K1 i Boks

(VIDEO) Bogat boksački vikend: Impresivna braća Charlo, WBSS titula Briedisa i ubojiti Josh Taylor

Jermall Charlo, Jermell Charlo i Josh Taylor
 screenshot/YouTube
Iza nas je vrlo bogat boksački vikend uz nekoliko važnih i zanimljivih mečeva

Teško je odabrati koja od boksačkih priredbi održanih proteklog vikenda je bila najznačajnija i najkvalitetnija, ako gledamo na nekoj globalnoj boksačkoj razini. Održano ih je nekoliko i svakako ih sve vrijedi spomenuti, kako zbog velikih imena koja su nastupila, tako i zbog bitnih rezultata koji su postavljeni.

Možda najvažnija ipak je bila ona održana u Mohegan Sunu, na kojoj su nastupili najbolji blizanci svjetskog boksa, braća Charlo, Jermall i Jermell, a u oba meča ulog je bila svjetska titula.

Poziciju sunaslovne borbe te priredbe dobio je onaj jednom poraženi brat, Jermell (34-1, 18 KO). On savladao Jeisona Rosarija u osmoj rundi te je tako svom WBC pojasu polusrednje kategorije dodao i IBF te WBA super pojas, koji su do sada bili u vlasništvu njegovog protivnika. Do titule apsolutnog prvaka kategorije tako mu sad nedostaje tek WBO pojas, kojeg drži Brazilac Patrick Teixeira. Jermell je izgledao možda i najimpresivnije u svojoj karijeri, a dojam je samo dodatno zaključio sjajnim završetkom meča.

Njegov brat Jermall (31-0, 22 KO) obranio je titulu WBC prvaka srednje kategorije. On je nakon 12 rundi sjajnog boksa, jednoglasnom sudačkom odlukom (118-110, 117-111 i 116-112) bio bolji od Sergeja Derevyanchenka. Ukrajinac nije uspio ponoviti sjajan nastup iz svog posljednjeg meča, kad je bio blizu pobjedi protiv Gennadyja Golovkina. Ovog puta je od iste bio puno dalje.

U Njemačkoj je održano finale World Boxing Super Series turnira lakoteške kategorije, a titula je nakon 12 rundi pripala Mairisu Briedisu, koji je većinskom odlukom sudaca savladao Yuniel Dorticosa. Bio je to sudar najboljeg tehničara i najjačeg udarača kategorije, a prevagu ispred snage ipak je ovog puta odnijelo znanje. Njemu je pripao Muhammad Ali trofej, IBF pojas i pojas prvaka časopisa The Ring. To je zapravo puno manja nagrada nego što je trebala biti kad je turnir započeo. No, kako je od toga prošlo gotovo dvije godine, WBO je svoj pojas povukao iz turnira.

U Velikoj Britaniji pažnja je ovog vikenda bila je na priredbi u York Hallu i na Joshu Tayloru, koji je već u prvoj rundi snažno u tijelo pogodio Apinuna Khongsonga. Meč je tim udarcem i završio, a Taylor (17-0, 13 KO) je obranio WBF, IBF i The Ring titulu poluvelter kategorije.

Još svakako vrijedi spomenuti meč u kojem je Mario Cazares (13-0, 5 KO) savladao Julia Cesara Chaveza Jr. (51-5-1, 33 KO). Pobjeda je došla prekidom nakon šest rundi, zbog posjekotine iznad Chavezovog oka, koja je razlog što mu sudac nije dozvolio nastavak. Sin velikog Julia Cesara Chaveza, koji je zapravo predvodio ovu priredbu nastupom u ekshibicijskoj borbi, nakon meča je obasuo suca uvredama, napavši ga da mu je uzeo čistu pobjedu. Inače, u trenutku prekida meča, Cazares je na jednoj sudačkoj kartici vodio 59-54, dok je na druge dvije bio u prednosti 57-56. No, ovo nije prvi put da mlađi Chavez nakon poraza traži razne izlike.

Linker
19. travanj 2024 14:55