Ostalo

KOMENTAR: Kada će se borilački sport vratiti u normalu? Hoće li ikada više biti isto...

UFC priredba
 Screenshot
Čitav svijet je zamrznut u vremenu i prostoru radi nezapamćene pandemije koja se širi poput požara, pa je možda u ovom trenutku neukusno pričati o sportu ili još bolje - o samo jednom njegovom segmentu. Zdravlje i egzistencija (pojedinca i zajednice) bi ovog trenutka trebala biti u fokusu svakog od nas. No, s obzirom da se naš portal bavi borilačkim sportom, moramo se zapitati što će se događati ukoliko se ovakva situacija prolongira na duži period.

U ovom trenutku nam nitko ne može odgovoriti na pitanje koliko će ovo sve trajati? Američki predsjednik Donald Trump najavljuje deblokadu svoje zemlje prije Uskrsa, no pitanje je hoće li se to obistiniti s obzirom na rapidno širenje koronavirusa u SAD-u. Niti stručnjaci epidemiolozi za sada nemaju niti približno točne predikcije. Neki spominju tjedne, neki mjesece, a neki govore da bi se situacija trebala poboljšati tek u proljeće iduće godine. Takva predviđanja zaista zvuče zabrinjavajuće jer to praktički znači da ćemo život kakav smo do sada vodili moći zaboraviti. Prekrižiti na duži period. Možda i zauvijek...

To naravno podrazumijeva i borilački sport koji, baš kao i ostali komercijalni sportovi, ovisi o mogućnosti da se ljudi javno okupljaju. Samo jedan UFC-ov održan event pred praznim tribinama (Brasilija) nam je zorno pokazao koliko to sterilno i loše izgleda kada nema gledatelja i atmosfere koju oni stvaraju. Poput koktela bez onog tajnog sastojka koji mu daje dušu i čini ga onime što on zaista jest.

No, iz sadašnje perspektive (čitaj kućne izolacije) većina bi pristala i na takvu opciju - održavanje sterilnih evenata ispred nekoliko ljudi. Kao u doba TUF-a ili recentno DWTNCS "reality showa" kada si gledajući te mečeve mogao čuti svaku sugestiju kuta, svaku rečenicu koju su vikali svojem borcu. Samo dodatnu pojačanu jekom radi gotovo prazne dvorane. Bitno je samo da se nešto vrti, samo da se nešto događa. Da se barem čini "da smo živi"...

Vjerojatno tom logikom ide i čelništvo UFC-a koje je odlučno pod svaku cijenu održati UFC 249 i meč između Khabiba i Fergusona. Pa makar, kako onaj meme sugerira - na Marsu! Svjestan je Dana White da njegova kompanija mora ostati aktivna i aktualna. Sve ove fanove koji su se zakačili za MMA posljednjih nekoliko godina mora zadržati na kupu. Na one "hard core" ionako uvijek može računati, no one povremene, koji u ukupnoj prodaji PPV prijenosa čine veliku većinu, treba nekako držati zainteresiranima. Mora ih se podgrijavati bilo čime prije nego što se konačno situacija normalizira (ako se normalizira).

Naravno, i tu ima mnogo problema. Putovati svijetom je danas gotovo nemoguća misija. Neke zemlje su djelomično, a neke potpuno zatvorile svoje granice. Nakon početne ignorancije i potpuno zakašnjele reakcije, i Trumpov SAD je to učinio. Stoga je jasno da UFC i tu mora pronaći neko drugačije rješenje. Svi ćemo, čini se, morati početi razmišljati izvan sadašnjih okvira. Jer ovo što se svijetu događa je svakako sve samo ne ono na što su naš naši razmaženi, konzumerizmom vođeni životi, naučili.

Čak i kada se situacija normalizira u određenim dijelovima svijeta i određenim zemljama, pitanje je što će se događati u nekim drugima. U onima koje možda nisu uspjele suzbiti epidemiju unutar svojih granica. Kako će borci i treneri putovati iz zemlje u zemlju, kako će se kontrolirati oni koji potencijalno nose opasan virus, koliko dugo će trebati da vlade pojedinih država ponovno dopuste javna okupljanja...? To su sve izazovi s kojima će se morati nositi mnogi segmenti gospodarstva, a organiziranje sportskih natjecanja i evenata će u doba globalizma svakako biti u iskušenjima. Prisjetite se samo rostera UFC boraca od prije deset godina i usporedite ga s ovim današnjim. Od promocije koja je imala većinu američkih i brazilskih boraca te pokojeg egzotičnog Europljana, danas je to jedan međunarodni "melting pot" borilačkog talenta. Gotovo da nemate zemlju koja danas nema barem jednog UFC borca.

Ne smijemo zaboraviti niti još jedan aspekt ove pandemijske katastrofe. Borci u ovom trenutku nemaju gdje trenirati. Da, nešto se može poduzeti i unutar svoja četiri zida, no daleko je to od tri treninga dnevno u sofisticiranoj dvorani u kakvima se danas stvaraju borilački šampioni. Pitanje je u kakvom će se fizičkom stanju nalaziti svi ti vrhunski sportaši jednom kada se situacija stabilizira. I koliko dugo će im trebati da se vrate u top formu. I to će bez sumnje prolongirati povratak borilačkih sportova na grane prije ove pandemije.

Vjerojatno ste primjetili da je upravo elitna svjetska MMA promocija - Ultimate Fighting Championship (UFC) u ovom tekstu korištena kao primjer. Razlog je taj što se radi o organizaciji koja okuplja najviše individualaca, koja radi najviše evenata, zarađuje najviše novca, ali će je ovo stanje i najviše pogoditi. Jednako teško će stradati i profesionalni boks, koji se posljednjih par godina vratio na tron borilačkog sporta. Taman kada se zahuktala situacija u teškoj kategoriji, kada je ispred nas bilo desetak boksačkih poslastica koje smo željno iščekivali, dogodio se ovaj "lockdown" i sve je prolongirano na još uvijek nepoznat period.

Na kraju ovog vrlo sumornog teksta (takva je situacija) ste vjerojatno zaključili da nema previše nade za skorašnje poboljšanje situacije, ali ste i pomislili kako su stvari izvan naše kontrole. Djelomično je to točno, no upravo u ovakvim situacijama globalne pandemije velik dio odgovornosti, a time i važna uloga, pripada svakom pojedincu. Svakom od nas. Što se prije discipliniramo slijedeći upute epidemiologa, kao što su to Kinezi učinili, to će se prije epidemija zaustaviti i u konačnici suzbiti. A mi ćemo se moći vratiti onome što nas čini sretnima - borilačkom sportu. I zato se ponašajte odgovorno!

Linker
19. travanj 2024 03:17