VELIKI BORILAČKI SPEKTAKL

(FOTO) KSW 51: Račić povijesni prvak! Pudzianowski zaustavio Juna, briljirali Erslan i Delija, porazi Vase i Ilića

Fantastičnu priredbu koja je oduševila sve prisutne održala je u Areni Zagreb najveća europska MMA promocija, poljski KSW. Deset borbi oduševilo je 12 tisuća gledatelja na tribinama, a na kraju su hrvatski borci slavili u tri borbe. U centru pozornosti svakako je bio Antun Račić koji je postao prvi KSW-ov prvak bantam kategorije i treći Hrvat s pojasom ove promocije, kao i Ivan Erslan te Ante Delija koji su svoje prve KSW borbe obilježili upisavši pobjede prekidom. Nažalost, njihove sreće nisu bili Filip Pejić i Ivica Trušček, kao i ljubimci tribina, Aleksandar Ilić i Vaso Bakočević te Lemmy Krušič, Miloš Janičić i sudionik glavne borbe, Erko Jun.
 Damir Krajac / CROPIX

Iako se njegova borba po rasporedu nije nalazila među dvije glavne, Antun Račić bio je sudionik najvažnijeg dvoboja KSW 51 priredbe, jedinog za titulu prvaka. On je u svom nastupu, nakon pet rundi teške, neizvjesne i napete borbe, savladao najboljeg poljskog borca bantam kategorije, Damiana Stasiaka. Presudila je prije svega kondicija, hrvanje i čelična volja hrvatskog borca, koji je postao treći Hrvat s pojasom prvaka KSW promocije, ali i prvi povijesni prvak bantam kategorije.

Preostala dva hrvatska borca koji su upisali pobjede su Ivan Erslan i Ante Delija. Erslan je poput brzog vlaka prošao kroz Darwina Rodrigueza i završio ga u samo 80 sekundi, dok je Deliji trebalo malo dulje. On je od početka dominirao protiv iskusnog Olija Thompsona, a borbu je završio nakon minutu i pol akcije u drugoj rundi, ground n' pound udarcima nakon rušenja.

Filip Pejić prekasno se na pravi način uključio u borbu protiv Daniela Torresa, odnosno nakon što je izgubio prve dvije runde. Odlična treća nije bila dovoljna za pobjedu koja bi mu osigurala napad na titulu. Ivica Trušček danas je prihvatio borbu protiv Krystiana Kaszubowskog, a na kraju mu je pobjeda za malo izmakla. Presudila je podijeljena sudačka odluka.

Nažalost, niti preostalih pet regionalnih boraca nisu upisali pobjede. Sudionik glavne borbe, Erko Jun, platio je danak neiskustvu u meču protiv višestrukog svjetskog 'strongmana' Mariusza Pudzianowskog, dok je Vaso Bakočević platio danak možda i neozbiljnom ponašanju tijekom borbe. Previše je opušteno ušao u okršaj protiv Borysa Mankowskog, a izgubio je anakonda gušenjem nakon tri i pol minute.

Uspješan nije bio niti Vasin timski kolega, Aleksandar Ilić. "Joker" nije uspio odgovoriti na rušenja Cezaryja Kesika, poljskog borca koji ga je završio u drugoj rundi. Miloš Janičić poražen je na sličan način kao Filip Pejić, odnosno uključio se na pravi način tek u trećoj rundi, dok je vrlo hrabru i bespoštednu borbu odradio Lemmy Krušič, no niti Slovenac nije ispio doći do pobjede za koju je u kavezu ostavio apsolutno sve što je imao.

