K1 i Boks

Sve bliže bitna teškaška odluka: Joshua protiv jednog izazivača, drugog testira Chisora

Anthony Joshua
 screenshot/Youtube
Čini se kako je promotor Anthonyja Joshue, Eddie Hearn, uspio doći do dogovora s IBF i WBO promocijama po pitanju idućeg meča njegovog pulena, uz situaciju gdje jednu od njihove dvije titule neće trebati napustiti. Kako trenutno stvari stoje, prvi protivnik bit će mu IBF-ov propisani izazivač Kubrat Pulev, dok će izazivača po WBO, Oleksandra Usyka, testirati Derek Chisora.

Odmah nakon što je savladao Andyja Ruiza 7. prosinca u Saudijskoj Arabiji, Anthony Joshua našao se u nezavidnoj situaciji. Vratio je u svoje vlasništvo tri pojasa prvaka, no dvije od tih promocija odmah su mu uvjetovale borbu s njihovim izazivačem. Problem je bio u tome što su imali različito ime. IBF je kao takvog odredio Kubrata Puleva, dok WBO želi Joshuu gledati protiv Oleksandra Usyka.

Iako je čak postojala opcija u kojoj bi Joshua branio jednu titulu, a drugu morao napustiti, njegov promotor Eddie Hearn uspio je sve to dovesti u red. Kako trenutno stvari stoje, Joshua će se boriti protiv Puleva te će vjerojatno u tom meču braniti sve tri titule, dok će se za Usyka organizirati vrlo uzbudljiv meč protiv Dereka Chisore, što je zapravo okršaj kojeg i fanovi imaju na svojoj listi želja.

Joshua i Pulev trenutno su u fazi gdje su dobili ultimatum do kraja ovog mjeseca za dogovoriti sve detalje i objaviti datum te mjesto održavanja njihovog meča. Inače, njih dvojica već su imali ugovoren meč koji se trebao održati u listopadu 2017. godine. Kubrat je tad zbog ozljede bio prisiljen otkazati meč nedugo prije održavanja, a zamijenio ga je Carlos Takam. Nakon povratka je nastavio pobjeđivati te je svoj omjer doveo na 28-1, gdje mu je jedini poraz nanio Vladimir Kličko, u studenom 2014. godine.

"Razgovori su u tijeku i sve strane bi trebale iznijeti svoje planove. Unutar nekoliko tjedana trebali bismo imati rješenje", rekao je Eddie Hearn, dodatno objasnivši na što je mislio: "Još uvijek trebamo službenu potvrdu od strane organizacija po pitanju toga tko je kronološki idući, no za sada sve ide u pravom smjeru."

Dodao je Hearn i to kako Joshua gleda prema datumu 7. ožujka, no isto tako kako eventualni meč Usyka i Chisore ne bi pronašao svoje mjesto na toj istoj priredbi. Fanovima se ova izjava neće svidjeti, budući da bi oba meča na istom programu svakako bio ishod koji bi glasno pozdravili. Umjesto toga je otkrio kako je puno realnija opcija 28. ožujka.

S druge strane, fanovi će s velikim zanimanjem popratiti ono što će 22. veljače napraviti Tyson Fury i Deontay Wilder u okršaju za WBC titulu. Teškaški profesionalni boks dugo nije donosio ovoliko kvalitete kao danas, ali nažalost on je trenutno podijeljen između onoga čime preko Joshue upravlja Eddie Hearn te američke scene gdje osim Wildera trenutno svoju karijeru prema vrhu grade još neki boksača poput Adama Kownackog, koji bi također uskoro trebao imati svoj prvi meč u 2020. godini.

Linker
19. travanj 2024 02:54