K1 i Boks

Susret neporaženih boksačkih genijalaca: Beterbiev i Gvozdyk večeras u okršaju za dvije titule

Beterbiev vs. Gvozdyk
 Top Rank
Liacouras Center dvorana u Philadelphiji večeras će ugostiti jedan od najboljih mečeva koji profesionalni boks u ovom trenutku može ponuditi. Jedan preko puta drugog stati će IBF prvak poluteške kategorije, Artur Beterbiev i prvak po WBC-u, Oleksandr Gvozdyk.

Susret je to dva bivša uspješna amatera koji u svojoj profesionalnoj karijeri još uvijek ne znaju za poraz. Ujedno je ovo prvo međusobno uparivanje unutar četiri sjajna prvaka poluteške kategorije. Preostala dvojica su Dmitri Bivol, koji je svoju WBA titulu prošlog vikenda uspješno obranio te WBO prvak Sergey Kovalev, koji će za dva tjedna dočekati novog poluteškaša, svjetsku superzvijezdu Canela Alvareza.

Artur Beterbiev (14-0, 14 KO) dugo je vremena glasio za boksača kojeg svi izbjegavaju, što ne treba čuditi kad se pogleda na koji se način s dosadašnjim protivnicima obračunao. Iz amaterske karijere nosi dva europska zlata, no Olimpijske igre su mu neprežaljena boljka. U Kini je pao sumnjivom odlukom protiv domaćeg boksača, dok ga je u Londonu, dok se nalazio u najboljoj formi, zaustavio Michael Hunter. Nakon toga odlazi u profesionalce gdje u studenom 2017. protiv Enrica Köllinga uzima svjetsku IBF titulu. Nju je do sada dva puta obranio, no Callum Johnson i Radivoje Kalajdžić nisu bili dostojni protivnici jednom od trenutno najubojitijih, ali i najatraktivnijih boksača svijeta.

Možda još i bolja priča stoji iza brončanog olimpijca iz Londona, Oleksandra Gvozdyk (17-0, 14KO). On je do većeg profesionalnog uspjeha došao malo sporije od svojih timskih kolega, Vasyla Lomachenka i Oleksandra Usyka, ali kad je došao do svjetske titule, to je bilo uz vrlo veliku pompu. Najvećim dijelom za to ipak je zaslužna činjenica da je nakon meča protiv njega dotadašnji svjetski WBC prvak, Adonis Stephenson, završio u bolnici u komi. Izvukao se veliki Kanađanin, koji je titulu prije toga uspješno obranio devet puta, no Gvozdyk mu je završio boksačku karijeru. Već u svojoj prvoj obrani, protiv Doudoua Ngumbua, potvrdio je koliko je ubojit, a onda je došlo ono čemu se globalna boksačka javnost razveselila, ugovaranje ovog velikog meča protiv Beterbieva.

Boksači su jučer izvagani, a nakon toga i sučeljeni. Posljednji put prije nego će krenuti u meč, ova dva genijalca "slatke znanosti" pokušali su jedan drugom prodrijeti u dušu i izvuči na površinu barem neku malu dozu slabosti.

Rusija, odnosno Dagestan protiv Ukrajine. Dvije sjajne škole boksa u još jednom međusobnom ogledu. Pobjednik će sa sobom ponijeti dva velika svjetska pojasa, ali i priliku za nešto još veće. Poluteška kategorija trenutno je uz velter svakako najuzbudljivija kategorija svjetskog profesionalnog boksa. U dva tjedna razmaka fanove čekaju dva grandiozna meča, a ne bi trebalo nikoga čuditi ako pobjednici oba ta ogleda završe u velikom međusobnom ogledu negdje oko proljeća iduće godine.

Linker
22. travanj 2024 10:20