Ostalo

(VIDEO) 'Ovo prvi put vidim u MMA-u' - svi pričaju o rijetkom zahvatu s Bellatorove priredbe

Monika Tochlikova i Jade Jorand
 Screenshot (Bellator)
Mlada Monika je već u svom profesionalnom debiju uspjela sa stilom pokoriti naslovnice

Prvu borbu jučer u Milanu održane Bellator 247 priredbe odradile su dvije profesionalne debitantice, mlada 19-godišnja grapplerica Jade Jorand iz Francuske i iskusnija slovačka kickboksačica te bivša WAKO prvakinja, Monika Tochlikova. Borba od koje se nije puno očekivalo završila je zapravo najzanimljivijim potezom na cijeloj priredbi. Tochlikova je Francuskinju na tapkanje navela zahvatom iz "superguard" pozicije nazvanim "scorpion crunch".

Dogodilo se to pred kraj druge runde, u kojoj je Tochlikova nedugo prije toga u knockdown bacila mladu protivnicu, pogodivši je sjajnim high kickom. Još uvijek uzdrmana, Jorand je pokušala hrvanjem okrenuti borbu u svoju korist i činilo se da je u tome uspjela. Srušila je Slovakinju i došla u gornju poziciju, a onda se dogodio potez koji je iznenadio apsolutno sve, uključujući i poraženu borkinju. Tochlikova je izvela zahvat koji se u BJJ krugovima naziva "scorpion crunch."

"Pozicija iz koje je napravila zahvat zove se superguard i nešto je što vidimo na jiu-jitsu natjecanjima djece. Ovo je moguće izvući na slabijim tijelima koja nemaju dovoljno ojačanu mišićnu masu. Nikad to nisam vidio u MMA-u. Na maloj osobi je to moguće izvesti, ali na nekom snažnijem ne. Ovo isto tako možemo nazvati nedovoljnim poznavanjem borbe na podu", rekao je poznati bivši sudac John McCarthy, koji već neko vrijeme radi kao Bellatorov komentator.

Scorpion crunch inače se izvodi tako da se radi pritisak na rebreni kavez i kralježnicu. Pritisak je čudan, ali stvara se osjećaj kao da se rebra drobe i zbog toga je došlo do tapkanja. Rukama se obujme ispružene noge te se na taj način radi pritisak. Iz zahvata je zapravo lako izaći ulaskom laktovima pod pazuhe i ispružanjem ruku nakon toga, no Jorand u tome nije uspjela jer je dozvolila da joj ruke budu na podu. To je nešto što se ne smije nikako napraviti ako se nalaziš u gornjoj poziciji te je Jade Jorand tu napravila pogrešku.

Ako želite vidjeti kako je izgledalo cijelo zatvaranja zahvata, postavite vremensku traku videa ispod teksta na 19:00. Naravno, borbu možete pogledati i cijelu.

Linker
09. travanj 2024 10:14