Ostalo

Nova teškaška prijetnja: Najbolji grappler svijeta trenira s Cormierom i priprema se za MMA debi

Marcus Almeida
 screenshot/YouTube
Višestruki svjetski BJJ prvak, Marcus 'Buchecha' Almeida, odlučio se na tranziciju u MMA

30-godišnji Marcus "Buchecha" Almeida najuspješniji je grappler u povijesti prema broju naslova svjetskog IBJJ prvaka. To je, od 2012. do 2019. godine napravio 13 puta, sedam puta u teškoj te šest puta u apsolutnoj kategoriji. Preskočio je tek 2015., dok mu je prije dvije godine u apsolutnoj pripalo srebro. Time je preskočio rekord Rogera Gracieja, koji je isto natjecanje osvajao deset puta. Osim toga, dva puta je osvojio i najvrjednije grappling natjecanje, ADCC svjetsko prvenstvo, uz dva srebra i dvije bronce. Ukupno je u grappling karijeri, prema službenim podacima, upisao 128 pobjeda, 13 poraza i jedan neodlučeni meč, a samo šest puta ga je netko uspio završiti. Takva grappling zvijer sad kreće u svoju MMA avanturu i to uz ozbiljne ambicije.

Ovih dana je Buchecha potpisao ugovor s ONE Championshipom te bi ove godine trebao krenuti u svoj pohod na njihovu teškašku titulu. Da je to ozbiljno shvatio svjedoči i odabir dvorane u kojoj će se za debi pripremati. To je American Kickboxing Academy u San Jose, gdje pod okom trenera Javiera Mendeza trenira s Danielom Cormierom, Lukeom Rockholdom i drugim zvijezdama, a uskoro bi im se trebao priključiti i Khabib Nurmagomedov. Buchecha je tim putem objavio nekoliko fotografija s treninga iz te dvorane, gdje se između ostalog Cormier priprema za veliku borbu protiv Stipe Miočića.

Almeida je po mnogima odabrao savršeno vrijeme za tranziciju u MMA te većina analitičara smatra kako ima sve što je potrebno za doći do svjetskog vrha. Naravno, najviše će morati raditi na svojoj stand up borbi, no to je već naveliko počeo brusiti. Isto tako, na primjeru još jedne grappling superzvijezde, Garyja Tonona, možemo pretpostaviti kako će ONE u početku biti pažljiv s izborom njegovih protivnika te da mu vrhunskog stand up borca sigurno neće dodijeliti dok god on sam ne bude zadovoljan svojim vještinama te donese odluku kako je došlo vrijeme za testirati se na toj razini.

Što se tiče smjera u karijeri, upravo bi mu Cormier tu mogao biti pravi primjer i svojevrsni mentor čije će savjete pozorno poslušati. Naime, i on je svoju MMA karijeru započeo tek s 30 godina, a dovoljno je pogledati što je sve u njoj postigao. Almeida je itekako ozbiljna teškaška prijetnja, a tko god završi s njim na podu, taj se neće dobro provesti.

Linker
14. travanj 2024 15:19