K1 i Boks

(VIDEO) Preminuo Jimmy Thunder, vlasnik najbržeg nokauta u povijesti teške kategorije

Jimmy Thunder
 screenshot/Dailymotion
Poznati novozelandski boksač teške kategorije, James Peau, puno poznatiji po imenu Jimmy Thunder, preminuo je zbog komplikacija pri liječenju tumora na mozgu. 54-godišnji Thunder bio je prvak Commonwealtha te svjetski IBO i WBF prvak teške kategorije, no najpoznatiji je ipak po najbržem nokautu u povijesti.

Thunder je preminuo u snu nakon operacije kojom su mu liječnici u Aucklandu pokušali ukloniti uznapredovali tumor na mozgu. Jedan od najvećih novozelandskih sportaša 90-ih godina imao je tek 54 godine.

Jimmy Thunder, rođen kao James Peau jedan je od poznatih boraca rodom sa Samoe koji su predstavljali novi Zeland te je bio u vrlo bliskim odnosima sa svojim sunarodnjacima Davidom Tuom, Markom Huntom, Rayem Sefom i drugima. Tijekom amaterske boksačke karijere uzeo je svjetsku broncu 1985. godine te zlato na Igrama Commonwealtha godinu kasnije. U profesionalce je prešao nakon što su mu izmakle Olimpijske igre 1988. godine.

Tijekom profesionalne karijere upisao je 35 pobjeda i 14 poraza, dva je puta osvajao titulu prvaka Australije, a također je bio vlasnik IBO i WBF svjetskih titula. Borio se za još neke manje svjetske titule, a ime je izgradio i u Americi gdje je bio vrlo cijenjen teškaš. Redovno je nastupao na programima velikih boksačkih priredbi, no nikad nije uspio doći do pobjedničke serije koja bi ga dovela bliže napadu na neki od svjetskih naslova.

Ipak, ono po čemu je najpoznatiji je njegova pobjeda nad Crawfordom Grimseyem koju je ostvario 1997. godine u Flintu. Svog protivnika nokautirao je već prvim udarcem u meču, nakon samo dvije i pol sekunde. Taj nokaut se neslužbeno vodi kao najbrži u povijesti teške kategorije. Naime, to nije i službeno budući da je sudac teško nokautiranom Grimseyu odlučio brojati pa se kao službeno vrijeme prekida vodi 13. sekunda. Karijeru je završio 2002. godine, nakon čega je imao i manjih problema sa zakonom. Posljednje godine života proveo je vrativši se na Novi Zeland gdje mu je i dijagnosticirana teška bolest koju nažalost nije uspio savladati.

Ispod teksta pogledajte spomenuti nokaut protiv Grimseya.

Linker
03. travanj 2024 05:04