UFC

Masvidal je protiv Usmana obranio BMF titulu, slijedi li sad najveći meč svjetskog MMA-a?

Masvidal vs. Usman
 screenshot
Jorge Masvidal je u UFC 251 borbi protiv Kamarua Usmana obranio titulu BMF prvaka

Iako je u borbi protiv Kamarua Usmana doživio poraz, nakon čega nije došao do titule UFC prvaka velter kategorije, može se reći kako je to jedini poraz kojeg je "Gamebred" u jutarnjim satima nedjelje 12. srpnja doživio. Na razne načine on je uzeo nekoliko pobjeda, između ostalog i onu prema kojoj je obranio prošle godine osvojeni BMF pojas prvaka. On ovog puta nije bio ulog borbe, ali je Jorge to simbolično u svakom slučaju odradio. Taj pojas ionako je prije svega simboličan i predstavlja karakter borca. Jorgeu Masvidalu on sad još više pripada.

Prihvativši borbu samo šest dana prije održavanja, Jorge je dokazao kako je njegov nadimak, koji se može slobodno prevesti kao "uvijek spreman za akciju", itekako s razlogom dodijeljen. Nije predugo razmišljao, poput opakog tipa kakvim se predstavlja je prihvatio, a onda i sve do borbe odradio u svom stilu. Masvidal je prošle godine uspio spojiti svoju osobnost s rezultatima, a na njoj je nastavio graditi svoj brand. Čak i oni fanovi koji su ga godinama poznavali, ali nisu obraćali previše pozornosti, danas itekako cijene ono što je on postigao. A ako ga prije borbe protiv Usmana još nisu dovoljno cijenili kao borca, i to se u velikom broju slučajeva promijenilo.

Kad je borba krenula, Masvidal je pokazao što zna i može te je po većini fanova i medija tu prvu rundu osvojio, iako mu ju je dodijelio samo jedan od tri suca. Kasnije u borbi se potrošio i nije mogao parirati taktici Usmana, koji je prepoznao kako svoje najveće kvalitete staviti u prvi plan. No, sve do kraja borbe Masvidal je odradio "gangsterski". Nije se predavao, imao je svojih trenutaka te je pokazao koliko je čvrst. Osmijeh gotovo da nije skidao s lica, a unatoč tome što nije bio u potpunosti spreman, na kraju borbe je izgledao kao da može još. Poraz je također prihvatio "gangsterski", uzdignute glave, znajući da je zapravo nastupom kakav je odradio nevjerojatno puno dobio. Uostalom, način na koji je proslavio cijeli UFC 251 projekt jako puno govori o tome koliko je zadovoljan. Ako su podaci o 1.3 milijuna prodanih prijenosa točni, to se vjerojatno većinom može zahvaliti njemu.

Ovakav rasplet zapravo je najbolje došao onima, među kojima se nalazi i autor ovog teksta, koji su se bojali eventualne Masvidalove pobjede, nakon koje bi UFC povukao očekivan potez te bi priliku za napasti titulu dao Conoru McGregoru. Bilo bi to potpuno nezasluženo, što se zapravo ne mora objašnjavati ikome tko ovaj sport razumije. No, ova trenutna situacija je savršena za sve. Za Masvidala, McGregora i sve fanove, jer tko ne želi pogledati tu borbu? Ako njen ulog nije napad na titulu koju McGregor ni u kom slučaju nije zaslužio, to je savršena opcija.

Dana White je jedno vrijeme bio protivnik tog dvoboja, izjavivši kako je Masvidal previše krupan za Conora. No, puno toga se promijenilo pa su mediji prošlog tjedna iz njega uspjeli izvući informaciju kako bi ta borba bila poseban spektakl, vjerojatno najveća trenutno moguća borba u svijetu borilačkog sporta. I to nije daleko od istine, to je borba koja bi vjerojatno srušila UFC-ov rekord prodaje prijenosa koji drže McGregor i Khabib Nurmagomedov (UFC 229), ali bi ugrozila i one rekorde koje drži boks.

Je li ovo smjernica za novu borbu u kojoj bi ulog bio BMF pojas, na kojeg je Irac bacio oko čim je uveden? Vjerojatno je to tako i nema sumnje da će UFC pokušati raditi na tome, vjerojatno već za jesen ove godine. Termin u studenom koji inače pripada Madison Square Gardenu djeluje kao prava opcija. Sad je samo na nama da pričekamo način na koji će se borba krenuti graditi već i prije službene potvrde. UFC ima priliku koju vjerojatno neće propustiti, a mi bismo svi trebali dobiti priliku neizmjerno uživati u svemu što će ona donijeti.

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
18. travanj 2024 19:58