UFC

Khabibova ostavština: Donosimo pregled deset najvažnijih brojki i činjenica!

Khabib Nurmagomedov i Justin Gaethje
 Getty Images/UFC / Sputnik via AFP
Ono što je Khabibu Nurmagomedova uvijek bilo najvažnije je njegova ostavština. I ona je bogata!

Khabib Nurmagomedov u mirovinu odlazi s omjerom 29-0 i kao UFC-ov prvak. To je svakako najvažnija činjenica na kraju njegove bogate karijere. No, ono njemu osobno najvažnije, ono za što se cijelo vrijeme zalagao, je ostavština, tj. onaj "legacy" oko kojeg su svi borci poprilično osjetljivi. No, Khabib je jedan od rijetkih koji za ništa pa čak niti za novce, svoju ostavštinu nije htio ugroziti.

Ostavštinu tako nije moguće opisati u jednoj rečenici. Pa koliko god ona, ako mislimo na prvu rečenicu ovog teksta, zvučala moćno. Zbog toga smo odabrali deset činjenica koje će ostati uz Khabiba i koje svakako dokazuju njegovu veličinu.

Jedini prvak koji se umirovio neporažen

Ovo je ono najvažnije. MMA je sport gdje je nevjerojatno teško izbjeći poraz jer je toliko faktora zahvaljujući kojima se on može dogoditi. Zbog toga ne treba čuditi činjenica da je minimalno onih koji su uspjeli bez poraza nanizati prvih 10, 15, a posebno 20 pobjeda. U MMA-u nema toliko "namještanja" protivnika niti "građenja skora", barem ne dugotrajnog kao u boksu. Upravo zbog toga ne samo da se niti jedan UFC prvak prije Khabiba nije oprostio neporažen, nego nema niti jednog elitnog borca koji je karijeru završio bez poraza. Do sada, dok to nije napravio jedan jedini Khabib.

Otići na vrhuncu? Ne zavarati sam sebe da si jednako dobar kao nekad te tako krenuti skupljati nepotrebne poraza i rasprodavati ugled? To je jednako teško i osim Khabiba takvog znamo samo jednog, Georgesa St-Pierrea. Šteta što se nisu susreli u Octagonu, no isto tako se možemo pitati zašto jednome od dva velikana umanjivati ostavštinu?

Otišao je u trenucima kad je svakom borbom izgledao sve bolje

Dok nije postao UFC prvak, Khabib je glasio za hrvača čije su borbe često dosadne te u kojima on hrvačkim "grindanjem" dolazi do pobjeda sudačkim odlukama. U prvih deset borbi, uključujući onu protiv Ala Iaquinte, u kojoj je titulu osvojio, šest je puta slavio upravo odlukom. Prekidom je do pobjeda došao tek protiv Kamala Shalorusa, Thiaga Tavaresa, Darrella Horchera i Michaela Johnsona. Iskreno, nisu neka imena. I onda su došle posljednje tri borbe i tri najteža protivnika u karijeri. Conor McGregor, prekid u četvrtoj rundi. Dustin Poirier prekid u trećoj. Justin Gaethje prekid u drugoj rundi. Osim toga, već protiv Iaquinte je pokazao impresivan boks, protiv Conora je to potvrdio tako što ga je čak uspio udarcem poslati na pod, dok je vrhunski boks, posebno po pitanju kretanja, pokazao protiv Gaethjea. Tko zna što bismo vidjeli u idućoj borbi. Nokaut high kickom? Vjerojatno se više nitko ne bi iznenadio.

Drugi (ili treći) najveći pobjednički niz u UFC povijesti

Službeno, najveći pobjednički niz u UFC-u ima Anderson Silva. 16 trijumfa za redom. Po toj istoj ljestvici drugo mjesto dijele Demetrious Johnson, Georges St-Pierre, Max Holloway i Khabib Nurmagomedov s 13. Neslužbeno, prvi je Jon Jones sa 17. Naime, njemu je niz prekinut zbog poništene (no-contest) borbe protiv Daniela Cormiera (u kojoj je prije toga također pobijedio. Neovisno bio drugi ili treći, Khabibov niz je impresivan. Osim toga, jedini je osim GSP-a kojem je u trenutku prekida istog bio aktivan. Odnosno, ako se Khabib ikad odluči vratiti, niz se može i produžiti.

Drugi je u povijesti po najboljem omjeru pogođenih i primljenih udaraca

Khabib je u UFC karijeri pogodio 705 značajnih udaraca, a primio 301. To je omjer 2.34:1, drugi u povijesti ako se računaju borci s minimalno 12 UFC borbi. Bolji od njega, s omjerom 2.70:1 je njegov timski kolega Cain Velasquez.

