Ostalo

Korak bliže dolasku UFC-a: Francuska dobila tijelo za regulaciju MMA-ja!

Francis Ngannou
 Francis Ngannou/Instagram
Francuska je napravila vrlo velik korak prema potpunoj regulaciji MMA sporta. U petak je, naime, njihovo Ministarstvo sporta objavilo da će posebno tijelo Francuskog boksačkog saveza biti zaduženo za regulaciju slobodne borbe. To je izuzetno bitno jer je elitna svjetska MMA promocija Ultimate Fighting Championship (UFC) najavila da bi uskoro trebala upravo u Francuskoj organizirati svoj prvi event.

Prema priopćenju IMMAF-a, Svjetske MMA federacije, radi se o privremenom rješenju. U periodu od dvije godine posebno tijelo Francuskog boksačkog saveza bi se trebalo odvojiti od matične institucije i postati nezavisno, kao poseban MMA savez. Nije poznato kada bi se sve trebalo realizirati i kada bi se prvi potpuno legalni MMA eventi mogli početi održavati.

Za one koji su malo dublje pratili situaciju u toj zemlji, slobodna borba je godinama bila zabranjena kao sport, a priredbe su održavanje ilegalno ili polu legalno. I to sve radi razno raznih lobija, poput onog džudaškog, koji su pokušavati na sve načine blokirati brzo rastući sport. Ipak, posljednjih godina se situacija promijenila pa je ta zemlja dobila i svoje prve velike mega zvijezde poput francusko-kamerunskog teškaša Francisa Ngannoua. Očito je došlo vrijeme da MMA postane potpuno legalan i potpuno reguliran sport. Taj bi se proces trebao finalizirati dolaskom UFC-a, što je jedan od ciljeva te kompanije u 2020. godini, kao što je to najavio predsjednik UFC-a Dana White.

Osim Ngannoua, Francuska ima još nekoliko istaknutih UFC boraca poput Nordinea Taleba ili Toma Duquesnoyja. No, za sada nema čvrstih potvrda ili datuma kada bi elitna promocija mogla stići u ovu europsku zemlju.

Linker
19. travanj 2024 14:41