K1 i Boks

Preminuo bivši svjetski prvak i čovjek koji je zaustavio najimpresivniji niz u povijesti boksa

Julio Cesar Chavez i Frankie Randal
 JOHN GURZINSKI / AFP
S navršenih 59 godina preminuo je bivši trostruki boksački svjetski prvak Frankie Randall

Nakon dugogodišnje borbe s demencijom i Parkinsonovom bolesti, u svom je domu u američkoj saveznoj državi Alabama preminuo Frankie Randall, veliki boksački šampion iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Tri puta osvajao je titulu svjetskog prvaka poluvelter kategorije, dva puta onu po WBA, a jednom po WBC organizaciji. No, puno poznatiji je po jednom drugom postignuću, koje je došlo zajedno s prvom svjetskom titulom.

1994. godine osvojio je WBC naslov tako da je podijeljenom sudačkom odlukom savladao Julia Cesara Chaveza. Time je postao prvi koji je savladao jednog od najvećih boksača u povijesti, a ujedno je bio i prvi koji ga je u udarcem uspio poslati na pod. Veliki meksički boksač, kojeg u domovini smatraju najvećim sportskim herojem, u taj je meč ušao s omjerom od 89 pobjeda i jednim neodlučenim mečem, što je najimpresivniji niz neporaženosti u povijesti boksa. Randall, koji je iza sebe tada imao omjer 48-2-1, odradio je meč života, prepun akcije i na kraju je mogao napustiti dvoranu s pojasom i svjetskom slavom. Chavez mu se meč kasnije osvetio te vratio pojas, nakon čega je u iduće dvije godine Randall još spomenuta dva puta dolazio na vrh. Zanimljivo, njih dvojica borili su se i 2004. godine, oba već u veteranskim godina, a Chavez je tada slavio odlukom nakon deset rundi.

Randall se umirovio 2005. godine nakon pet poraza u nizu i omjera od 58 pobjeda, 18 poraza i jednog neodlučenog meča. Pokušavao je što dulje ostati aktivan i zarađivati, no na samom kraju karijere dobivao je previše nepotrebnih batina, što je i dovelo do zdravstvenog stanja koje je rezultiralo preranim odlaskom.

Ostat će poznat kao boksač uvijek spreman na otvoren okršaj, ali po jakom udarcu na račun kojeg je 42 od svojih 58 pobjeda ostvario nokautom.

Linker
16. travanj 2024 04:43