K1 i Boks

Životna bitka Leona Spinksa: Bivšem svjetskom prvaku koji je šokirao Muhammada Alija dijagnosticirana teška bolest

 Screenshot (YouTube)
Bivšem svjetskom teškaškom prvaku Leonu Spinksu dijagnosticiran je rak prostate, potvrdila je to u razgovoru za USA Today njegova supruga Brenda.

Da je zdravstveno stanje 66-godišnjeg Spinksa daleko od najboljeg moglo se naslutiti još puno ranije budući da on već neko vrijeme često posjećuje bolnice. Njegova je situacija prema brojnim ranijim izvještajima bila okarakterizirana kao ozbiljna, ali sve do sada javnost nije znala o čemu je riječ.

Kako piše USA Today, Spinks boluje od raka prostate koji se proširio na mjehur. Rak mu je dijagnosticiran još u svibnju, a na Badnjak je pušten iz jedne lasvegaške bolnice. Otkrila je to njegova žena Brenda uz dodatak da se boksač vratio u njihovu kuću u Hendersonu (Nevada).

Spinks je prema dostupnim informacijama hospitaliziran još 21. kolovoza te je do ovog trenutka samo jednom bio pušten kući. Dogodilo se to za vikend koji je padao na 'Dan veterana'.

"Bit će ovo jedna dugačka cesta s jako puno posla, ali mi smo odlučni u namjeri da omogućimo povratak prvaka", rekla je Brenda za USA Today dodatno otkrivši da će Leon nastaviti s izvanbolničkim liječenjem raka.

Spinks je bivši svjetski prvak koji je najpoznatiji po tome što je svoje titule osvojio već u osmom profesionalnom meču kada je na iznenađenje čitavog svijeta svladao legendarnog Muhammada Alija. Povijesni meč dogodio se davne 1978. godine. Spinks je tada slavio podijeljenom sudačkom odlukom, a Ali mu se osvetio nešto kasnije iste godine. Leon je bio i olimpijski pobjednik u poluteškoj kategoriji, a do zlata je stigao 1976. na Igrama održanima u Montrealu.

Spinks se umirovio s 42 godine nakon poraza kojeg mu je 1995. nanio Fred Houpe. Tijekom bogate boksačke karijere američka je legenda ostvarila ukupno 26 pobjeda, 17 poraza i tri neodlučena susreta.

Linker
19. travanj 2024 10:03