Ispod teksta pogledajte izvještaje svake borbe pojedinačno:

REZULTATI KSW-A 51:

Mariusz Pudzianowski def. Erko Jun - tehnički nokaut, 2. runda (1:30)

Borys Mankowski def. Vaso Bakočević - prisiljavanje na predaju, 1 runda (3:30)

Antun Račić def. Damian Stasiak - većinska sudačka odluka (48-47, 48-46, 47-47)

Daniel Torres def. Filip Pejić - jednoglasna sudačka odluka

Ante Delija def. Oli Thompson - tehnički nokaut, 2 runda (1:58)

Ivan Erslan def. Darwin Rodriguez - tehnički nokaut, 1. runda (1:32)

Roman Szymański def. Miloš Janičić - jednoglasna sudačka odluka

Krystain Kaszubowski def. Ivica Trušček - podijeljena sudačka odluka (29-28, 28-29, 29-28)

Sebastian Przybysz def. Lemmy Krušič - jednoglasna sudačka (30-26, 30-27, 29-28)

Mariusz Pudzianowski def. Erko Jun - tehnički nokaut, 2. runda (1:30)

Erko Jun od prve sekunde ove borbe pokazao je kako će imati prednost dok se borba nalazi na distanci. Otvorio ju je s nekoliko odličnih udaraca, nakon čega radi prvu pogrešku. Dogodilo se to nakon 45 sekundi, kad Pudzianowski prvi put u borbi dolazi do klinča. Kontrolirao ga je Poljak minutu i pol, nakon čega Erko izlazi i pogađa još nekoliko snažnih udaraca šakama. Ipak, minutu i pol prije kraja runde dozvolio je još jedno približavanje nakon kojeg Pudzianowski ruši i kreće prava kanonada iz gornje pozicije koju je Jun nekako uspio preživjeti.

U drugu rundu Jun ponovno kreće bolje, no nije dugo trebalo proći do rušenja Pudzianowskog. No, ovog puta se Erko odmah okreće i dolazi u gornju poziciju iz koje počinje pogađati sjajne udarce. No, dogodila se tad jedna pogreška koju moramo objasniti neiskustvom. U sitaciji gdje je nanosio sjajne udarce, Erko se uhvatio za ogradu i sudac je reagirao tako da ih je vratio na noge. Erko odmah žestoko napada i pogađa prave bombe, no Pudzianowski ima nevjerojatnu bradu. Izdržao je pravu kanonadu, nakon koje opet ruši i dolazi u gornju poziciju, ali ovog puta za Erka nije bilo spasa. Krenuli su ground n' pound udarci na koje Jun uskoro više nije odgovarao i to je rezultiralo prekidom.

Borys Mankowski def. Vaso Bakočević - prisiljavanje na predaju, 1 runda (3:30)

Bakočević odmah otvara borbu s dva udarca nogom u tijelo, no nakon toga dozvoljava protivniku da skrati distancu. Mankowski je pokušao pritiskom uz ogradu, no izvlači se Vaso već na isteku prve minute, a malo nakon toga prima udarac u međunožje i dolazi do kratke pauze. Nastavila se brzo borba, a Vaso se počinje osjećati opušteno i zabavljati u kavezu, čime zabavlja i publiku. Ipak, Mankowski to koristi za ulazak u klinč, nakon čega dolazi do rušenja. Mankowski dolazi na leđa, no Vaso mu uspješno kontrolira jednu ruku, nakon čega se uspijeva ustati i napasti na nogama. Ubrzo Vaso dobiva udarac u jetru što ga usporava, a malo nakon toga Mankowski ponovno odvodi borbu na pod. Ovog puta zatvara anaconda gušenje i Vaso je prisiljen tapkati.

"Nisam pi*ka, neću plakati. Izgubio sam sto puta, izgubit ću još sto puta", rekao je nakon poraza Vaso, nakon čega je prokomentirao publiku koja mu je dala veliku podršku: "Najviše mi je žao što sam vas razočarao, ali nadam se da sam vas zabavio u ovih par minuta koliko je trajalo."

Antun Račić def. Damian Stasiak - većinska sudačka odluka (48-47, 48-46, 47-47)

Antun Račić prvi je prvak bantam kategorije u povijesti KSW promocije i treći Hrvat s KSW pojasom nakon Gorana Reljića i Roberta Soldića.

