K1 i Boks

Logika kaže Fury, ali postoji nekoliko razloga da posumnjamo u boksačke zakonitosti

 Philip Pacheco / Anadolu Agency/ AFP
Ja sam pobijedio Vladimira Klička! A koga si ti pobijedio? Nikoga! - vikao je ovog tjedna Tyson Fury (29-0-1, 20 KO) na Deontaya Wildera (42-0-1, 41 KO), podsjećajući i njega, i sebe, i cijeli boksački svijet na svoj najveći uspjeh karijere.

A od te hladne večeri u Düsseldorfu, u kojoj je Fury izludio Vladimira Klička (64-5, 53 KO) plesanjem i direktima i tako postao zadnji legitimni šampion teške kategorije, prošlo je punih 50 mjeseci.

U nedjelju rano ujutro po našem vremenu Fury i Wilder, dva najbolja teškaša današnjice, borit će se u lasvegaškoj MGM Grand Areni, nakon čega bi jedan od njih trebao izaći iz ringa kao pravi šampion teške kategorije, prvi nakon listopada 2016. u kojem je Fury konačno abdicirao odabravši alkohol i kokain umjesto revanša s Kličkom.

U međuvremenu je Anthony Joshua na velika vrata stupio na scenu, Kličko je nakon velikog meča i poraza od A.J.-a objesio rukavice o klin, a Wilder je uporno branio svoju WBC titulu, osvojenu još u siječnju 2015., i gradio reputaciju najopasnijeg nokautera u cijelom sportu. Fury je pak otišao do pakla i nazad, vratio se s puta koji je lako mogao zaključiti šest stopa ispod zemlje i umjesto toga još jednom postao legitimna prijetnja u teškoj kategoriji.

LOS ANGELES, USA - DECEMBER 01: Tyson Fury (L) in action against Deontay Wilder (R) during the 12th round of WBC Heavyweight Championship at the Staples Center in Los Angeles, California on December 01, 2018.
 Philip Pacheco / Anadolu Agency
Philip Pacheco / Anadolu Agency/ AFP

Bez žurbe

Pokazao je to u Los Angelesu krajem 2018., kada je u gotovo jednoglasnom meču godine remizirao s Wilderom. Iako je po mišljenju mnogih “Kralj Cigana” tada dobio 9 od 12 rundi i zaslužio pobjedu, Wilder ga je dva puta rušio i po mišljenju dvoje sudaca poništio ono što je trebala biti nedostižna bodovna prednost.

Budući da je Wilder remijem obranio titulu, nije mu se žurilo u revanš, već je sa svojim promotorima pokušao isposlovati bolje uvjete za meč s Joshuom koji je u tom trenu držao preostale tri abecedne titule. No, 1. lipnja 2019. Andy Ruiz Jr. šokirao je A.J.-a i planove o velikom ujedinjavanju svih pojaseva gurnuo u drugi plan, a Wildera opet usmjerio prema Furyju.

Konačno, prije dva mjeseca Joshua je u revanšu s Ruizom Jr. vratio pojaseve. Meč je s njegove strane bio taktički savršen, ali nije bio dovoljno dominantan, a da većina boksačkih insajdera, fanova i novinara ne bi došla do istog zaključka - da su Wilder i Fury trenutno broj 1 i broj 2 teške kategorije. Bez obzira na titule prvaka i uglavnom imbecilnu politiku četiri organizacije koje ih dijele (a prema kojima je Wilder WBC prvak, a Joshua WBA, WBO i IBF prvak).

LOS ANGELES, USA - DECEMBER 01: Tyson Fury (L) in action against Deontay Wilder (R) during WBC Heavyweight Championship at the Staples Center in Los Angeles, California on December 01, 2018.
 Philip Pacheco / Anadolu Agency
Philip Pacheco / Anadolu Agenc/ AFP

Novi klasik

Naime, od pukih pojaseva u boksu će uvijek biti važnije s kim si se borio, koga si pobijedio i kakav si dojam ostavio. A od pamtljivog meča u L.A.-u i Wilder i Fury imaju dvije pobjede - Amerikanac je bio impresivniji, s dva strašna nokauta protiv Breazealea i Ortiza, dok je Britanac lako sredio mladog Nijemca Schwarza pa se pošteno pomučio protiv Otta Wallina.

Dugo očekivani uzvrat ima potencijal da se pretvori u novi klasik. S jedne strane je punokrvni nokauter protiv kojeg trenutak nepažnje znači spoj s kapetanom Zaspanom, a s druge je boksački doktor, Fred Astaire zarobljen u tijelu diva od 2.06 i 120 kilograma. Iskustvo prvog meča i boksačka logika kažu da u takvom okršaju uglavnom dobiva “boksač”, a ne “udarač”, što bi značilo da je Fury u prednosti. No, njegovo mučenje s Wallinom, iracionalna želja da nokautira Wildera, a prije svega - i Wilderov zadnji desni direkt, dovoljni su da posumnjate u boksače zakonitosti.

Linker
20. travanj 2024 05:44