K1 i Boks

Preokret u starom slučaju: Furyju prijeti osmogodišnja suspenzija, ključni svjedok tvrdi da je bio podmićen!

Tyson Fury
 RINGO CHIU / AFP
Tyson Fury i njegov bratić Hughie mogli bi biti kažnjeni osmogodišnjom suspenzijom zbog doping pada iz 2015. godine. Riječ je o slučaju kad su bili pozitivni na steroid nandrolon, da bi nakon iznošenja dokaza sve rezultiralo dvogodišnjom suspenzijom koju su odradili. No, sad je došlo do preokreta u slučaju te je britanska komisija pokrenula novu istragu.

Britanska antidopinška organizacija, UKAD, pokrenula je novu istragu u slučaju doping pada svjetskog WBC prvaka teške kategorije, Tysona Furyja i njegovog bratića Hughieja Furyja, također poznatog boksača teške kategorije. Radi se o slučaju iz 2015. godine, na čiju je istragu organizacija potrošila preko pola milijuna funti te je dovedena gotovo do bankrota. Tyson i Hughie, koji su bili pozitivni na steroid nandrolon, tvrdili su kako su isti uzeli preko mesa nekastriranog vepra koje su konzumirali. Tada su kažnjeni dvogodišnjom suspenzijom, koju su obojica odradili.

No, sad su se pojavili novi dokazi. Daily Mail je donio priču u farmeru koji tvrdi kako je on bio podmićen s 25 tisuća funti da bi dao lažan iskaz, odnosno da izjavi kako im je prodao navedeno meso. Sad je otkrio kako to zapravo nije napravio te da nije imao nikakav kontakt s njima. UKAD je na temelju te izjave odlučio pokrenuti novu istragu. Ako se Furyjima dokaže krivnja, prijeti im osmogodišnja suspenzija, jer će se ovo voditi kao novi slučaj i oni bi u tom slučaju bili ponovni prijestupnici.

Ipak, javila se i druga strana, a to je Furyjev promotor Frank Warren, koji tvrdi kako je ovdje riječ o ucjeni.

"Taj farmer mi je poslao pismo u listopadu prošle godine, prepuno grešaka, u kojem mi je tvrdio da je napravio prekršaj lažući pod prisegom. Kad sam ga nazvao, tražio je novac. Ja sam mu tada rekao neka kontaktira UKAD ako je takva situacija. On nije napravio to, nego je kontaktirao novine", rekao je Warren, dodavši: "Čini se da pauza nogometne sezone tjera medije da pišu svakakve gluposti."

Tyson Fury se po ovom pitanju nije izjasnio, a u narednim tjednima bismo trebali saznati što je to UKAD otkrio te hoće li Tyson i Fury morati još jednom iznositi svoju obranu pred komisijom.

Linker
18. travanj 2024 13:15