K1 i Boks

Komentar: Lomachenko je po prvi put trebao plan B - nije ga imao!

Vasyl Lomachenko i Teofimo Lopez
 screenshot
Vasyl Lomachenko može razloge za poraz od Teofima Lopeza pronaći vrlo lako

Veliki je broj onih koji su rano ujutro 18. listopada ostali neugodno iznenađeni. Vasyl Lomachenko doživio je poraz. Njega mu je nanio momak za kojeg su mnogi vjerovali kako mu može priuštiti probleme, ali ponovno je i među takvima bilo malo onih koji su vjerovali da to mogu biti problemi na koje on neće pronaći odgovor. Ipak se tu radi o, na mnogim ljestvicama, vodećem "pound-for-pound" boksaču svijeta, revolucionaru "slatke znanosti" i čovjeku koji ring vidi na način kakav običnom fanu nije moguće predočiti. No, upravo to se dogodilo. Znalo se da je Teofimo Lopez veći i duži, znalo se da je brz te da Loma tu neće imati toliku prednost kao u nekim drugim mečevima te se znalo da je mlad i gladan. I ponovno je bilo malo onih koji su vjerovali da je spreman. Ipak su mu tek 23 godine.

No, Teofimo Lopez postao je prvak svijeta po WBO, WBA, IBF-u i The Ringu, a Lomachenku je oduzeo i WBC franchise pojas, no to nije pojas koji ga može činiti apsolutnim prvakom svijeta, odnosno vlasnikom sve četiri elitne titule. Koliko god on i WBC to htjeli te koliko god ga neki mediji proglasili apsolutnim šampionom, ujedno najmlađim u povijesti boksa, on to nije. WBC prvak je Devin Haney, a "franšizni pojas" je WBC uveo iz nekih svojih teško objasnivih hirova te su tu titulu prošle godine dodijelili Lomachenku i Canelu Alvarezu.

Riječ je o pojasu kojeg WBC može bilo kada nekome dodijeliti i bilo kada prebaciti na nekog drugog boksača. Znači, nije riječ o pojasu koji se pobjedom može osvojiti ili porazom izgubiti. Možemo ga možda objasniti kao pojas privremenog prvaka, ali za koji se boksač ne mora boriti da bi ga osvojio, nego mu ga se samo dodijeli. Ukratko, WBC realno, prema svojim pravilima, franchise prvakom može proglasiti bilo koga od vas koji u ovom trenutku čitate ovaj tekst. Dakle, Teofimo Lopez nije apsolutni prvak svijeta, što ne znači da već uskoro, ako ugovori meč protiv Haneya (ili Yuriorkisa Gamboe, ako ga 7. studenog savlada) i odradi jednako dobar nastup, neće postati.

Vratimo se mi na razloge Lomachenkovog poraza, koji je došao čisto i pošteno, koliko god neki njegovi fanovi iz subjektivnih razloga to pokušavali osporiti. Meni kao autoru ovog teksta je također Loma jedan od najdražih boksača, no činjenica je kako je u "bubbleu" Top Ranka naišao na boljeg. Možda ne ukupno boljeg, možda ne čovjeka koji trenutno ima bolju boksačku tehniku, asortiman udaraca i kvalitetu u cjelini, ali boksača koji je tog dana bio bolji u ringu, koji je imao bolju strategiju ili barem bolju provedbu te strategije u samom meču. Ili nešto još važnije, Lomachenko nije imao plan B, koji mu je u ovom meču bio i više nego potreban.

