KOLUMNA: MARKO PETRAK

KOMENTAR NA KSW 51: Noć za pamćenje u Areni unatoč potopu regionalnih boraca!

Odlični mečevi, produkcija koja nema premca nigdje na svijetu i fenomenalna atmosfera u Areni Zagreb - glavne su odlike prve KSW-ove priredbe koju je poljski gigant ove subote odradio u hrvatskoj metropoli. Šlag na tortu spektaklu koji je uživo pogledalo oko 12 000 ljudi je titula u bantam kategoriji koju je naš "Killer" Antun Račić ugrabio u jedinom šampionskom meču na popisu borbi nadvladavši bivšeg UFC borca Damiana Stasiaka.
 Damir Krajac / CROPIX

Od petorice hrvatskih boraca koji su nastupili u subotu, tek trojica su stigla do pobjede. No, upravo ta trojica su jedini regionalni borci kojima se podignula ruka u zrak te večeri. Svi ostali su poraženi od snažne poljske konkurencije pa nema previše razloga za nezadovoljstvo. Radi se o konkurenciji na samom europskom vrhu pa je ovo samo realnost koju će poraženi morati prihvatiti kako bi napravili korak naprijed u svojim karijerama i postali bolji prije nego što se KSW vrati u Hrvatsku. No, krenimo redom...

Hrvatski MMA fanovi na koncu moraju biti zadovoljni s obzirom na sjajne nastupe Antuna Račića u već spomenutom dvoboju za titulu prvaka, Ante Delije i Ivana Erslana. Fenomenalan dvoboj odradio je i veteran Ivica Trušček koji također zaslužuje lovorike jer je u meč protiv fizički puno većeg protivnika uletio doslovno na sam dan priredbe. Unatoč tome, "Terror" je bio najmanje ravnopravan, a poraz podijeljenom odlukom sudaca mu je donio i pohvale Cro Copa u svlačionici s čime se pohvalio na društvenim mrežama.

Erslan je bio dominantan protiv opasnog Španjolca Rodrigueza te je sve bilo gotovo već u prvoj rundi. Prvi put kada je član zagrebačkog ATT-ja "nanjušio" svoju priliku, navalio je na protivnika i pokazao o kakvoj se zapravo klasi zapravo radi i zašto bivši UFC prvak Arlovski ne može zamisliti više pripreme bez njegove pomoći. Delija je odradio jedan od najzrelijih mečeva u karijeri pokazavši taktičku disciplinu, veliki tehnički napredak, ali i iznimnu snagu koju je oduvijek posjedovao. Bivši UFC borac Thompson je izgledao kao da ne pripada u isti kavez s "Hodajućom nevoljom".

Sav trud koji je Antun Račić uložio u svoju karijeru posljednjih godina se isplatio ove subote u Areni. U izuzetno teškom i zahtjevnom meču, koji je jedan sudac bodovao čak "neodlučeno", "Killer" je pronašao snagu da ugrabi toliko mu bitan KSW-ov pojas. Ako je netko zaslužio trijumfirati pred svojim gledateljima onda je to ovaj skromni Dubrovčanin čija bi prava karijera trebala tek početi ovom titulom. Račić je bez sumnje kvaliteta za sam svjetski vrh, ali i pravi primjer sportaša koji je nekoliko puta posrnuo, no uvijek se vraćao još jači i još bolji.

Nažalost, Arena se drugi put pokazala kao "prokleta" za Filipa Pejića. Nakon poraza od Stasiaka u UFC debiju 2016. godine (meč koji ga je koštao otkaza), "Nitro" nije uspio niti protiv Brazilca Torresa sada na KSW-u 51. Teško je bolje objasniti zašto Pejić nije uspio stići do pobjede od toga da jednostavno nije bio svoj. To nije bila njegova večer. Od samog početka dvoboja zagrebački borac je bio izvan svog ritma i bez prave distance. Do samog kraja je pokušavao pronaći način da dođe do pobjede, ali odličan protivnik, koji se taktički jako dobro pripremio za ovaj meč, mu to nije dopustio te je na koncu zasluženo slavio.

Od regionalnih imena najviše je pokazao Slovenac Lemmy Krušič. Unatoč porazu od odličnog Poljaka Przybysza, "Wardog" je opravdao svoj nadimak i povjerenje Poljaka jer je doslovno ostavio srce u kavezu Arene Zagreb. U meču večeri su i on i njegov protivnik nekoliko puta bili u nokdaunu, ali su obojica izdržala do kraja pruživši sjajan dvoboj pun preokreta koji je ujedno i otvorio priredbu.

Vrlo hrabru predstavu je unatoč porazu prekidom u drugoj rundi pružio i bosanskohercegovački superstar Erko Jun. U glavnom dvoboju priredbe protiv poljskog "strongmana" Pudzianowskog borac iz UFD Gyma je također ostavio srce u kavezu, no na koncu je presudilo iskustvo njegovog protivnika. Iako je Jun bio na milimetar do pobjede u jednom trenutku, već u drugom se nalazio ispod 120 kilograma teškog gorostasa koji je odapinjao svoje maljeve prema njegovoj glavi. Iskustvo je nešto što ne dolazi preko noći pa si Jun nema što prigovoriti unatoč prvom porazu u kratkoj karijeri.

Uz hrvatske borce najveću podršku s tribina je imao srpsko-crnogorski dvojac iz Ahileja, Aleksandar Ilić i Vaso Bakočević. Obojica su poražena prekidima, a posebno je odzvonio onaj "Jokerov" s obzirom da mu je to prvi put u karijeri da je morao predati meč. Iako su i Ilić i Bakočević imali odlične taktičke planove i bilo je jasno da su odradili sjajne pripreme, sve je palo u vodu čim su dotaknuli tlo sa svojim hrvački nadmoćnim protivnicima. Ilić je imao i nekoliko konkretnih šansi na nogama, no jednom kada ga je snaga izdala fizički moćniji Poljak Kesik nije imao previše problema dovršiti ga gušenjem. Vasi se unatoč porazu skandiralo na tribinama pa ne treba sumnjati da će dobiti još koju priliku u poljskoj organizaciji. Niti drugi Crnogorac koji je u subotu nastupio u Areni, Miloš Janičić, nije uspio doći do pobjede. S obzirom da je dan ranije pao vagu, a da je u kavezu izgledao prilično nemoćno protiv Poljaka Szymanskog te je uvjerljivo poražen, Janičić će htjeti što prije zaboraviti nastup u Areni. Može se samo nadati da će mu KSW dati drugu priliku jer je ovu prokockao.

Odmah nakon završetka priredbe u Areni, dok su još glave bile vruće, a svi pod dojmovima odlične borilačke večeri, novinari su vlasnika i glavnog čovjeka poljske promocije Martina Lewandowskog pitali pitanje koje sve zanima - Je li zadovoljan odrađenim poslom i vraća li se KSW iduće godine? Prema onome što se moglo čuti to ne bi trebalo biti upitno. Odlična prodaja karata, sjajna atmosfera i općenito uspjeh KSW-a već u debiju na našem tržištu i to bez najveće zvijezde Roberta Soldića, bi trebali osigurati da poljskog giganta gledamo svake godine u Areni. To je odlična vijest za borilački sport ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavoj regiji. Hvala KSW-u na dolasku i jedva čekamo novi spektakl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:40