Regija

Marija Malenica: 'Da ne vjerujem u olimpijsko odličje, ne bih se ovime ni bavila'

Marija Malenica
 Aidan CK/Instagram
Seriju najava Prvenstva Hrvatske u boksu nastavljamo preko Marije Malenice, boksačice koja bi mogla postati prva Hrvatica koje će ući u olimpijski boksački ring. No, prije toga mora izboriti svoje mjesto putem kvalifikacija, a svoju vizu za kvalifikacijske turnire namjerava potvrditi na državnom prvenstvu.

Marija Malenica svakako je jedna od najaktivnijih hrvatskih sportašica. Nakon što se konačno smirila po pitanju putovanja svijetom, testiranja u raznim borilačkim vještinama, ali i na nekim drugim poljima, 31-godišnji Splićanka se stacionirala na jednom mjestu i u jednom sportu. Iz svog rodnog grada krenula je u boksačku avanturu koja za sada izgleda sjajno. Vrlo brzo se promovirala u glavnu perjanicu hrvatskog ženskog amaterskog boksa. Tome svjedoči činjenica da je prošle godine prvo osvojila Kup nacija te državno prvenstvo, dok je istu zatvorila srebrom s Prvenstva Balkana. Ovu godinu otvorila je jednom pobjedom i jednim porazom na Kupa nacija u Somboru. No, to je zapravo bio test forme pred ono najvažnije.

"Prošla godina bila je stvarno sjajna. Puno mečeva na turnirima i sparinga, a automatski tako i neloših rezultata. Nikad nisam bila spremnija, stvarno to mislim i osjećam. Tome je naravno pomoglo to što sam se vratila u Split gdje treniram sa svojim trenerom Antom Matasom. Oboje vidimo napredak i samo idemo dalje", rekla nam je Marija, nakon čega se okrenula prvenstvu koje počinje u četvrtak: "Prvenstvo je za par dana i tek tada ćemo znati koliko je cura u kategoriji i koliko će trebati mečeva za naslov prvakinje. Ja od sebe očekujem samo jedno, pokazati što znam i koliko vrijedim. Sad smo bili na Kupu nacija gdje sam pobijedila Crnogorku, da bih onda izgubila drugo kolo od Talijanke koja je europska prvakinja do 22 godine te koja je na kraju i osvojila turnir."

Marija je trenutno prijavljena kao hrvatska nositeljica u kategoriji do 60 kilograma za nastup na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu. Planove joj na državnom prvenstvu može upropastiti glavna konkurentica Sara Kos. No, ako bude sve po planu i Marija potvrdi svoje mjesto na turniru, slijedi pitanje kolike smatra da su joj šanse naći se među djevojkama koje će ući u olimpijski ring.

"Puno ljudi me pitalo kolike su mi šanse, ali na to nema pravog odgovora, tj. odgovor je 50/50. Sve na toj razini je vrhunski boks i svi su više nego spremni, tako da samo sitni detalji odlučuju o tome. Potrebno je uvijek i malo sreće po pitanju ždrijeba. Ali, da ne vjerujem u sebe i svoj uspjeh, uključujući plasman na Olimpijske igre i na kraju jedno od odličja, ne bih ni ulazila u sve ovo", rekla je Malenica dodavši: "Nisam baba Vanga da proričem budućnost nego samo vrhunska sportašica koja daje 110 posto sebe za maksimalan uspjeh, a to je plasman na Igre i medalja. Pa što Bog da..."

Kroz godine je Marija nastupala u raznim borilačkim sportovima. Ima preko 30 kickboxing mečeva te par pokušaja u profesionalnom MMA-u. Teško je pobjeći od toga, posebno nakon što tako nešto treniraš godinama i voliš uzbuđenje koje svaki od tih sportova donosi. Ipak, morala se posvetiti jednome ako želi do kraja ispuniti svoj potencijal.

"Kickboxing me više ne zanima, boks mi je sve!", potvrdila nam je Marija svoje namjere. Profesionalni boks ili ostanak u amaterskom? Tako što nismo niti pitali, znamo da trenutno ne gleda dalje od državnog prvenstva, a onda i kvalifikacijskih turnira.

Linker
19. travanj 2024 09:06