj pravi udarac, no Joshuino kretanje i eskivaže su bili na visokoj razini. Završila je ova runda bez prave akcije ili udaraca koji bi bili vrijedni spomena.

3. runda

Novo ispitivanje snaga s distance kratko je prekinuo prvi klinč u meču, no sudac je odmah razdvojio boksače. Pola runde prošlo je bez udarca vrijednog spomena, no onda je došla prava eksplozija prvaka. Pogodio je Joshua sjajno desnom točno na sredini runde, a Pulev je u tom trenutku opasno uzdrman. Nastavlja Joshua napadati sa svime što ima u svom arsenalu, a Bugarin pokušava na sve moguće načine ostati u meču. Na ulazu u posljednju minutu prolazi Joshua fenomenalnim aperkatom, nakon čega izazivač okreće leđa i odlazi u kut, što dovodi do prvog brojanja. Vratio se Pulev u meč te je dočekao novu kanonadu, a ovog puta nakon par udaraca, sa završnim aperkatom, završava leđima na podu. Sudac mu još jednom broji, nakon čega se Pulev vraća i ostaje na nogama do kraja runde.

2. runda

Pulev agresivno ulazi u drugu rundu i nekoliko puta pogađa u tijelo. Prepoznao je to Joshua te se malo odmaknuo i spustio u koljenima, a iz te pozicije je sad on pogodio nekoliko sličnih udaraca. Ulaskom u drugu minutu runde prva prava serija prvaka. Viđena su četiri udarca, no Pulev je to ipak dobro blokirao. Druga polovica runde prošla je većinom u izbjegavanju, sve do samog kraja, kad je Joshua napao i potvrdio još jednom bolji dojam kroz tri minute.

1. runda

Na samom početku meča pratimo ispitivanje snaga i Joshuin pokušaj pronalaska distance s koje će moći koristiti svoju prednost u dužini ruku. Nekoliko puta je pronašao prostor za prednji direkt. Pulev je ušao vrlo otvoren, spreman i primiti udarac s ciljem prilaska na poziciju odakle bi pokušao neki od svojih najboljih udaraca. Nije se puno vidjelo u prvoj rundi, ali dojam je da je Joshua pogodio dovoljno puta da bi meč otvorio s bodovnom prednosti.

Ostali rezultati

Lawrence Okolie def. Nikodem Jezewski
tehnički nokaut (druga runda)

Hughie Fury def. Mariusz Wach
jednoglasna sudačka odluka (100-90, 100-90, 99-91)

Martin Bakole def. Sergey Kuzmin
jednoglasna sudačka odluka (98-92, 97-93, 96-94)

Kieron Conway def. Macauley McGowan
jednoglasna sudačka odluka

Qais Ashfaq def. Ashley Lane
tehnički nokaut (četvrta runda)

Florian Marku vs. Jamie Stewart
neodlučeno

Linker
19. travanj 2024 06:48