K1 i Boks

Ruiz odbija meč u Saudijskoj Arabiji ukoliko ga ne plate koliko vrijedi

Andy Ruiz Jr.
 Instagram
Iako je promotor Eddie Hearn već pustio vijest "na sva zvona" i objavio plakat za revanš meča Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza Jr. koji bi se trebao održati 7. prosinca u Saudijskoj Arabiji, taj ogled još uvijek nije potvrđen. Naime, Ruiz je odbio meč uz trenutno ponuđeni honorar, odnosno još ništa nije potpisao.

Činilo je kako je ponudom saudijskih šeikova napokon riješen problem lokacije revanša meča Andyja Ruiza Jr. i Anthonyja Joshue, odnosno da će neutralni teren zadovoljiti obje strani. Glavni promotor meča Eddie Hearn je novu lokaciju slavodobitno objavio i uistinu pomalo nevjerojatno zvuči da je tako iskusni boksački djelatnik požurio. Naime, što se tiče trostrukog svjetskog prvaka, tog meča za sada još uvijek nema niti su dogovoreni uvjeti pod kojima bi se trebao održati.

Naime, Ruiz je prije prvog meča potpisao ugovor kojim u slučaju revanša njegov honorar raste s pet na devet milijuna dolara. To je i dalje polovica onog što je garantirano Joshui. No, u slučaju meča u Saudijskoj Arabiji će Joshua dodatno profitirati, dok bi Ruizu ostala ista garantirana cifra. Budući da je postalo poznato kako su Saudijci iskrcali 83 milijuna funti Matchroom Boxingu da bi se meč održao u njihovoj naftom bogatom državi, računica je vrlo jasna. Zbog svega toga je Ruiz odbio potpisati pristanak na lokaciju te namjerava profitirati, odnosno traži i za sebe dio spomenute svote. Kao trostruki svjetski prvak bi za tako nešto trebao imati apsolutno pravo.

Problem naravno nastaje kod toga što je Ruiz već prije prvog meča prihvatio honorar za eventualni drugi meč i Eddie Hearn ima pravne temelje na tome i dalje zahtijevati. U slučaju Ruizovog neprihvaćanja, postoji mogućnost da mu promocije oduzmu pojaseve jer ih odbija braniti i u tom slučaju bi ostao bez ičega. No, vjeruje se kako se na ovaj potez odlučio s ciljem dolaska do situacije gdje bi Hearn prihvatio njegove uvjete i dodao mu još koji milijun, sve s ciljem izbjegavanja dodatne pravne zavrzlame. Osim toga, i njima je u cilju da Joshua osveti poraz, jer u suprotnom slučaju bi on mogao ostati kao trajna smetnja na njegovom rezimeu.

Jasno je kako Ruiz ovako pokušava iskoristiti priliku gdje je svima cilj da se meč što prije dogovori i potvrdi. Tako će sve ovisiti o tome koliko je Hearn spreman daleko ići. Očekuje se odgovor s njegove strane i rijetko tko može znati hoće li to biti ultimatum prema Meksikancu ili će se ipak ući u još jedne pregovore. Gledajući kolika je ukupna svota u pitanju, britanskom promotoru ne bi trebalo predstavljati problem dati Ruizu još koji milijun. Sad je samo pitanje je li spreman na svojevrsne ucjene, što nikako nije dobra karakteristika jednog poslovnog čovjeka.

Linker
21. travanj 2024 06:41