Regija

Legendarni promotor: 'Mavrović je među najboljima s kojima sam radio, a Hrgović uskoro napada svjetsku titulu'

Željko Mavrović i Filip Hrgović
 Ronald Gorsic / CROPIX
Najuspješniji njemački boksački promotor, Wilfried Sauerland, ovih je dana proslavio 80. rođendan. Tim putem prisjetio se svojih uspjeha i najboljih boksača s kojima je radio, gdje je među iste svrstao Željka Mavrovića. Osim toga, okrenuo se i budućnosti svoje agencije te je otkrio kako se trenutno najviše očekuje od Filipa Hrgovića.

29. veljače 80. rođendan proslavio je Wilfried Sauerland, jedan od najvećih svjetskih boksačkih promotora čiji su posao, poznat pod "Sauerland" prezimenom, posljednjih godina preuzeli njegovi sinovi Kalle i Nisse. Sam Sauerland svoj put u boks započeo je 1978. godine, kad je zbog posla živio u Africi te organizirao veliku priredbu kojoj je na kraju prisustvovalo 50.000 ljudi. Time je krenuo njegov put u boks tijekom kojeg se brinuo o karijeri gotovo svih najboljih njemačkih boksača u posljednjih 40 godina, ali i o mnogim drugim velikim imenima. Neka od njih spomenuo je u svom razgovoru za boxen.de.

"Ako ćemo gledati sa strane sporta, moram spomenuti Johna Muhabija, Renea Wellera, Graciana Rocchigianija, Hernyja Maskea, Svena Ottkea, Markusa Beyera, Mikkela Kesslera, Nikolaja Valueva i Alexander Povetkina, nekim redoslijedom kako smo radili zajedno. Moram spomenuti i Axela Schulza koji nije osvojio svjetsku titulu, ali je osvojio ljude svojim nastupima", rekao je Sauerland, da bi se onda okrenuo i onima izvan svoje agencije:

"Nikad neću zaboraviti susrete s Muhammadom Alijem, Marvinom Haglerom, Frankom Brunom, Kenom Nortonom i naravno Maxom Schmellingom. Susreo sam kroz ovaj sport puno zanimljivih ljudi. Mnogi od njih su vrlo glasni i žestoki kroz izjave u javnosti, no privatno moram priznati da su svi bili vrlo skromni i pristupačni."

Kad se došlo do spomena teške kategorije, došli su na red i Hrvati, odnosno dva najpoznatija s kojima je njegova agencija surađivala.

"Teška kategorija uvijek je predstavljala stjegonošu svjetskog boksa. Meč Tysona Furyja i Deontaya Wildera dobio je velik interes javnosti. Fury je postao prvak, a on nije samo sjajan boksač nego je čovjek koji može zabaviti i fascinirati ljude izvan ringa. On može odvesti kategoriju na jedan novi nivo. Najbolji teškaši s kojima sam radio bi svakako bili Alexander Povetkin, Nikolai Valuev i Željko Mavrović. Trenutno imamo Filipa Hrgovića na svom rosteru. On ima tek deset profesionalnih mečeva, a već je među deset najboljih na svijetu i trebao bi unutar godinu ili dvije boksati za svjetsku titulu", najavio je Sauerland, koji se prije nekoliko godina u potpunosti povukao iz posla, no i dalje je tu kao redovni savjetnik svojih sinova s kojima je u stalnom kontaktu.

Filip Hrgović trenutno čeka ugovaranje svog idućeg meča, a već nekoliko tjedana se špekulira da bi mu protivnik trebao biti Martin Bakole iz Konga. Posljednje informacije spominju 17. travnja i priredbu Matchroom Boxinga koju u Oxon Hillu predvode Regis Prograis i Maurice Hooker.

Linker
17. travanj 2024 15:46