Borba je krenula tako da Račić nakon samo nekoliko sekundi prolazi aperkatom i Stasiak je uzdrman. Prepoznao je to borac iz Dubrovnika, no možda je zbog toga previše neoprezno ušao i završio na podu, a Stasiak na njegovim leđima. Srećom po Antuna, jednu ruku svog protivnika uspio je zadržati u "underhooku" i nije bilo opasnosti da Stasiak zatvori gušenje. Ulaskom u treću minutu Antun se podiže s protivnikom na leđima i udara ga u pod, nakon čega on dolazi u gornju poziciju. Preuzeo je kontrolu i držao ju do posljednjih pola minute runde kad su se borci našli na nogama, no nije bilo ozbiljnijih pogodaka.

Druga runda nije krenula intenzivno kao prva, no Račić prvi koristi pravi priliku i izlaskom iz prve minute odvodi borbu na pod. Nisu se tamo dugo zadržali, a nakon ustajanja je Stasiak kratko bio borac koji radi pritisak uz ogradu. Sredinom runde akcija je ponovno na sredini, a Račić je agresivac. Minutu i pol prije kraja još jedno rušenje Račića i nanošenje štete iz gornje pozicije. Stasiak je tražio poziciju za uzeti zraka, na kraju je napao ruku, ali nije to bilo niti blizu neke opasnosti.

U trećoj je rundi Račić ponovno upisao rušenje na izlasku iz prve minute, no nije puno toga uspio napraviti i nakon minute je Stasiak na nogama, a borba se odvija u klinču uz ogradu. Račić je ipak u boljoj kondiciji i u pretposljednjoj minuti borbe dolazi do novog rušenja. Ovog puta Račić napada, u posljednjoj minuti runde čvrsto hvata vrat, no izašao je Stasiak iz teške pozicije te dočekao kraj runde na nogama.

Nova runda i novi odličan ulazak Račića u rušenje. Odmah se Stasiak krenuo ustajati i u jednom trenutku je prošao prostor za udarac koljenom u glavu, no isto je bio ilegalan jer je Račić držao ruku na podu. Dobio je Stasiak kazneni bod, no Račiću je spomenutim udarcem slomio nos. Rezerviraniji su obojica bili do kraja runde, no ponovno je Račić bolje kontrolirao klinč u kojem je provedeno najviše vremena,

Za prvo rušenje u petoj rundi Antunu je trebalo samo 20 sekundi, no ponovno je Stasiak brzo na nogama. Neko vrijeme su se stidljivo pogledavali na distanci, nakon čega Račić ponovno ulazi u noge. Rušenje nije upisao, ali kontrolira klinč i tako se ulazi u posljednje dvije minute borbe. Račić se možda malo prerano opustio i Stasiak ga posljednjih pola minute baca u probleme. Uhvatio mu je leđa i prošao rukama, ali Račić je dovoljno čvrsto uspio spustiti bradu da mu ne uđe pod vrat i tako je dočekao kraj borbe nakon koje je zasluženo i neupitno uzeo pobjedu sudačkom odlukom, koja je morala biti uvjerljivija, no jedan sudac je negdje pronašao tri runde za poljskog borca. Antun Račić tako je postao prvi prvak bantam kategorije u povijesti KSW promocije.

"Ovo mi znači sve na svijetu. 20 godina sam u borilačkom sportu i napravio sam ovaj uspjeh zahvaljući svim ljudima koji su oko mene, mom timu, mojim prijateljima i ovoj divnoj publici. Ovaj pojas posvećujem svim ljudima koji su uz mene, ali najviše osobi kojoj bi ovo najviše značilo, mom pokojnom ocu", rekao je Antun nakon najvećeg uspjeha u karijeri.

Daniel Torres def. Filip Pejić - jednoglasna sudačka odluka

Podosta rezervirana bile su oba borca prvu rundu, no vidjelo se kako Pejić ima problema s kretanjem Torresa, koji je bio vrlo lak na nogama. Nije se puno toga vidjelo u prvoj rundi, no svakako vrijedi spomenuti dva low kicka Torresa, koji su hrvatskog borca izbacili iz balansa. 40 sekundi prije kraja Torres je upisao rušenje i dolazak u gornju poziciju. Kontrolirao je istu gotovo do kraja runde, kad se Pejić ustaje i u posljednjim sekundama pogađa još par udaraca.

