Regija

Bivši boksački izbornik iz samoizolacije: 'Iz Hrvatske smo dobivali sve gore vijesti, a tamo ni traga panici'

 Screenshot (Instagram)
Trenutačno je u Hrvatskoj oko 9.000 ljudi u samoizolaciji, a među njima je i dvostruki olimpijac i bivši boksački izbornik Marijo Šivolija Jelica.

Bivši svjetski i europski doprvak, koji je okončao karijeru prije deset godina, završio je u karanteni nakon povratka iz Londona gdje je prisustvovao boksačkim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Kvalifikacije su zbog koronavirusa prekinute nakon tri dana natjecanja, a hrvatska boksačka delegacija nakon povratka kući završila u samoizolaciji.

"Već sam šest dana u izolaciji i simptoma nema na vidiku, temperatura mi je 36.6 i nadam se da će tako i ostati," kazao je za HINA-u osvajač srebrne medalje s europskog (2004) i svjetskog (2005) prvenstva.

"Vrijeme u izolaciji provodim na razne načine, dva puta dnevno napravim nekakvu improvizaciju treninga koji se sastoji od gimnastike i raznih vježbi snage u ovim ograničenim uvjetima. Čitam, gledam TV, komuniciram dosta sa svima. Razmišljam i što napraviti nakon i tijekom ove krize sa svojim poslovima u turizmu kada znamo da je sezona u znaku upitnika, ali nije meni toliko zbog mene već koliko do mojih radnika o kojima moram misliti."

Poručio je kako nema razumijevanje za ljude koji krše izolaciju, zamolivši ljude da ostanu kod kuće ako vole svoje bližnje.

"Jednostavno moramo kolektivno shvatiti da ako poštujemo poruke iz kriznog centra sve će prije proći. Početak godine djeluje kao scenarij Stephena Kinga jer stvarno ovo sve djeluje kao jedan film odnosno san."

Šivolija Jelica je u Londonu putovao kako bi bio uz Tonija Filipija zadarskog teškaša iz BK Gladijatora s kojim je u završnici priprema odradio nekoliko treninga, a u Londonu mu se pridružio u kutu. Nažalost, Filipi je poražen u prvom kolu podijeljenom odlukom sudaca (2-3) od Ukrajinca Serhija Horškova.

"U Londonu nije vladala nikakva uzbuđenost zbog koronavirusa i ponašali su se kao da se to njih ne tiče. Kako su dani odmicali iz Hrvatske smo dobivali sve gore vijesti, dok u Londonu nije bilo ništa, niti traga panici. Međutim, iskreno mislim da su napravili dobru stvar što su prekinuli turnir jer bi iz dana u dan bilo sve više zabrinutih reprezentacija i prekid bi bio neupitan. Ostaje žal jer je trud svih momaka da se plasiraju na Ol naglo je poništen i ne želim zamisliti kako se osjećaju."

Šivolija Jelica smatra kako bi bilo logično da se olimpijske igre u Tokiju pomaknu na neki drugi mjesec jer u ovakvoj situaciji nema normalnih uvjeta za održavanje kvalifikacija.

"Iz ove perspektive nitko pametan nema odgovor što će biti za mjesec dana, sve naravno ovisi koliko ćemo kolektivno biti odgovorni s uputama ostanka kući i kada ćemo kao i Kina staviti virus pod kontrolu i nadati se da nećemo imati talijanski scenarij. Moje mišljenje je da se OI mogu održati, ali u kasnijim mjesecima odnosno da bude odgoda do momenta kad se sve sanira i postanu preduvjeti za organizaciju," kazao je 39 godišnji Omišljanin.

Šivolija Jelica je imao priliku sudjelovati na OI u Ateni (2004) i Pekingu (2008). U Ateni je izgubio u prvom kolu, dok je četiri godine kasnije u Pekingu ispao u osmini finala poluteške kategorije.

"Biti na Ol je ispunjenje sna svakog sportaša, a ja sam imao sreću da sam bio i u Ateni i u Pekingu. Sjećam se ponosa što predstavljam svoju državu na najvećem sportskom događaju, druženja sa sportašima iz drugih sportova, te iščekivanje nastupa, ali i tuge kada budeš zaustavljen na putu prema odličju, To je jedna paleta osjećaja koji ostaju za cijeli život. Olimpijske igre su ljubav, sreća, osmijeh, suze, sve one emocije koje osjetiš u tom periodu natjecanja," kazao je na kraju.

Linker
27. travanj 2024 04:30