WBC vratio Dillianu Whyteu pojas privremenog prvaka i status prvog Wilderovog izazivača

World Boxing Council vratio je Dillianu Whyteu status privremenog svjetskog prvaka teške kategorije, koji mu je uduzet nakon sumnje na korištenje dopinga tijekom meča protiv Oscara Rivasa. Time automatski postaje i obavezni WBC-ov izazivač, no to se neće dogoditi u skorije vrijeme.

Britanska boksačka komisija prošlog je vikenda ukinula privremenu suspenziju Dillianu Whyteu, na dan kad je u Diraji boksao protiv Mariusza Wacha. Podsjećamo, on je pod suspenzijom završio zbog doping skandala nakon meča protiv Oscara Rivasa, koji se održao 20. srpnja u Londonu.

Whyte je bio pozitivan na dva metabolita steroida Dianabola i to na testu čiji su rezultati došli 17. srpnja. Unatoč tome, Whyte je dobio dozvolu za nastup u meču protiv Rivasa, gdje je na koncu upisao pobjedu sudačkom odlukom nakon 12 rundi. Razlog toga su pomalo bizarna pravila britanskih službenih tijela, BBBC-a i UKAD-a, prema kojima je Whyte mogao pokrenuti žalbu i time se cijeli proces stopira sve do dolaska rezultata B uzorka. Najgore od svega bilo je to što Rivasov tim nije bio obaviješten i meč je održan, a Britanac je upisao pobjedu sudačkom odlukom nakon 12 rundi.

WBC je tim putem Whyteu oduzeo privremeni pojas WBC prvaka koji je imao u svom vlasništvu i koji mu je trebao osiguravati propisanu poziciju prvog izazivača za naslov koji drži Deontay Wilder. Metaboliti o kojima se radi su pimethandienone i hydroxymethandienone, inače korišteni u body buildingu radi dobivanja mase. Oni su pronađeni u vrlo malom omjeru i stručnjaci u startu pretpostavljaju kako je riječ o kontaminaciji suplementa. No,neovisno o tome, radi se o zabranjenim supstancama prema kojima WADA nema toleranciju. Na kraju je cijela situacija riješena u Dillianovu korist.

Organizacija je napravila ono što je bila njihova dužnost nakon odluke komisije. Odmah su dodali kako se Whyteu vraća pojas u vlasništvo, no da pozicija obaveznog izazivača neće biti aktivirana do veljače 2021. godine. Naime, Deontay Wilder svoju je obranu titule već ugovorio za veljaču 2020., kad će odraditi revanš protiv Tysona Furyja. Nakon toga dolazi red na idućeg izazivača, no po pravilima WBC-a će rok za odraditi taj meč biti 12 mjeseci. Da nije bilo suspenzije, Whyte bi vjerojatno već boksao protiv Wildera, koji tako ne bi odradio revanš protiv Luisa Ortiza u kojem je slavio nokautom u sedmoj rundi.

Whyte je inače u Diraji boksao protiv Mariusza Wacha te je upisao pobjedu sudačkom odlukom, no mnogi smatraju kako su je suci malo navukli u njegovu korist. Većina boksačkih medija bodovala je meč neodlučeno.

Newsletter

Prijavite se na Fightsite.hr newsletter i ne propustite zanimljive priče!