Pejić i u drugoj rundi ima problema s kretanjem Brazilca te ga nikako nije mogao pravilno pogoditi. Nakon dvije minute Torres je iskoristio priliku i odveo borbu na pod. Pejić je u donjoj poziciji odakle je uspio pronaći poziciju za udarac, no to je bio ilegalni "upkick". Sudac samo daje upozorenje i podiže borbu na noge, a "Nitro" se onda napokon uključio u borbu onako kako on zna. Pogodio je nekoliko sjajnih udaraca nakon kojih je Torres u problemima, no nije bilo nastavka serije kojim bi ga dodatno ugrozio. Uspostavio je Torres ravnotežu do kraja runde i bez većih uzbuđenja je ista privedena kraju.

Posljednja runda bila je najbolja Pejićeva u ovoj borbi. Uspio je protivnika navesti na otvoren okršaj i publika je dobila ono što je htjela. Na krilima njihovih ovacija Pejić je dao sve od sebe, pogodio je nekoliko snažnih udaraca, no Torres je došao više nego spreman i primio je te udarce bez većih poteškoća. Kako se bliži kraj borbe, Pejić je sve otvorenije ulazio u razmjene, tražio je udarac kojim bi završio borbu, no do njega nije došao. Sudačka odluka bila je jednoglasna u korist Daniela Torresa.

Ante Delija def. Oli Thompson - tehnički nokaut, 2 runda (1:58)

Borba je krenula u vrlo visokom tempu, posebno za tešku kategoriju, a Delija odmah na početku pogađa nekoliko boksačkih kombinacija i Englez je u problemima. Ali, Delija ne nastavja na isti način i ruši svog protivnika nakon 40 sekundi. Dominira Delija na polu do sredine runde, kad se kratko vraćaju na noge i razmjenjuju udarce, ali Delija onda još jednom odvodi borbu na pod. Radio je do kraja runde na gušenju, koji mu nije uspjelo, pokušao je završiti borbu i udarcima, ali Thompson je izdržao do kraja runde.

Druga runda prvih je minutu i pol protekla u ispitivanju snaga, no onda Delija pogađa odličnu kombinaciju nakon koje ponovno odvodi borbu na pod. Tamo je krenula nova serija udaraca na koju Thompson ovog puta nema odgovora i sudac prekida borbu. Bunio se Englez na odluku te je tvrdio da može nastaviti borbu, no nije se dobro branio. Okrenuo je leđa i sucu nije preostalo ništa drugo nego zaustaviti ovaj teškaški okršaj.

"Nadam se da ste zadovoljni borbom, pokušavao sam je od početka završiti i to sam napravio. Idemo sad korak po korak, a ovim putem bih iskoristio priliku zahvaliti se Cro Cop timu, mojim trenerima i Gladijatoru iz Dubrovnika", izjavio je odmah u kavezu borac poznat kao "Hodajuća nevolja".

Cezary Kesik def. Aleksandar Ilić - Prisiljavanje na predaju (gušenje), 2. runda (4:28)

Ilić je agresivno otvorio borbu i nekoliko puta je atraktivno pokušao kickovima, koji su zamalo promašili cilj. Kesik je priliku za napraviti ono što najbolje radi dočekao nakon minutu, kad dolazi to klinča i rušenja. Pokušao je napraviti nešto udarcima iz gornje pozicije, ali Ilić ipak dobro drži gard. Nakon kratkog prelaska u boćnu poziciju, Kesik radi još jednu tranciziju i dolazi u gornju poziciju. Dvije minute prije kraja pokušao je Kesik uhvatiti leđa, no brani se Ilić. Prolazilo je vrijeme, a srpski borac je izgledao sve bolje. Obranio je napade, da bi se nešto više od pola minute prije kraja runde ustao i pogodio koljenom. Do kraja runde viđen je klinč iz kojeg se "Joker" nije uspio izvući.

