K1 i Boks

(VIDEO) Prije četiri godine napustio nas je 'najveći': Prisjetimo se legendarnog spektakla u Manili

Ali vs. Frazier
 UPI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Prošle su četiri godine otkako je preminuo po mnogima najveći boksač svih vremena, Muhammad Ali. Tim putem se prisjetimo jednog od njegovih najvećih mečeva, završetka trilogije s Joeom Frazierom, meča poznatog pod nazivom 'Thrilla in Manila'.

3. lipnja 2016. godine, s navršenih 74 godine, preminuo je Muhammad Ali, rođen u Louisville 1942. godine kao Cassius Clay. Po mnogima najveći boksač svih vremena, a po svom vlastitom mišljenju neupitno. Temperamentan, karizmatičan i prije svega izuzetno inteligentan te duhovit, Ali nije postao samo sportska nego i pop-kulturna ikona. Popularnost mu nije padala do kraja života, ali ipak će najviše ostati upamćen po svojim legendarnim mečevima i legendarnim rivalitetima.

Najvećih rivaliteta imao je četiri. To su oni protiv Sonnyja Listona, Kena Nortona, Georgea Foremana i Joea Fraziera. Ipak, rivalitet s Frazierom je nekako najveći zbog više razloga. Osim što je "Smokin' Joe bio prvi koji ga je savladao, jedini je koji je Aliju uspio parirati i ispred mikrofona te su njihovi "trash talk" dueli bili jedna posebna priča. Nakon "Borbe stoljeća" iz 1971. godine, u kojoj je slavio Frazier jednoglasnom sudačkom odlukom te "Super Fighta II" tri godine kasnije, u kojem je Ali osvetio poraz, treći meč održan je 1. listopada 1975. u glavnom gradu Filipina. "Thrilla in Manila" jedan je od najvećih mečeva svih vremena.

Ali je tim putem slavio prekidom nakon 14 rundi, nakon što Frazierov trener svom boksaču nije dozvolio ulazak u posljednju rundu. Vlažnost zraka bila je ogromna i uvjeti su bili nevjerojatni, a Ali je kasnije taj meč opisao kao nešto najbliže smrti čemu je došao.

Snimku legendarnog meča, čiju smo pozadinu kratko opisali, pogledajte OVDJE.

Linker
16. travanj 2024 03:44