Nevjerojatan omjer dobivenih i izgubljenih rundi

Ako brojimo svakog suca i svaku rundu pojedinačno, Khabib je u karijeri dobio 88 dovršenih i službeno bodovanih rundi, a izgubio pet. Sva tri suca bodovali su protiv njega treću rundu borbe protiv Conora McGregora te su dvojica proteklog vikenda prvu rundu bodovali u korist Gaethjea. Neke runde, u borbama protiv Edsona Barboze i Ala Iaquinte, dobio je rezultatom 10-8. Ako ćemo gledati doslovno po zbroju sudačkih bodovanja rundi, Khabib ih je dobio 29, a izgubio dvije. Jednako impresivno, zar ne?

Uvijek sportaš prije svega

Kroz cijelu karijeru Khabibu je MMA bio natjecanje. Nadmetanje s drugim borcima svijeta oko toga tko je najbolji. Pamtimo samo dva slučaja kad je to sve prije borbe otišlo malo dalje. Prvi slučaj je prije borbe protiv Rafaela Dos Anjosa, kad je napravio šalu s poznatim Rafaelo kuglicama te je na fotografiju ambalaže montirao sliku svog protivnika, a uz tu vrlo nevinu šalu istaknula se i majica koju je nosio na vaganju, s natpisom "If sambo was easy, it would be called jiu-jitsu". Drugi primjer je naravno odgovor na provokacije Conora McGregora, no i tu je svoj pravi odgovor zapravo dao nakon borbe. To je ujedno i jedina zapravo crna točka njegove karijere. Samo iskakanje iz Octagona i napad na Conorov kut. Bilo bi nepošteno da tako nešto nismo spomenuli, no sve je to dokaz nesavršenosti jednog čovjeka.

Najviše rušenja u jednoj UFC borbi

Abela Trujilla srušio je 21 put u pet minuta. Naravno, ovom podatku pomogla je činjenica da se Trujillo, koliko god loše rušenja branio, jednako tako dobro uspijevao ustajati s poda. No, u ovoj se borbi vidjelo ono što je Khabib više puta govorio. Ako nekoga treba srušiti sto puta, on će to napraviti.

Jedina pobjeda trokut gušenjem u borbama za titulu

Pobjedom protiv Gaethjea, Khabib je postao jedini borac koji je u borbi za UFC titulu slavio gušenjem trokutom. Ovo je ipak potrebno objasniti. Tony Ferguson također je trokutom slavio u borbi protiv Kevina Leeja, no to je bila borba za privremenu titulu, ne službenu. Mnogi će se isto tako sjetiti prve borbe Andersona Silve i Chaela Sonnena te velikog preokreta šampiona u petoj rundi. Iako mnogi smatraju kako je "Spider" tim putem slavio trokutom, zapravo je u pitanju bila poluga na ruku (armbar) koju je iz tog trokuta izvukao te je Sonnen zapravo tapkao upravo zbog pritiska na ruku.

Bio je sudionik uvjerljivo najprodavanije borbe u UFC povijesti

UFC 229, predvođen borbom Nurmagomedova i McGregora, najprodavanija je PPV priredba u UFC povijesti, s 2.4 milijuna prodanih prijenosa na području SAD-a. Ujedno je to treća najprodavanija priredba u povijesti borilačkog sporta, iza boksačkih mečeva Floyda Mayweathera Jr. protiv Manny Pacquaiao te također Mayweathera protiv McGregora. Drugi najprodavaniji UFC prijenos je onaj UFC 202 priredbe sa 1.6 milijuna(McGregor vs. Diaz 2), no neki pretpostavljaju da bi Khabib i Gaethje mogli doći blizu te brojke. Naravno, ako ESPN istu odluči službeno obznaniti.

Više pratitelja na Instagramu ima tek Conor McGregor, ostali nisu niti blizu

Khabiba Nurmagomedova na Instagramu prati 24.4 milijuna korisnika te društvene mreže. Ispred njega je tek McGregor, s 37 milijuna. Ostatak se Khabibu nije uspio približiti, po čemu je on drugi najpopularniji borac svijeta na najpopularnijoj društvenoj mreži. Evo samo nekih primjera kako stoje ostali. Jon Jones je na 18.6 milijuna. Nekadašnja kraljica Instagrama, Ronda Rousey, je na 13 milijuna. Nate Diaza prati 4.5 milijuna "Instagramera", dok je Israel Adesanya na 3.8. Daniela Cormiera prate 2.6 milijuna, Michaela Bispinga 1.7, Kamarua Usmana 1.5 milijun, a Stipu Miočića 1.3 milijuna fanova. UFC ima 23.4, a Dana White osobno 5.3 milijuna pratitelja.

Linker
14. travanj 2024 05:20