Regija

Bivši boksački izbornik hospitaliziran zbog koronavirusa: 'Dobro sam, vježbam s vijačom u hodniku'

 Darko Tomas / CROPIX
BOKS U BOLNICI Marijo Šivolija Jelica, bivši europski i svjetski doprvak, a sada trener, zaražen je koronavirusom i hospitaliziran u Rijeci, ali je u jako dobrom općem stanju.

Boks je od svih sportova u Hrvatskoj najizloženiji koronavirusu. Prvooboljeli iz tog sporta u nas bio je Ante Matas, izbornik naše ženske boksačke reprezentacije, i on je prije koji dan izliječen. Izašao je kao pobjednik. Nakon Matasa su pozitivni na Covid-19 postali i teškaški prvak Toni Filipi te njegov trener Tomo Kadić. Obojica su na putu k pobjedi.

Nažalost, tu popisu zaraženih boksača nije kraj jer se pozitivnim pokazao i Marijo Šivolija Jelica. On je bio sastavni član trenerskog stožera naše reprezentacije na onim suludim i bespotrebnim predolimpijskim boksačkim kvalifikacijama u Londonu. Turnir koji MOO-u nećemo nikada zaboraviti jer je to apsolutno njihov najneodgovorniji potez posljednjih godina.

- Pa gdje si, prijatelju?

Takva su pravila

Tako nam se, vesela glasa, javio Mario Šivolija Jelica, ne tako davno još i hrvatski boksački izbornik. Već po tom javljanju, po glasu, shvatili smo da je sve u redu. Dobro, ne može baš sve biti u redu ako je čovjek bolestan, odnosno ima Covid-19, ali shvatili ste ionako što mislimo.

- Smješten sam na odjelu otorinolaringologije riječke bolnice. To je za nas koji smo pozitivni, ali nemamo simptome. Takva je preporuka, odnosno odluka na razini Primorsko-goranske županije. Nije nam baš jasno, nemamo odgovora što će biti s nas nekoliko koji nemamo simptome, ali činjenica je da smo pozitivni. Ne znam hoće li nas prebaciti u Crikvenicu u Thalassotherapiju ili pustiti opet doma, u samoizolaciju do negativnog rezultata.

Zbog čega je uopće primijenjena hospitalizacija?

- Takva su pravila temeljem odluke naših županijskih vlasti. Znam da su u ovakvim slučajevima bez simptoma drugdje, u Zagrebu ili Splitu, ljudi doma u samoizolaciji. Nije baš idealno jer ni uvjeti nisu kao doma, od prehrane pa nadalje. Tu imunitet možeš, bojim se, samo oslabiti, ali dobro... Što je tu je.

Kada je vama utvrđen pozitivni nalaz?

- Mi smo se svi iz Londona vratili 18. ožujka i odmah sam otišao u samoizolaciju doma. Pred kraj samoizolacije išao sam se testirati kako ne bih svoje zarazio, ali pokazalo se da je test pozitivan. Od prošle srijede sam u bolnici, ali uskoro se nadamo nekim odgovorima.

Treba izdržati 28 dana

Kako se vi osjećate? Imate li temperaturu?

- Ne, ništa. A kako se osjećam, najbolje ću reći ako velim da preskačem vijaču tu u hodniku. Sve je dobro. Samo to neznanje mori, kad će, što će. Treba proći 28 dana.

Čak toliko? Dvostruko dulje od inkubacije?

- Da, takav je zaključak da je toliko potrebno da virus u potpunosti izađe iz organizma. Čuo sam za Matasa da je uspio, odlično. Ma, proći će - optimistično kaže iz riječke bolnice jedan od najboljih naših boksača.

Podsjetimo, Marijo Šivolija Jelica bio je europski doprvak (do 81 kg) 2004. u Puli, a godinu poslije i srebrni na Svjetskom prvenstvu u Kini. Iste je godine osvojio broncu na MI u Almeriji, dok je u juniorskim danima, preciznije 1999., bio brončani na juniorskom EP-u u Rijeci.

Linker
24. travanj 2024 13:40