Otvorio je Ilić drugu rundu s tri udarca nogom u tijelo i činilo se da je Kesik klonuo. No, smogao je dovoljno snage za ući u još jedno rušenje i Ilić je opet na leđima. Sredinom runde Ilić se podiže, ali borba na nogama traje tek nekoliko sekundi i "Joker" je još jednom na podu. Minutu prije kraja runde Kesik uzima leđa i kreće raditi na gušenju koje je pola minute prije kraja runde uspio zatvoriti i borba je bila gotova.

Ivan Erslan def. Darwin Rodriguez - tehnički nokaut, 1. runda (1:32)

Napokon je došla borba koja je u potpunoti oduševila pune tribine Arene, a Ivan Erslan je u njoj svoj posao završio za samo minutu i pol. Silovito je krenuo na svog španjolskog protivnika od samog početka, a ovaj nije bio spreman na toliko silovit ulazak u borbu. Vidjelo se da je Rodriguez zatečen time i vrlo brzo putem serije udaraca završava na podu. Tamo Erslan skače na njega i nastavlja još žešće, sve dok sudac nije prekinuo borbu, budući da se Španjolac više nije branio.

"Hvala Zagreb, ovo je bilo ludilo. Moram priznati da sam čak loše otvorio borbu i primio par nepotrebnih udaraca, ali kad nanjušim krv gotovo je. Ipak sam odradio sve do kraja kako treba. Tu mi je djevojka, tu mi je brat, tu mi je otac. Hvala svima koji su došli i podržali me. Poluteška kategorije postaje zanimljiva. Napadamo uskoro vrh. Dajte mi vremena, ali do pojasa ću doći!", rekao je oduševljeni Ivan nakon pobjede.

Roman Szymański def. Miloš Janičić - jednoglasna sudačka odluka

Iako je bio vidno manji i kraći borac od Miloša Janičića, Roman Szymanski je od samog početka prezentirao savršeno pripremljenu taktiku za borbu protiv Crnogorca. Od samog početka bio je Poljak precizniji, pogađao je više udaraca, a na kraju runde je Janičića poslao u nokdaun iz kojeg se ovaj jedva izvukao. Sudac se već spremao prekinuti borbu, no Janičića je spasio znak za kraj runde.

Druga runda donosi ravnotežu, a Janičić svoju kvalitetu pokazuje uspješnim rušenjem, ali nakon što se ustao je rušenje uspio izvesti i Szymanski. Do kraja runde Szymanski je konkretniji te uzima i drugu dionicu, čime Janičića dovodi u poziciju da ovaj mora posljednju rundu krenuti po prekid. To je i napravio, bio je dominantan, a posebno je dobro napadao iz garda. Tražio je završetak borbe, no bez uspjeha. Janičić se jednostavno prekasno probudio i pobjeda odlazi poljskom borcu i u trećoj borbi po redu.

Krystain Kaszubowski def. Ivica Trušček - podijeljena sudačka odluka (29-28, 28-29, 29-28)

Trušček je odmah na početku borbe, koju je prihvatio danas, pokazao kako će njegova prednost biti dok je borba na distanci. Vrlo brzo je potvrdio kako je brži i eksplozivniji borac te je nekoliko puta sjajno pogodio, čime je Kaszubowskog prisilio da krene hrvati. To je ovaj krenuo uspješno raditi sredinom runde i držao je kontrolu do posljednje minute runde. Trušček se onda podigao i pogodio još nekoliko sjajnih udaraca, no runda završava novim rušenjem Kaszubowskog.

Kaszubowski je svoju snagu prezentirao i nakon pola minute druge runde sjajnim "slam" rušenjem, no nije uspio završiti svoju namjeru i u potpunosti odvesti borbi u parter. Sudac je borce podigao na noge nakon nešto više od minute neaktivnosti. Ponovno Trušček dobro pogađa, ali Poljak još jednom ulazi u klinč i smiruje situaciju. Posljednje dvije minute runde Trušček dobiva podršku tribina i napada. Poljak nema odgovora nego ide u još jedno rušenje, no nakon njega dva puta završava u gušenju. Truščeku je ipak malo nedostajalo da jače stisne i prisili protivnika na tapkanje te rundu završava na leđima, no i iz te pozicije je nastavio raditi štetu.

