Regija

Boksači u iščekivanju ždrijeba: 'Sad trebam boksati najbolje u karijeri, ostavit ću srce u ringu!'

Luka Plantić i Matej Uremović
 Damir Krajac / CROPIX
Copper Box Arena u Londonu, dvorana koja je bila poprište rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., od sutra (subota) je hram boksača. U biti, ona je kao takva to već odavno te su rukometaši samo za potrebe Igara ušli u nju.

Copper Box Arena je mjesto na kojem bi sutra trebale započeti kvalifikacije za Igre u Tokiju, iako... Uopće nije nemoguće da sve otpadne odnosno da se sav sport na Otoku odgodi, što je već kao opciju najavio britanski premijer Boris Johnson. Boksači se međutim pripremaju kao da natjecanje počinje po planu.

- Tako je i dalje. Sve je ovdje potpuno normalno. Cijela naša reprezentacija je sretno doputovala u London, smjestila se, već uredno treniramo, a za danas (petak) u 17.00 sati planiran je ždrijeb natjecanja. Tada ćemo, dakako, znati i više o suparnicima, ali što se virusa i ugroženosti natjecanja tiče, to uopće nije opcija - jučer će iz Londona Dorijan Čalić, izbornik muške boksačke reprezentacije.

Presuđuje iskustvo

Ako je suditi po izjavama uoči natjecanja, dviju stvari nikako ne manjka u našem taboru - spreme i optimizma.

- Treba biti takav, u konačnici tako i ja moram biti spreman - veli Luka Plantić, naš predstavnik u poluteškoj ili kategoriji do 81 kg.

- Svi boksači iz cijele Europe su tu, maksimalno spremni. Valja sada dati sto posto od sebe i pokazati sav onaj trud koji je uložen u posljednjih godinu dana jer, realno, o ovome se razgovaralo, za ovo se pripremalo zadnjih barem 12 mjeseci.

Luka Plantić je dosad osvojio naslove prvaka Europe do 18 godina, pa srebro sa SP-a do 18, kao i broncu s Olimpijskih igara mladih još 2014. uz još nekoliko seniorskih naslova državnog prvaka. Drugim riječima, riječ je o jednom od trofejnijih hrvatskih boksača, ali dojma smo da će sada u Londonu, za plasirati se za Igre u Tokiju, trebati demonstrirati najbolji boks u karijeri.

- Pa... složio bih se. Više, jače, bolje od svih dosadašnjih velikih natjecanja. Jer ovdje će sada biti i puno više starijih, odnosno iskusnijih boksača. Onih koji su dosta dugo u boksu, puno više od mene.

Spomenuli ste iskustvo. U kojoj mjeri?

- Mislim na to da praktički svi boksači koji dolaze iz svih krajeva Europe, a sada su tu u Londonu, imaju iza sebe po 300-400 mečeva u karijeri. Uvijek su spremni.

Na koliko je Luka Plantić?

- Oko 300, ali ima razlike. Nisam trenirao nekih pola godine, pa sam se opet primio treninga. Ima razlike. Makar, ne bih ja iskustvo sveo samo na brojku. Nisu iskustvo samo mečevi, iskustvo je i u glavi, kako se veli. Pa uz to atmosfera, opterećenje. Treme nemam, s tim nisam nikada imao problema, a jedino što sigurno znam da ću učiniti je, kao i uvijek, ostaviti srce u ringu - naglašava Luka Plantić.

‘Posao u Londonu’

Medijski je proteklih mjeseci, najeksponiraniji bio superteškaš Marko Milun. Nadareni 22-godišnjak iz Dicma često je minulo vrijeme spominjan samo u kontekstu “utrke” s Filipom Hrgovićem. Nepotrebno je uvučen u medijsko razvlačenje, a da se uopće nije pričalo o boksu.

- Ja sam spreman, kao i uvijek. Mislim da ću biti treći ili četvrti nositelj, vidjet ću tko me čeka u 1. kolu. Imali smo dobre sparinge, čak i s profesionalcima iz inozemstva. Mislim da sam spreman ‘napraviti posao’ u Londonu - uoči današnjeg ždrijeba kaže Marko Milun.

Linker
24. travanj 2024 12:29