K1 i Boks

Petina pozitivnih na koronavirus na Tajlandu se zarazilo na Muay Thai eventu na legendarnom Lumpiniju

Ilustracija
Utakmicu Lige prvaka u Milanu povezuju s početkom velike epidemije koronavirusa u Italiji koja je do sada odnijela nekoliko tisuća života. Čini se da je sportski event odgovoran i za velik broj onih koji su trenutačno zaraženi opakim virusom na Tajlandu. Upravo zato se danas gotovo nigdje na svijetu više ne održavaju sportske priredbe.

Priredba na legendarnom Lumpini stadionu u Bangkoku, koja je održana 6. ožujka, je za sada producirala čak 72 slučaja zaraze koronavirusom. No, vjeruje se da je broj ljudi koji su se te večeri međusobno zarazili u realnosti još veći jer je Muay Thai event pratilo oko 5000 ljudi.

Ako se uzmu u obzir službeni podaci koji kažu da su na Tajlandu trenutačno 322 oboljele osobe, onda iz toga proizlazi da se čak petina zarazila upravo na toj priredbi.

"Bili smo stisnuti jedni uz druge. Inače nije tolika gužva, obično dođe od 1200 do 2000 ljudi. Ali ovo je bio poseban event i bilo je krcato", izjavio je jedan od posjetitelja priredbe za lokalne medije.

U Bangkoku je ostao još nekoliko dana, a kući se vratio tek 10. ožujka. Tada je počeo osjećati prve simptome bolesti. U lokalnoj bolnici mu je utvrđena najprije upalala grla, ali kako se niti nakon par dana nije bolje osjećao, otišao je u regionalnu bolnicu. Tražio je da ga se testira na koronavirus, a test je pokazao da je pozitivan. Kasnije je oboljela i njegova supruga što je dovelo do izolacije čitavog sela.

Među onima koji su također te večeri bili na legendarnom Lumpiniju je bio i lokalni političar Kitti Paopiamsap. Na koncu je i on "pokupio" koronavirus, a prije nego što mu je dijagnosticirana zaraza, mediji na Tajlandu pišu da je posjetio šest svadbi, šest pogreba, tri sastanka lokalne uprave, tri puta je bio na budističkim obredima, tri puta na raznim sajmovima i najmanje još četiri puta na javnim okupljanjima.

Radi svega ovoga se očekuje rapidno širenje zaraze u narednim danima.

Linker
20. travanj 2024 12:42