Ostalo

Znate li kojih deset aktivnih MMA boraca je postiglo najveći pobjednički niz?

Khabib Nurmagomedov i Fedor Emelianenko
 screenshot/Youtube
Pobjednički nizovi nešto su što u rezimeu MMA boraca znači jako puno i neusporedivo je teško postići dobar niz, posebno za razliku od boksa. Ovo je popis deset još uvijek aktivnih boraca s najdužim takvim nizom, a samo dvojici od navedenih on je još uvijek aktualan.

U ovu ljestvicu uvršteni su svi profesionalni nastupi, a zanemarene su "no contest" borbe koje bi nekome možda prekinule niz. Osim toga, vrijedi napomenuti kako se ovdje radi samo o još uvijek aktivnim borcima. Na ljestvici se nalaze četiri Brazilca, dva Rusa te po jedan Ukrajinac, Kazahstanac i borkinja iz Japana. Samo jedan je i Amerikanac, ali taj drži prvo mjesto.

Naravno, radi se o borcu s najviše nastupa i najviše pobjeda u MMA povijesti, što su rekordi koje je nemoguće da će itko ikad srušiti. U pitanju je Travis Fulton (257-54-10) koji je tijekom svoje živopisne karijere imao razdoblje kad je upisao 40 pobjeda za redom. Radi se o razdoblju između travnja 2005. i svibnja 2007. godine. Fulton je tijekom tog perioda upisao po 1.6 nastupa mjesečno, a u karijeri ima još dva niza koji bi se našli na ovoj listi. Jednom je slavio 28, a jednom 24 puta za redom.

Drugo mjesto ove ljestvice pripada posrnulom Renanu Baraou, koji je nekada s 32 pobjeda u nizu i UFC naslovom izgledao nezaustavljivo. Nažalost po njega, to je samo povijest. Treći je nekadašnji SBC prvak, a danas član PFL-a, Luis Rafael Laurentino. "Japa" je svoju karijeru prije prvog poraza započeo s 31 pobjedom. 25-godišnji Julio Cesar Neves Jr. u Bellator je 2014. godine pristigao s nizom od 28 pobjeda, što je izgledalo nevjerojatno za jednog tada 21-godišnjaka. Prije prvog poraza taj je niz digao na 30. Posljednje borbe odradio je u azijskim MMA promocijama.

Nakon toga slijedi peto mjesto na kojem se nalazi jedan od dva borca na ovom popisu čiji je niz i dalje aktivan. To je Khabib Nurmagomedov i njegovih fenomenalnih 28-0. Iza njega slijedi Fedor Emelianenko koji je svojevremeno slavio 27 puta za redom, a onda se stvara razlika. Satoko Shinashi japanska je borkinja s početka ovog tisućljeća kojoj se vode početne 23 pobjede u nizu, iako neki izvori navode da je unutar tog niza odradila i dvije neodlučene borbe. Karijeru je s 23 pobjeda startao i kazahstanci borac muha i bantam kategorije, Kairat Akhmetov, trenutni član ONE Championshipa.

Listu zatvaraju dva imena. Prvo od njih je ono Douglasa Silve de Andradea, UFC-ovog Brazilca koji je u Octagonu dočekao svoj prvi poraz nakon što je karijeru startao s 22-0. Top 10, također s 22 pobjede u nizu, zatvara Yaroslav Amosov. Ovaj ukrajinski član Bellatora još uvijek je na savršenih 22-0 te se nada kako će u 2020. godini doći do napada na titulu druge najveće svjetske MMA promocije. Do sada je u njihovom kavezu upisao tri pobjede.

1. Travis Fulton (USA) - 40

2. Renan Barao (Brazil) - 32

3. Luis Rafael Laurentino (Brazil) - 32

4. Julio Cesar Neves Jr. (Brazil) - 31

5. Khabib Nurmagomedov (Rusija) - 28

6. Fedor Emelianenko (Rusija) - 27

7. Satoko Shinashi (Japan) - 23

8. Kairat Akhmedov (Kazahstan) - 23

9. Douglas Silva de Andrade (Brazil) - 22

10. Yaroslav Amosov (Ukrajina) - 22

Linker
22. travanj 2024 23:08