K1 i Boks

(VIDEO) Beterbiev gubio na sudačkim karticama pa završio Gvozdyka u desetoj rundi

Artur Beterbiev
 screenshot/Top Rank
Artur Beterbiev od danas je vlasnik dva elitna boksačka pojasa poluteške kategorije. Nakon lošijeg ulaska u meč, Rus je uspio uspostaviti ravnotežu u meču protiv Oleksandra Gvozdyka, da bi istog u desetoj rundi nokautirao i to u trenucima gdje je i dalje bio u minusu na sudačkim karticama.

Rus i Ukrajinac odradili su prije svega kvalitetan, zanimljiv i neizvjestan meč, čime su opravdali očekivanja fanova koji su s velikim zanimanjem popratili trenutno najvažniji meč u jednoj od tri najzanimljivije kategorije svjetskog boksa (uz tešku i velter). Beterbiev je na kraju bio onaj koji je pobjedu više želio i za nju se više potrudio u ključnim trenucima meča. U istim tim trenucima, kad je trebalo jednakim intenzitetom odgovoriti, Gvozdyk nije bio spreman ponuditi ono što je potrebno.

Ukrajinac je bio bolji boksač u prvim rundama meča. Osjetio je kretanje Beterbieva i više je pogađao. Beterbiev je pred kraj prve runde dokazao što može te ju je odličnom serijom vjerojatno ukrao. Gvozdyk ipak podiže tempo i kroz iduće dvije dionice izgleda bolje, da bi se Beterbiev ponovno uključio u četvrtoj rundi te slijedi razdoblje neizvjesnog okršaja gdje obojica pogađaju u gotovo pravilnim intervalima. Sedma i osma runda djelovale su kao najbolje što je Gvozdyk pružio u ovom meču. Sjajno se kratio i još bolje birao trenutke za napad te se prvi put stvorio dojam kako bi jedan od boksača, tad se činilo Beterbiev, mogao usporiti. No, dogodilo se suprotno. Gvozdyk kao da se istrošio kroz dvije runde svoje dominacije i u devetoj rundi još uvijek potpuno svježi Beterbiev preuzima kontrolu. Nekoliko puta je prošao kroz gard, a nakon svakog takvog udarca izraz Gvozdykovog lica sve je više sličio nekome tko se našao u nenadanoj situaciji.

Deseta runda ona je u kojoj je Beterbiev slomio potrošenog Gvozdyka, prije svega s mentalne strane. Tri puta ga je rušio na pod, gdje nakon trećeg puta sudac više nije niti brojao nego je prekinuo meč. Nisu to bili precizni udarci koji bi pogodili pravo mjesto. Beterbiev je jednostavno bacao kombinacije iz kojih je Gvozdyk doslovno želio pobjeći, a nije pronalazio drugog način osim da klekne i tako izazove brojanje. On jednostavno nije bio spreman ponuditi ono što bi u dvije preostale runde boksa protiv Artura Beterbieva trebalo.

Beterbiev je ovako svom IBF pojasa prvaka dodao onaj po WBC-u. Zanimljivo, u trenucima prekida, odnosno nakon devet rundi bodovanja, Gvozdyk je bio u prednosti. Na jednoj sudačkoj kartici imao je 87:84, na drugoj 86:85, dok je treća išla u korist Beterbieva, 87:83. Što se tiče službene statistike, Beterbiev je i nju preokrenuo u posljednje dvije runde, pa je tako odnio premoć 161:118 u ukupnim udarcima te 118:94 u onim tzv. značajnim udarcima (power punches).

Linker
19. travanj 2024 20:11