Treća runda kreće sporije, a Trušček je onaj koji traži udarac. Pogodio je par puta sjajno lijevi direkt, ali nakon minutu i pol je ponovno na podu. No, sudac ovog puta diže borce nakon samo pola minute jer je Poljak bio u potpunosti neaktivan. Uskoro ipak dolazi novo rušenje, no bez ikakvih uspjeha za Kaszbowskog na podu. No, skupljao je bodove konstantnim pritiskom i time što Truščeku nije dozvoljavao da ustane. Nije Kaszubowski radio puno, ali ovog puta dovoljno da sudac ne podigne borbu na noge. Poljak je na kraju, uz žestoko negodovanje publike, uzeo pobjedu podijeljenom sudačkom odlukom. Presudila su rušenja te je Kaszubowski dobio borbu bez da je pogodio gotovo ijedan ozbiljan udarac.

Sebastian Przybysz def. Lemmy Krušič - jednoglasna sudačka (30-26, 30-27, 29-28)

Već prva borba programa u Areni donijela je puno uzbuđenja i otvorene akcije. Pobjednik iste bio je poljski borac Sebastian Przybysz koji je savladao hrabrog i beskompromisnog Lemmyja Krušiča iz Slovenije, borca koji se više puta vraćao iz teških situacija. Ipak, unatoč velikom srcu, Krušič nije uspio doći do pobjede u svom prvom KSW nastupu.

Poljski borac sjajno je otvorio borbu i od početka je pokazao inicijativu. Već krajem prve minute prošao je prvi pravi udarac nakon kojeg je Krušič uzdrman te kreće hrvati. Otprilike minutu je radio pritisak uz ogradu, no Przybysz okreće situaciju, spušta borbu u parter te uzima leđa. Nakon što su u potpunosti završili dolje, poljski borac krenuo je raditi na giljotini, ali Krušič se pune tri minute uspješno branio te izdržao do kraja runde.

Drugu rundu Krušič ulazi agresivnije i otvorenije, čime je publiku digao na noge te na njihovom krilima počeo sve ozbiljnije napadati. Sad se Poljak branio ulascima u klinč, ali je isto tako pogodio neke dobre udarce iz kontre. Posljednja minuta runde donosi "brawl" u kojem je Przybysz uzdrman, no nije bilo više vremena da Lemmy na to poveže još koju dobru kombinaciju.

I treću dionicu slovenski borac pokušava otvoriti na isti način, ali na samom početku runde je uzdrman i prima dva koljena nakon kojih ipak ostaje u borbi i nastavlja napadati te se boriti na sve ili ništa. Kako je pad u kondiciji bio vidljiv, udarci više nisu bili dovoljno precizni te je Poljak većinu uspješno eskivirao, da bi sredinom runde krenuo hrvati. Dvije minute prije kraja penje se Przybysz na Lemmyjeva leđa i traži vrat, no hrabri Krušič se još jednom spašava. Izvukao se točno na ulazu u posljednju minutu i još jednom beskompromisno napao. Ipak, snage za napraviti nešto više nije bilo, a na kraju je publika velikim ovacijama pozdravila oba borca. Ipak, onaj poljski je odradio bolje i zasluženo je uzeo pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom.

KSW 51 - tijek događanja uoči početka borbi:

Totalni kaos izbio je u svlačionici Arene Zagreb još uoči početka KSW 51 priredbe, rezultat komentirao i Conor McGregor:

__________________________

Pogledajte kako je izgleda Arena uoči početka priredbe:

__________________________

- Nekoliko sati prije početka spektakla KSW-ov prvak u velter kategoriji Roberto poslao je poruku podrške borcima preko Instagram storyja, a potom i jednu zamjerku navijačima preko Facebooka.

__________________________

Aleksandar Rakas otkazao je borbu protiv Poljaka Krystiana Kaszubowskog, na sami dan KSW 51 priredbe u akciju je kao njegova zamjena uskočio hrvatski MMA veteran Ivica Trušček. Rakas je nekoliko sati nakon što je vijest postala službena objasnio što se dogodilo:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:58