Regija

Britanci predstavili 'opasnog' Hrgovića i podsjetili kako je 2013. spriječio veliki boksački spektakl!

Filip Hrgović
 Tomislav Kristo / CROPIX
Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović osvanuo je u srijedu na naslovnici britanskog talkSPORT-a koji je jednim zanimljivim tekstom predstavio danas neporaženog profesionalca (10-0).

"Upoznajte Filipa Hrgovića, opasnog i perspektivnog 10-0 teškaša zbog kojeg je 2013. godine otkazan meč Davida Hayea i Tysona Furyja", glasio je naslov na talkSPORT-u, a priča se nastavila u uvodu koji kaže da "prvo Hrgovićevo pojavljivanje pred širom boksačkom publikom nije bilo iz pozitivnih razloga."

Da bismo se prisjetili o čemu se točno radi i zašto su Britanci upravo na ovaj način započeli tekst o hrvatskom udaraču, morat ćemo se vratiti sedam godina unatrag.

Bila je to 2013. godina, a bivši svjetski prvak u lakoteškoj i teškoj kategoriji, David Haye, odrađivao je posljednje sparinge za meč s Tysonom Furyjem, ali onda je u jednom trenutku na njegovoj glavi odsjeo desni lakat, nastala je posjekotina, a krv počela teći preko njegovog lijevog oka... Rezultat - gadna posjekotina, šest šavova i otkazivanje dugoiščekivanog meča koji se u konačnici nikad nije ni dogodio.

Do spomenutog meča dijelilo nas je samo tjedan dana, a čovjek čiji je lakat skrivio odgodu bio je tada 21-godišnji Filip Hrgović.

"Ta ga je posjekotina koštala pet milijuna funti, što je bio dogovoreni honorar za tu borbu. Siguran sam da me još uvijek mrzi zbog toga", rekao je, prema Britancima, Hrgović godinama kasnije. Da bi potom istaknuli i jednu izjavu Davida Hayea:

"Nitko ga ne može kriviti jer se ovakve stvari u sportu događaju na svim razinama", govorio je pak slavni Britanac.

Zagreb, 041218.
Dvorana, Ulica 144. Brigade Hrvatske Vojske 2.
Otvoreni trening Filip Hrgovic pred mec sa Ytalo Perea.
Na fotografiji: Filip Hrgovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

talkSPORT u nastavku članka navodi da je Hrgović počeo boksati s 13 godina i da je 2010., kao 18-godišnjak, osvojio naslov juniorskog svjetskog prvaka nakon što je na tom natjecanju pobijedio budućeg WBO prvaka Josepha Parkera i budućeg zlatnog olimpijca Tonyja Yoku.

Nadalje se spominje uspješno Filipovo razdoblje u poluprofesionalnoj World Series od Boxing ligi, ali i početak sparinga s top boksačkim profesionalcima poput Vladimira Klička, Kubrata Puleva i, naravno, Hayea.

"Dok je bio u Londonu, Hrgović je imao priliku odraditi par rundi i s tada mladim Deontayem Wilderom koji je također doveden kako bi pomogao Hayeu", dodaju Britanci.

Kao idući uspjesi danas 27-godišnjeg borca iz Zagreba navode se osvajanje zlata na Europskom prvenstvu 2015. i bronce na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Njegov rijetko viđeni stil, koji kombinira bogatu boksačku sposobnost s dominantnom brutalnom silom, čini se savršenim za profesionalnu igru u kojoj danas sudjeluje", uvodna je rečenica u dio o koji predstavlja Hrgovićev prelazak u profesionalne vode.

Zagreb, 220816.
Zracna luka Zagreb.
Povratak  Filipa Hrgovica osvajaca broncane medalje u boksu - teska kategorija sa olimpijskih igara u Riju.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

A Filip se prebacio u profesionalce 2017. godine te je od tada do dana današnjeg upisao 10 pobjeda iz isto toliko nastupa. Njegov posljednji meč gledali smo u prosincu 2019. kada je u Saudijskoj Arabiji zaustavio bivšeg dvostrukog izazivača Erica Molinu i tom prigodom obranio svoj WBC internacionalni pojas.

Hrgović bi, ako planovi ostanu isti, za svog idućeg protivnika trebao imati Amerikanca Jerryja Forresta (26-3). Njihov meč trebao se, podsjetimo, 17. travnja održati u Oxon Hillu, ali je ta čitava priredba do daljnjeg odgođena zbog pandemije koronavirusa.

talkSPORT ističe i kako je Filip svojim izvedbama privukao pozornost uglednih promotora pa se tako danas o njegovoj karijeri skrbe Eddie Hearn i braća Sauerland.

"Kada sport nastavi normalno živjeti, Hrgović će bez ikakve sumnje biti jedan od onih koje moramo pratiti u njegovom pokušaju da postane prvi Hrvat u povijesti s pojasom svjetskog teškaškog prvaka", zaključak je teksta o 'El Animalu'.

Linker
01. svibanj 2024 04:57