K1 i Boks

Usyk je spreman za dogovor? 'To je nevjerojatna prilika, nešto što vidiš možda jednom u životu'

Oleksandr Usyk
 Vladimir Astapkovich / Sputnik/AFP
Ukrajinac bi mogao odustati od pozicije obaveznog izazivača i otvoriti put prema borbi Joshue i Furyja

Meč između Anthonyja Joshue i Tysona Furyja nešto je što ljubitelji boksa žarko žele vidjeti. Zapravo, u pitanju je meč koji bi svakako bio najveći teškaški okršaj još od sudara Lennoxa Lewisa i Mikea Tysona, a još važniji zbog toga što bi ulog bila sva četiri elitna pojasa teške kategorije. Joshua je vlasnik onih po WBA, WBO i IBF-u, dok je Fury u veljači pobjedom nad Deontayem Wilderom osvojio WBC-ov.

Trenutno postoje neke prepreke, od kojih je možda glavna Oleksandr Usyk. On je propisani izazivač WBO-a i ta organizacija namjerava Joshui narediti borbu protiv njega. U tom slučaju bi on morao prihvatiti taj meč ili se odreći pojasa, nakon čega meč protiv Furyja više ne bi imao istu vrijednost. No, postoji opcija u kojoj bi Usyk dozvolio taj meč, odnosno odustao bi od svoje pozicije izazivača.

U razgovoru za Sun, Usyk je rekao nešto iz čega se može zaključiti kako je spreman skloniti se u stranu te omogućiti meč koji cijeli svijet želi vidjeti.

"Sva četiri pojasa mogla bi završiti u rukama jedne osobe. To je nevjerojatna prilika, nešto što vidiš možda jednom u životu. Trebali bismo svi sjesti i razgovarati, s ciljem da to napravimo jer to bi bilo nešto stvarno veliko", rekao je Usyk, čime se lako da zaključiti da je spreman razgovarati.

Pred Ukrajincem su jako dobre opcije pa bi tako mogao ugovoriti situaciju u kojoj bi odustao od svoje pozicije obaveznog WBO izazivača, ali uz uvjet da bude obavezni prvi protivnik pobjedniku. To bi svakako loše djelovalo na ambicije spomenutog dvojca, čiji su timovi verbalno dogovorili kako bi se odmah održala dva meča, neovisno o ishodu prvog.

"Ja se i dalje želim boriti protiv Anthonyja Joshue za titulu. Postoji puno faktora koji se moraju posložiti da se to dogodi. Moj tim, ja i sve zainteresirane strane radimo na tome. No, svjestan sam kako ima još boraca koji se jednako tako žele boriti protiv njega, kao što je Tyson Fury", dodao je.

Usyk je do sada dva puta uspješno nastupio kao teškaš, a u karijeri još ne zna za poraz. Prije prelaska u kraljevsku kategoriju ovaj je zlatni olimpijac doslovno počistio lakotešku, u kojoj je došao do sva četiri elitna pojasa, a onda ih je jednom i obranio. Do sada je samo jedan boksač u povijesti postao apsolutni prvak dvije kategorije. To je Evander Holyfield, no on je to napravio u vrijeme tri organizacije, prije nego što je WBO priznata kao četvrta elitna.

Linker
23. travanj 2024 11:53