K1 i Boks

MOO odgovorio na pitanja o kontroverznom turniru i zaraženim boksačima: 'Ne vidimo nikakvu povezanost'

Ilustracija
 Shutterstock
MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR ODGOVORIO NA UPIT SN MOO se očitovao po pitanju odgovornosti za nedavni londonski turnir na kojem su zaraženi neki hrvatski boksači i treneri

Proteklih smo desetak dana, pa i malo više, “peglali” Međunarodni olimpijski odbor zbog odgovornosti u vezi s održavanjem boksačkog predolimpijskog kvalifikacijskog turnira u Londonu, pišu Sportske novosti.

Natjecanje je počelo 14. ožujka, prekinuto je dva dana kasnije, ali se ondje, vrlo je izvjesno, određeni broj sportaša i trenera zarazio koronavirusom. Osim poznata tri takva slučaja u nas, doznali smo za još dva u Turskoj. Kamo sreće da je to sve (malo vjerojatno), ali i jedan je previše, osobito u okolnostima u kojima se taj turnir, po nama, doista nije ni smio održati, kojeg je trebalo jednostavno otkazati navrijeme, kao i praktički sva sportska natjecanja u Europi dotad.

Suosjećanje

Stoga smo jučer rano ujutro poslali nekoliko pitanja službi za odnose s javnošću MOO-a u Lausanni:

1. Kako je uopće bilo moguće da je MOO dopustio da olimpijski kvalifikacijski boksački turnir u Londonu počne 14. ožujka, kad je već tada proglašena pandemija Covida-19, zaustavljena su sva sportska natjecanja u Europi, broj zaraženih i, nažalost, mrtvih, rastao je iz dana u dan?

2. Iz kojeg je razloga nakon SLUŽBENE odluke o prekidu natjecanja (16. ožujka poslijepodne), svejedno dano odobrenje da se iste večeri ipak nastave predviđene borbe?

3. Tko je bila nadležna osoba iz MOO koja je vodila turnir u Londonu? Prema našim spoznajama, riječ je o nekom dužnosniku izvorno iz gimnastike.

4. Osjeća li se MOO odgovornim za bolesti nekolicine sportaša i trenera, uz opasnost da je broj oboljelih samo s turnira u Londonu znatno veći jer su se svi ti sportaši i treneri morali iz Londona vratiti svojim kućama u cijeloj Europi, letjeli su zrakoplovima i potencijalno zarazili nekoliko tisuća ljudi u Europi?

Iz Laussane su odgovorili profesionalno i vrlo promptno, saževši sve stavke iz pitanja u jedan odgovor, što je posve prihvatljivo.

Odgovor MOO-a objavljujemo u cijelosti:

“Jučer je (25. ožujka, op.a.) MOO-ova Boksačka radna skupina (BRS) primila izvješća da su neki sudionici olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Londonu koji se uspio održati od 14. do prekida 16. ožujka, nakon povratka u svoje države bili pozitivni na test Covid-19. Najbitnije, BRS izražava suosjećanje s bolesnim sportašima i dužnosnicima te im želi brz i potpun oporavak. Ujedno, BRS je u bliskim kontaktima s njihovim nacionalnim olimpijskim odborima.

U skladu s mjerama

Čini se da su neka medijska izvješća povezala zaražene s olimpijskim kvalifikacijskim turnirom u Londonu. Turnir u Londonu prekinut je prije deset dana, 16. ožujka 2020., a BRS ne vidi nikakvu povezanost između natjecanja i zaraze. Mnogi natjecatelji prije kvalifikacija u Londonu bili su u samostalno organiziranim kampovima za trening u Italiji, Velikoj Britaniji i njihovim matičnim zemljama prije početka natjecanja 14. ožujka 2020. godine, te su se vratili kući prije nekog vremena pa nije moguće znati izvor zaraze.

Boksačka radna skupina napominje da su se u vrijeme kvalifikacija u Londonu, u Velikoj Britaniji održavali brojni sportski i drugi događaji, jer nisu postojala vladina ograničenja ili savjeti o javnim događajima. Ipak, u suradnji između Boksačke radne skupine MOO-a i lokalnog organizacijskog odbora u Londonu provedene su sigurnosne mjere prije, tijekom natjecanja i neposredno nakon njegova prekida. Natjecanje je obustavljeno u trenutku kad je situacija oko Covida-19 dodatno jačala. Osiguravanje dobrobiti sportaša, dužnosnika i svih ostalih sudionika uvijek je bilo prioritet Boksačke radne skupine Međunarodnog olimpijskog odbora”.

I dva turska boksača zaražena u Londonu

Nisu zasad samo naša dvojica trenera (Ante Matas i Tomo Kadić), te jedan boksač (Toni Filipi) zaraženi koronavirusom na nedavno započetom, pa prekinutom londonskom predolimpijskom kvalifikacijskom turniru za OI u Tokiju. Iz Turske dolazi vijest da su koronavirusom zaražena i dvojica njihovih boksača koji su boravili na turniru u Londonu.

Ovo je opravdano razljutilo boksačku zajednicu na Starom kontinentu, a Eyup Gozgec, predsjednik Turskog boksačkog saveza, ali ujedno i dopredsjednik EUBC-a (Europskog boksačkog saveza), najavio je i službeni prosvjed Međunarodnom olimpijskom odboru.

- Dok cijeli svijet povlači ekstremne mjere u bori s virusom, MOO i britanska vlada su dopustili da taj turnir počne unatoč tomu što su mnogi od nas pokazali veliku zabrinutost. To je bilo neodgovorno i kao rezultat imamo dosta zaraženih - za turske je medije izjavio Eyup Gozgec. (dba)

Linker
25. travanj 2024 22:42