Regija

Darko Stošić: 'Karijeru ću nastaviti kao teškaš, a u UFC-u sam radio puno skupih grešaka'

 Instagram
Nakon što je posljednje četiri borbe odradio u UFC-u, gdje je nakon tri poraza u nizu nije ponuđen nastavak suradnje, Darko Stošić svoju će borilačku karijeru nastaviti u Europi, i to u teškoj kategoriji kojoj je pripadao prije odlaska u elitnu svjetsku promociju. Što se tiče borbi u Octagonu, smatra kako je radio puno taktičkih grešaka, no isto tako je otkrio da mu niti izbor protivnika nije baš odgovarao.

Dok se nalazi u karanteni te dok trenira koliko mu to uvjeti i restrikcije dozvoljavaju, Darko Stošić odradio je vrlo zanimljiv razgovor za Triangle TV. U jednom od prvih većih obraćanja nakon siječanjskog poraza od Jamahala Hilla, nakon kojeg je ostao bez novog UFC ugovora, otkrio je kako je vrijeme u poluteškoj kategoriji iza njega, odnosno kako karijeru u Europi nastavlja tamo gdje je stao.

"Vraćam se u tešku kategorija. Nema potrebe van UFC-a skidati kilograme. Sad sam na svojoj omiljenoj težini od 103-104 kilograma i odlično se osjećam. Veselim se nastaviti tamo gdje sam stao prije nego što sam potpisao za UFC", odmah je najavio Darko, dodavši kako ima ugovor s novim poslodavcem, no da će moći otkriti o kome je riječ tek kad se situacija normalzira te kad bude poznat termin njegove iduće borbe. Objasnio je zašto je u UFC-u nastupao kao poluteškaš:

"U Europi je drugačija stvar nego u UFC-u, tamo su sve hibridi koji skidaju po desetak kilograma. Borci srednje kategorije su moje veličine i totalno je drugačiji sistem nego ovdje. U Europi sam kao teškaš u dobroj poziciji za napraviti dobre rezultate kao što sam radio i ranije."

Kaže kako mu problem nije stvarao nedostatak snage, nego hendikep u dužini ekstremiteta, posebno protiv boraca koji to znaju koristiti. Na njegovu nesreću, posljednja dva protivnika bila su podosta dugačka i za kategoriju do 93 kilograma.

"U Denveru sam trenirao s Curtisom Blaydesom i Alistairom Overeemom. Nisam imao probleme srušiti ih niti ih baciti, nisu oni bili nešto snažniji od mene. Sparirao sam s njima bez problema, ali u borbi je druga stvar. Raspon ruku je vrlo bitan, posebno ako netko to zna dobro koristiti. Meni se to pokazalo kao loše iskustvo u ovih par slučajeva. Bio sam manji od većine i bilo mi je teško prići borcima koji dobro koriste distancu", objasnio je što mu je bio problem.

Problem mu je, kaže, bila i taktika kojom se u većini borbi služio. Povukla ga je želja za otvorenom borbom i dokazivanjem, umjesto da je radio ono gdje je potvrdio kako je zapravo najbolji. To se posebno vidjelo u borbi protiv Hilla, njegovoj posljednjoj na UFC ugovoru.

"Moja greška je što sam se išao direktno potući. Spremao sam se za stand up, ali trebao sam se više koncentrirati na druge stvari. Nisam očekivao da će protivnik toliko napredovati, kao da nije isti borac kojeg smo gledali na YouTubeu. Krenuo sam agresivno jer se ni pod koju cijenu nisam htio kretati unazad. No, nisam mu mogao dovoljno prići i trebao sam više ići na bacanje. To se pokazalo kao najbolje oružje u mojim borbama, iako protivnike nisam uspijevao zadržati na podu. Prekasno sam se prebacio na tu taktiku, pred kraj druge runde i nije bilo vremena za popravni. Trebao sam od početka biti agresivan, ali sam se trebao isto tako fokusirati na rušenja. Greške se događaju, a na takvom visokom nivou se svaka greška skupo plaća", danas priznaje da zna što je mogao i morao napraviti bolje.

Osim toga, kaže kako je dobio najteže moguće protivnike, odnosno smatra da bi puno bolje prošao protiv nekih većih imena, odnosno da bi takve borce mogao ugroziti puno lakše od mlađih boraca koji su došli puni energije i želje za dokazivanjem. No, takav je zapravo i on sam, pa je to uparivanje zapravo apsolutno smisleno.

"Više bih volio da sam imao borbe protiv starijih boraca, koji su iskusniji i bolji, ali koji su na neki način oštećeni. Ovi svi protivnici bili su borci koji su mladi i neoštećeni, nemaju poraza nokautom i tako nekoga nije lako završiti. Borce koji imaju puno mečeva je lakše završiti. Čak i neke legende poput Dos Santosa ili Arlovskog su u nokautu nakon jednog jačeg udarca", još je rekao Darko.

Ako vas zanima o čemu se još pričalo, ispod teksta se nalazi snimka cijelog intervjua.

Linker
20. travanj 2024 10:33