K1 i Boks

White: Želim popraviti profesionalni boks i od njega napraviti mašinu poput UFC-a!

Dana White
 Screenshot
Bliži se trenutak kada će na tržište izaći novi, dugo iščekivani, projekt predsjednika UFC-a Dane Whitea - Zuffa Boxing. Trenutačno se grade i uređuju uredi u Las Vegasu, zapošljava se stručni kadar, a White je sve jasniji i o svojim planovima.

U još jednom intervjuu posvećenom upravo ovoj temi je najavio kako želi "popraviti profesionalni boks" i da se njega pita Tyson Fury se nikada ne bi borio protiv Otta Wallina, Šveđanina koji nema niti stranicu Wikipedije.

"Upravo to je najveći problem profesionalnog boksa. Imate tipa poput Tysona Furyja koji je nedavno odradio nevjerojatnu borbu protiv Deontayja Wildera. Bila je to dobra borba, ljudi su je obožavali, bili su uzbuđeni i što se onda dogodi? Na kraju bude neodlučen ishod, a onda nema revanša. Kako se to može dogoditi? Kako je to moguće? Ponovno kažem, ovo nije samo jako loša stvar za profesionalni boks, ovo je jako glupo. Svi pokušavaju otkinuti, zgrabiti neki mali djelić nečega, a da se stvari naprave na pravi način, bilo bi tonu novca za sve. Svi bi zaradili ogromnu lovu, više fanova bi bilo uključeno, bilo bi više medija itd...", tumači predsjednik UFC-a koji već nekoliko godina kuje planove o ulasku u profesionalni boks.

White je originalno bio boksač i boksački trener, a tek kada je iz Bostona stigao u Las Vegas, je počeo pratiti i slobodnu borbu. Sada želi popraviti boks i od njega učiniti ono što je napravio od UFC-a - organiziranu mašinu koja stvara novac. No, hoće li se to svidjeti aktualnoj postavi koja drma ovim sportom?

"Tu se radi o politici u sportu, uvijek je tako bilo i uvijek će biti, ako to netko ne promijeni. Zuffa Boxing će promovirati boksače na isti način na koji promoviramo sve naše borce u UFC-u. Prije svega, u boksu nema nikakvog velikog branda. Ja uvijek pričam o mašini, ali UFC je zaista mašina koju smo stvorili. Kada stavite par talentiranih momaka ili djevojaka u tu mašinu, krenete ih izgrađivati, a zamislite da se to događa i u boksu. To je ono što ja želim izgraditi i to ću učiniti, baš kao što sam to napravio i u UFC-u", otkriva čelnik UFC-a.

Ipak, White ostavlja rezerve i izražava sumnju da je možda profesionalni boks "potrgan" do te mjere da ga se ne može popraviti...

"Ne znam, situacija je takva kakva jest trenutačno. Ne pokušavam se ponašati kao neki tip koji kaže da će spasiti sve i popraviti sve što je pogrešno. Ne znam može li se sve popraviti. Možda je toliko potrgano da se više ne može popravljati. Ne znam odgovor dok ne pokušamo", dodaje.

Mnogi tvrde da White želi smanjiti plaće boksačima i staviti ih u gabarite onih koje zarađuju MMA borci. White tvrdi suprotno i smatra da UFC borci zarađuju puno bolje od profesionalnih boksača. Tu je i unosna ideja o "cross over" mečevima...

"To je nešto što mi se ne sviđa. Nisam jedan od onih koji će jednog od ove četvorice velikih teškaša dovesti u MMA. To su jako talentirani sportaši, ali bi poginuli da ih se dovede u slobodnu borbu. A MMA borci bi dobili batine u boksačkom meču. Tako da nisam oduševljen idejom, ali s obzirom da smo odradili meč Mayweather vs. McGregor, ne mogu reći da to nećemo ponoviti", zaključuje.

Linker
19. travanj 2024 14:38