Lopez se sjajno pripremio za one glavne Lomachenkove kvalitete. Znao je da ima brzinu kojom može parirati njegovoj, ali još bolje je pročitao sjajne kretnje Ukrajinca, što je ono gdje on zapravo pravi prednost, ono čime dolazi do onih tako neuobičajenih i nevjerojatnih kuteva iz kojih pogađa svoje protivnike na načine kakve oni ne očekuju, udarcima za koje ne vjeruju da ih mogu pronaći. Teofimo nije bio taj, on je očekivao i predosjećao. Njegovo kretanje bilo je upravo onakvo kakvo je potrebno za izbaciti Lomachenka iz ritma i natjerati ga da postane ono što on nije, pasivan boksač. Kako objasniti jednoznamenkasti broj pogođenih udaraca u početnim rundama? Čak i kad je Loma u drugoj trećini meča napokon postao agresivniji, Lopez je i tu imao odgovor. Njegov prednji direkt radio je besprijekorno, no još bolje su izgledali udarci u tijelo. Za direkt se znalo da će ga koristiti, jer bilo bi suludo uz prednost u dužini ekstremiteta da to ne radi. Ovo drugo je ipak bilo iznenađenje. Lomachenko je proradio tek nakon što se Lopez umorio i kad mu noge ipak više nisu bile raspoložene za onaj početni ples. Upalio se tako Ukrajinac u osmoj rundi, ali bilo je prekasno. Realno je reći kako je u desetoj i 11. rundi napravio više nego Lopez u bilo kojoj rundi meča, no runde se broje pojedinačno. Momak iz Brooklyna je još na samom kraju, sjajnom predstavom u posljednjoj rundi, štoviše u samom zatvaranju meča, samo potvrdio svoj veliki trijumf.

Ništa od toga ne bi se dogodilo da je Lomachenko imao spomenuti plan B. No, kako da ga ima kad mu nije bio potreban u većini od preko 400 mečeva koje je odradio? Još od početka amaterske karijere, on je predstavio stil na koji drugi nisu imali odgovora i taj je stil s vremenom samo dodatno unaprjeđivao. U većini mečeva njemu ništa drugo nije trebalo. I ako je imao plan B, nije ga imao potrebu upotrebljavati. Čak i u sjajnom meču protiv Jorgea Linaresa, jednom od najboljih posljednjih godina, kojeg je nakon devet rundi po mišljenju jednog suca gubio 86-84 (jedan je imao 85-85, drugi 86-84 za Lomu), Loma je cijelo vrijeme bio isti, vjeran svom stilu koji ga je proslavio. Tada mu se to također isplatilo. U desetoj rundi njegov je kroše pronašao Linaresovu jetru i bilo je gotovo. Ovog puta nije pronašao ništa. Čak i u rundama koje je Loma dobio, Lopez je bio dovoljno dobar da ne primi ozbiljniju štetu, neku koja bi njegovu pobjedu ugrozila ili preokrenula tijek meča u drastičnom smislu. Nažalost po Lomachenka, on u ovom meču jednostavno nije imao ono što je potrebno za pobijediti. Još jednom ponavljam, to bi bio plan B, način na koji će boksati nakon što vidi da ono u čemu je najbolji ovog puta ipak ne prolazi. Umjesto toga, on je ostao zatečen te je prvih nekoliko rundi izgubio bez ispaljenog metka. Bio je neprepoznatljiv.

Šanse za instantni revanš ne postoje jer u ugovor nije stavljena klauzula i Lopez se može okrenuti lovu za Haneya ili čak Ryana Garciju, budući da su ga obojica prozvali. Pred Lomom je opcija vraćanja u polulaku kategoriju ili traženja nove prilike u lakoj preko nekih drugih mečeva. Ako do revanša dođe, a moglo bi jer je Vasylu tek 32 godine, on bi i u taj meč mogao ući kao favorit. Prije svega jer sad zna što ga čeka i za što ipak mora pripremiti taktiku. No, da se ne zavaravamo, Teofimo Lopez je vraški dobar boksač kojem je samo nebo granica. I boksač kojeg ćemo dugo godina pratiti u velikim mečevima. Tko zna, možda nas on bude oduševljavao upravo poput "Hi-tech" Ukrajinca, koji će to gotovo sigurno nastaviti raditi još nekoliko godina u budućnosti. Ako se njih dvojica ponovno susretnu, meč vjerojatno može biti samo još bolji od ovog, u kojem nam je dosadašnji prvak ostao dužan.

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
27. travanj 2024 02:46