UFC

Prije točno šest godina komisije su zabranile TRT terapiju i u potpunosti promijenile sport

Vitor Belfort
 VANESSA CARVALHO - BRAZIL PHOTO PRESS / AFP
Prije točno šest godina, američke sportske komisije zabranile su korištenje terapije nadomjesnog testosterona (TRT) i time su u jednom trenutku u potpunosti promijenile sliku sporta.

Terapija nadomjesnog testosterona bila je veliki hit u UFC-u, posebno od 201o. do 2013. godine. Većina boraca pokušavala si je dokazati smanjenu razinu testosterona s ciljem da dobiju dozvolu za korištenje TRT terapije, koja je davala fantastične rezultate. I višestruko je dokazano kako su borci s dozvolom za korištenje te terapije, u većini počeli ostvarivati bolje rezultate.

Ukratko, ovdje je bila riječ o liječnički propisanoj terapiji koja muškarcima s nižom razinom testosterona povećava kvalitetu života, a tjelesno djeluje tako da povećava mišićnu masu, ali i libido. No, upravo ovo prvonavedeno stvaralo je problem jer je bilo očito kako borci s dozvolom za uzimanje TRT-a dolaze u prednost na legalan, ali isto tako nemoralan način.

Poseban primjer bio je Vitor Belfort, koji je 2012. godine došao do dozvole, nakon čega je godinu kasnije naslagao svoja tri senzacionalna nokauta nad Lukeom Rockholdom, Michaelom Bispingom i Danom Hendersonom. Tim putem od fanova nazvan ViTRTor, svu trojicu pogodio je izuzetno atraktivnim udarcima nogom u glavu, da bi ih nakon toga imao posao tek dovršiti. Tim nizom izborio je napad na titulu prvaka. Ipak, borba protiv Chrisa Weidmana došla je na red tek 2015. godine kad je terapija već neko vrijeme bila zabranjena. Belfort je u toj borbi pao prekidom već u prvoj rundi.

U trenucima kad je TRT terapija ukinuta, odnosno 28. veljače 2014. godine, za 15 poznatih MMA boraca znalo se da su duže vremena na terapiji. Tako ju je Dan Henderson uzimao od 2007. godine, Dennis Hallman od 2009., tad još vrlo mladi Todd Duffee od 2010. godine te Chael Sonnen od 2011., kad su je počeli uzimati Shane Roller i Nate Marquardt. 2012. godine korisnici su postali Belfort, Frank Mir, Forrest Griffin, Quaint Kempf, Bristol Marunde i Quinton "Rampage" Jackson, a 2013. vlasnici dozvole su još postali Joe Warren, Ben Rothwell i Antonio "Bigfoot" Silva.

Nije teško provjeriti ili se čak prisjetiti kako su svi oni zakazali u rezultatima u razdoblju od 1. ožujka 2014. nadalje. Belfort je slavio u dva od sedam nastupa, s tim da su obje pobjede bile nad također bivšim TRT korisnicima, Henderson u dva od šest, Sonnen u dvije od pet borbi, Marquardt u tri od devet, a Frank Mir u tri od sedam nastupa koje je nakon ukidanja TRT-a upisao. I to dodavši da kod nekih od njih nisu svi nastupi bili u UFC-u. Posebna priča je Bigfoot Silva koji je nakon ukidanja TRT terapije slavio u tek jednoj od osam borbi, a godinu prije ukidanja je dogurao do borbe za titulu UFC prvaka.

U svakom slučaju, brojke govore kako je dozvola za TRT terapiju bio legalan način za dolazak do startne prednosti te da je njegova dozvola vjerojatno bila jedan od najvećih propusta sportskih komisija zaduženih za MMA. Srećom, Nevada je reagirala na vrijeme, a odmah su se za njih povele i sve ostale komisije. Malo kasnije UFC je stupio u suradnju s USADA-om, s ciljem osiguravanja čistog sporta i trenutna situacija, unatoč tome što i USADA ima svojih propusta, izgleda po tom pitanju najbolje otkako je UFC osnovan.

Linker
14. travanj 2024 17:26