K1 i Boks

Posljednji Tysonov protivnik otkriva: 'I takav potrošen je mogao udariti, a tijekom meča mi je pokušao odgristi bradavicu'

Kevin McBride i Mike Tyson
 PAUL J. RICHARDS / AFP
Posljednji protivnik Mikea Tysona u profesionalnom boksačkom meču, irski boksač Kevin McBride, prisjetio se meča protiv legendarnog šampiona. Otkrio je kako je tim putem bio svjestan da se ne bori niti protiv približno pravog Tysona, ali da je unatoč tome itekako bio sposoban jako udariti. Osim toga, otkrio je da mu je Tyson u jednom trenutku meča pokušao odgristi bradavicu.

Ovaj meč održan 11. lipnja 2005. godine bio je posljednji ulazak u ring već itekako potrošenog Tysona. Kasnije je izjavio kako je taj meč odradio iz financijskih razloga jer je bio pred bankrotom te kako je bio u užasnoj formi, zbog čega nije niti očekivao pobjedu. Protivnik tada 39-godišnjeg Tysona bio je sedam godina mlađi Kevin McBride, boksač iz Irske koji je odlučio iskoristiti priliku karijere. Bio je to ukratko dobar boksač, ali realno boksač koji bi protiv Mikea u pravim danima možda izdržao pokoju rundu, ako ne bi kao mnogi poklekao već u prvoj.

Ipak, u jednom kompetitivnom meču, McBride je odnio pobjedu prekidom nakon šest rundi. Upravo pred kraj spomenute runde, Tyson je završio na podu, a onda je ostao u kutu te nije odgovorio na znak za početak sedme dionice. Odmah nakon meča se umirovio, izjavivši da svojim porazima od boksača McBrideovog kalibra iskazuje nepoštovanje samom boksu. Irac je tim putem došao do velike pobjede, ali i dovoljno slave da u idućim mečevima uprihodi zaradu kakvu bi bez meča protiv Tysona teško ikad dohvatio. Danas, kad Tyson trenira za povratak kroz ekshibicijske mečeve, McBride se u razgovoru za Daily Mail prisjetio tog iskustva.

"Nakon pobjede sam plesao u oduševljenju, ali istovremeno sam znao kako to nije bio pravi Mike. No, borio sam se protiv njega te večeri i pobijedio ga", rekao je McBride, da bi dodao nešto o onome što je Tyson u meču prikazao. Naime, nakon pet rundi bio je Mike u značajnoj prednosti na sudačkim karticama, no kondicija je popuštala:

"Još i danas se sjećam trenutka kad me udario u šestoj rundi. Bilo je to toliko jako da sam osjetio vilenjake kako udaraju bubnjeve u mojoj glavi. Instinktivno sam ga pitao je li to sve što ima i je li u problemu. Onda je uhvatio moju lijevu ruku u zahvat i pokušao je slomiti."

A bloodied Kevin McBride (R) of Ireland unloads against former heavyweight champion Mike Tyson (L) 11 June 2005 at the MCI Center in Washington, DC.  McBride was declared winner when Tyson quit after the sixth round. AFP PHOTO/Paul. J. RICHARDS (Photo by PAUL J. RICHARDS / AFP)
PAUL J. RICHARDS / AFP
Tyson vs. McBride

Još zanimljiviji trenutak koji je McBride ispričao se dogodio odmah nakon toga.

"Trenutak kasnije osjetio sam nešto. Pokušavao mi je odgristi bradavicu Hvala Bogu da je imao gumu za zube. Inače bih ja danas bio poznat kao Irac s jednom bradavicom", dodao je.

McBride je već tad imao problema s alkoholom, koji su se uz slavu dodatno povećali. Umirovio se 2011. godine, nakon šest poraza u osam mečeva koje je odradio nakon susreta s Tysonom. Uspješno se izliječio, a danas, nakon deset godina bez alkohola, kaže kako mu je zapravo to bila najteža borba u životu.

"Ne mogu vjerovati da je već prošlo 15 godina od našeg meča. Ali, sad se to često spominje budući da se uz njegov povratak govori o tome kako sam ja posljednji čovjek koji ga je pobijedio. I priznajem da mi se to sviđa. Nemam naviku gledati taj meč, no nedavno je netko stavio snimku na Facebook i prisjetio sam se kako mi je to bilo ispunjenje sna", još je ispričao McBride, koji danas radi kako pomoćnik liječnika za drveće. Ukratko, ruši drveća, prenosi ih i prema potrebi vraća na mjesto. S tim poslom je, kako kaže, apsolutno sretan.

Former heavyweight champion Mike Tyson (L) sinks to the canvas after being pushed by Kevin McBride of Ireland in the sixth round 11 June 005 at the MCI Center in Washington, DC.  McBride was declared winner when Tyson quit after the sixth round. AFP PHOTO/Paul. J. RICHARDS (Photo by PAUL J. RICHARDS / AFP)
PAUL J. RICHARDS / AFP

Prisjetio se još samo jednog trenutka koji također smatra svojevrsnim ispunjenjem sna. Naime, u publici je odmah uz ring bio Muhammad Ali, koji je došao Tysonu pružiti podršku, a Irac je na kraju imao interakciju s "najvećim svih vremena".

"Pobijedio sam Tysona, a iduća stvar koja mi se dogodila je Muhammad Ali koji zamahuje udarcima prema meni i govori mi kako je on najveći, a ja sam posljednji. San, čovječe!", ispričao je McBride, boksač koji je savladao Mikea Tysona, a danas je povučeni obiteljski čovjek s normalnim poslom. Daleko je od svjetla reflektora, samo ga ovakvi slučajevi, poput povratka Mikea Tysona, podsjete na najveći događaj njegove boksačke karijere.

Linker
23. travanj 2024 07:13