Ostalo

Invicta Phoenix Series 3: Nova prvakinja odlučena u možda i najkrvavijoj borbi u povijesti ženskog MMA-a

Stoliarenko vs. Verzosa
 screenshott
Trebala je to biti povijesna priredba po tome što je Invicta odlučila implementirati otvoreno bodovanje na velikoj sceni, a na kraju je to postala i zbog nevjerojatne glavne borbe. Julija Stoliarenko postala je nova Invicta prvakinja bantam kategorije, nakon što je podijeljenom sudačkom odlukom savladala Lisu Verzosu. Bila je to jedna od najkrvavijih borbi u povijesti ženskog MMA-a i Invicta Phonix Series 3 priredba svakako će ući u povijest.

Invicta Phoenix Series 3 donio je turnir osam borkinja bantam kategorije. Borbe su se do finale održavale na jednu rundu, a svoje mjesto u finalnoj borbi osigurale su Taneisha Tennant, koja je eliminirala Britney Victoriju i Hope Chase, oba puta sudačkom odlukom te Taylor Guardado koja je prvo jednoglasnom odlukom savladala Claire Guthrie, a onda i podijeljenom Serenu De Jesus. Finalna borba zapravo je bila druga od tri glavne na ovom programu, odnosno tri koje su donijele otvoreno bodovanje.

Otvoreno bodovanje je princip presuđivanja borbe gdje se nakon svake runde borcima i publici otkriva trenutno stanje na sudačkim karticama. U prvoj borbi od tri spomenute ono nije puno značilo, budući da je Kay Hansen podosta lako dominirala protiv Liane Piroson. Nakon toga je uslijedilo spomenuto finale turnira gdje također nije bilo previše drame. Tennant je nakon dvije runde imala sigurno vodstvo, a onda je to pametnom taktikom zadržala i u posljednjoj, iako je Guardado dala sve od sebe da stvari završe drugačije.

No, zato je borba za titulu bantam kategorije pokazala koliko otvoreno bodovanje može donijeti uzbuđenja. Prvu rundu borbe Julie Stoliarenko i Lise Verzose suci su bodovali u korist Litavke. Verzosa se nakon toga vraća i sva tri suca drugu rundu dodjeljuju njoj. Treća runda donijela je veliku posjekotinu na licu Verzose, ali i prvu podijelu bodova. I to tako da su sva tri suca bodovala drugačije. Jedan je rundu dao 10-8 u korist Stoliarenko, jedan joj je bodovao 10-9, dok je jedan sudac rundu dao Verzosi. Podosta nevjerojatno zvuči situacija gdje je jedan sudac bodovao čak 10-8, a prema drugom je ta borkinja izgubila rundu. Borba se nastavila, a posljednje dvije runde donijele su možda i najkrvaviju borbu u povijesti ženskog MMA-a. Izuzetno krvavu i prepunu akcije četvrtu rundu suci su se ponovno podijelili. Onaj po kojem je Verzosa vodila do tada još je jednom prednost dao Amerikanki, no druga dvojica bodovali su za Stoliarenko. Kako su dvije kartice glasile 39-36 i 39-37 u korist Litavke, bilo je jasno da Verzosa mora napasti svim snagama. To se i dogodilo, no nije uspjela završiti borbu te je borkinja iz Litve odnijela pobjedu podijeljenom odlukom sudaca, 49-46, 48-46 i 46-49, što bi značilo kako je Verzosa posljednju rundu dobila kod dva suca, između ostalog dobivši povjerenje onog koji je treću bodovao 10-8 u korist njene protivnice.

Priredba je na kraju dobila puno pohvala fanova i javnosti te se čini kako se princip otvorenog bodovanja istima sviđa. Promocija je najavila kako će nastaviti prakticirati taj sistem tamo gdje im komisija bude isto dozvoljavala. Bit će zanimljivo pratiti hoće li se tome okrenuti još koja promocija te kako će to djelovati na same borbe.

Invicta Phoenix Series 3 svakako je bila priredba za povijest.

Linker
19. travanj 2024 23:13