K1 i Boks

Usyk izdržao početni nalet Chisore pa preuzeo kontrolu i slavio jednoglasnom odlukom

Oleksandr Usyk
 Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP
Oleksandr Usyk savladao je Derecka Chisoru, no ipak puno teže nego što se prije meča očekivalo

Uspješno je Oleksandr Usyk odradio svoj drugi ispit u teškoj kategoriji profesionalnog boksa, ali za pobjedu protiv Derecka Chisore morao se itekako pobrinuti. 12 rundi trajao je meč u kojem je Chisora pokazao koliko može biti opasan, no ovog puta je to bilo samo u početnim rundama. Usyk je izdržao sve nalete, pričekao da se Chisora umori, a onda je preuzeo kontrolu nad mečem i odveo ga do svoje pobjede jednoglasnom odlukom.

Chisora je meč otvorio kao što je najavio i svim silama je napao od prve sekunde. Nekoliko puta je Usyka pogodio tijekom prve runde, dok je Ukrajinac većinom pokušavao eskivirati i čitati Chisorine namjere. Druga runda nastavila se na prvu. Chisora je agresivan, a Usyk rezerviran i bodovanje ovdje nije bilo upitno. U trećoj se neke stvari počinju mijenjati. I dalje je Britanac bio agresivniji, ali umor se krenuo primjećivati. U drugoj polovici spomenute runde počeo je usporavati i tu su se vidjeli prvi pravi Usykovi udarci, no onda se u četvrtoj Dereck opet vratio u visokom ritmu. No, to je ipak bilo sve od Chisorinog boksa na tako visokoj razini.

Usyk u petoj rundi počinje preuzimati kontrolu. Napokon je osjetio ring, prilagodio ga svom kretanju i publika je dobila onakav Usykov ples kakav inače vole vidjeti od Ukrajinca. Iduće četiri runde Chisora nije napravio gotovo ništa, dok ga je Usyk cijelo vrijeme kažnjavao. Vidjelo se da napokon uživa u ringu, posebno jer je odjednom sve imao pod kontrolom.

Probudio se malo Chisora u devetoj i desetoj rundi, unutar kojih je pogodio neke udarce, no i tu je Usyk bio konkretniji. Očito je bilo kako se Chisora umorio onim napadima s početka meča te da više nije imao snage ponuditi isto. Ono snage što mu je preostalo je pogodio upravo u toj devetoj i desetoj rundi, dok su se posljednje dvije pretvorile u preživljavanje. Bio je Chisora potrošen, dok je Usyk djelovao kao da može još i takav je dočekao kraj posljednje runde.

Sudačke kartice glasile su dva puta 115-113 u korist Usyka, odnosno sedam rundi protiv pet Chisorinih, dok je jedan sudac bodovao 117-112, što bi značilo kako je Usyku dao osam rundi, Chisori tri, a jednu je bodovao 10-10. Osim pobjede u vrlo bitnom teškaškom ispitu, Usyku je pripao i interkontinentalni WBO pojas teške kategorije.

Ovim mečem Ukrajinac je pokazao kako ima što za ponuditi među teškašima i bit će zanimljivo vidjeti kakav mu idući ispit slijedi. Chisora nije došao do pobjede, ali mora se priznati kako je pružio meč iznad svih očekivanja. Prije istog je Usyku najavio kako će na kraju osjetiti da je bio u pravoj borbi, a upravo to se dogodilo. Očekivala se tehnička dominacija ukrajinskog majstora, no za pobjedu se zapravo itekako morao potruditi.

Linker
24. travanj 2024 17:32