K1 i Boks

Taylor odlukom savladao Prograisa za Muhammad Ali trofej, Chisora počistio Pricea u četvrtoj rundi

Josh Taylor i Derek Chisora
 screenshot/Youtube
Josh Taylor pobjednik je prvog od tri ovosezonska turnira World Boxing Super Series natjecanja te time osvajač Muhammad Ali trofeja, ali i tri elitna pojasa prvaka super lake kategorije. Borba koja je imala ulogu predigre sjajnog meča donijela je novu pobjedu Dereka Chisore. Popularni britanski teškaš u četvrtoj je rundi zaustavio sunarodnjaka Davida Pricea.

Josh Taylor u ovogodišnji World Boxing Super Series turnir ušao je kao WBC silver prvak super lake kategorije, a tri meča kasnije on je vlasnik IBF, WBA super i The Ring titule. Do toga je došao tako što je savladao Ryana Martina, Ivana Baranchika te u finalu Regisa Prograisa. I to tako da je u posljednja dva spomenuta meča bio autsajder, ali je uspio proći kroz to i pokazati svijetu zašto ga zovu "Borilačkim ponosom Škotske" te kako on s pravom zapravo nosi taj nadimak.

Okršaj dva do sada neporažena boksača donio je 12 rundi vrhunske akcije kakvu mogu ponuditi samo lakše kategorije boksa. Visok tempo i jako puno kvalitetnih razmjena udaraca karakteristika su prve trećine meča, u kojoj su obojica otkrivala slabosti protivnika. Prva prava razlika stvara se sredinom meča, kad Taylor lagano preuzima kontrolu, prije svega zahvaljujući odličnim ulazima u serije i još boljim eskivažama za izlazak iz istih. Prograis se tu prvi put počeo osjećati ugroženo, na nakon par slabijih rundi uspio je poslušati savjete iz kuta i vratiti meč u neizvjesnost. Svjestan da bi te srednje runde mogle biti odlučujuće, Prograis je u posljednje tri ušao potpuno otvoreno, s ciljem da preokrene meč. Počeo je jako dobro pogađati, no Taylor mu nije ostajao dužan. Škotu je problem stvarala sve veća oteklina na njegovom desnom oku, no uspio je odgovoriti i privesti meč kraju na najbolji mogući način. Jedan sudac vidio je meč 114-114, no preostala dvojica su bodovali 115-113 i 117-112, čime je Taylor na svojevrsnom domaćem terenu došao do najveće pobjede svoje karijere. Ipak, sve se čini da će Prograisa uskoro morati savladati još jednom, budući da su svi temelji za revanš tu. Prije svega sjajna borba za publiku, neizvjesna završnice te želja oba boksača, kao i promotora.

Sunaslovni meč donio je impresivan nastup Dereka Chisore, za kojeg on i njegov promotor David Haye tvrde kako je u životnoj formi. Svoju treću pobjedu u nizu upisao je tako što je Davida Pricea nokautirao u četvrtoj rundi. Od početka je Chisora krenuo u svom poznatom stilu, gdje nema prostora za odmor i gdje se traži akcija cijelo vrijeme. Upravo tome i duguje svoju veliku popularnost i nikako nije imao namjeru razočarati svoje mnogobrojne fanove. Price, koji je meč prihvatio prije samo desetak dana, ovim putem nije imao ništa protiv takvog načina boksa. Ipak, Chisora je prošao pune pripreme za ovaj meč, a i u njegovim rukama su puno jači udarci od onih koje može ponuditi njegov sunarodnjak. Meč je završio u četvrtoj rundi, kad je Chisora brutalnom serijom udaraca poslao Pricea na pod, nakon čega ovaj više nije bio sposoban vratiti se u meč.

Linker
19. travanj 2024 05:50