Regija

Ekskluzivno - Popularni Francisco 'Croata' Barrio: 'Vraćam se u MMA, nedostaje mi taj adrenalin!'

Barrio vs. Pejić
 FFC
Najuspješniji argentinski hrvač u povijesti te reprezentacije, Francisco "Croata" Albano Bario se vraća u slobodnu borbu gdje je posljednji put nastupio prije gotovo pet godina!

S obzirom na sjajan hrvački pedigre i nevjerojatnu životnu priču, Francisco Barrio je u samo dva nastupa u hrvatskoj borilačkoj promociji Final Fight Championship (FFC) "kupio" sportsku javnost i ogroman broj fanova. Dvije impresivne uvodne pobjede i savršen "score" od 5-0 su "Croatu" gurnule u meč protiv druge tadašnje velike hrvatske zvijezde perolake kategorije - Filipa "Nitro" Pejića. Bio je to jedan od najvećih mečeva na regionalnoj sceni tih godina, dvoboj koji su svi s velikim nestrpljenjem dočekali, a koji se u konačnici dogodio na FFC-u 15 u Poreču. Pejić je već u prvoj rundi nokautirao argentinsko-hrvatskog borca kojeg više nikada poslije nismo vidjeli u MMA borilištu.

"Vraćam se u MMA! Već neko vrijeme treniram punim intenzitetom, a zapravo nikada nisam niti prestao trenirati sve ove četiri godine dok sam pauzirao od mečeva. Nisam prestao da bih se zezao, prestao sam da bih se vratio u hrvanje. Imao sam nekih osobnih problema i vratio sam se u argentinsku reprezentaciju. Razlozi su bili i ekonomski, ali i radi neke sigurnosti koju mi je hrvanje pružalo. No, čitavo vrijeme mi je slobodna borba nedostajala. Tako da sam se prošle godine odlučio na povratak u MMA. Gledam sve te borce na televiziji i vuče me natrag. Želim se odmah boriti", otkrio je Barrio u velikom intervjuu za Fight Site.

"Croata" naglašava da se nije povukao radi poraza od Pejića, nego radi zdravstvenih problema koji su bili posljedica skidanja kilograma. Nakon meča na FFC-u 15 Pejić je otišao u slavni dublinski SBG, gdje je zajedno s UFC-ovom mega zvijedom Conorom McGregorom brusio formu za iduće nastupe. No, oni se radi zdravstvenih problema nikada nisu dogodili, a razočarani i demotivirani Barrio se u konačnici odlučio vratiti baznom sportu - hrvanju!

"Ovo sada radim iz ljubavi", naglašava Barrio i dodaje:

"Ekonomski sam se u međuvremenu potpuno konsolidirao. Imam vlastitu tvrtku koja nasreću dobro posluje. Ništa mi ne fali, sretan sam u životu. Sve imam osim mečeva. Nedostaje mi kavez, nedostaje mi ring, nedostaje mi onaj adrenalin prije mečeva."

Prvi preduvjet za povratak je moralo biti zdravlje. Tek kada su liječnici ustvrdili da je potpuno spreman za povratak, Barrio je svoju odluku podijelio s obitelji koja mu je pružila punu podršku. Uključujući i oca Rodolfa Barriju Saavedra, legenarnog hrvatskog ratnika i brigadira Hrvatske vojske, koji je došao tijekom Domovinskog rata kao profesionalni vojnik. Potporu je dobio i od supruge Hrvatice Ivone s kojom se oženio prije nekoliko mjeseci.

Facebook
Barrio i Cormier

"Sada sam potpuno zdrav. Kako sam se vratio u hrvanje, nije bilo potrebno skidati više kile. Nastupao sam u kategoriji do 72 kilograma, a zato što je vaga na sam dan meča, morate biti disciplinirani. Tu nema dehidracije i tijelo mi se oporavilo u proteklom periodu. Odradio sam sve testove i svi kažu da sam potpuno zdrav", objašnjava i dodaje:

"Borit ću se za sada u kategoriji do 70 kilograma. Trenutačno imam oko 78 kila što će mi skidanje za samu vagu učiniti znatno lakšim nego ranije. Možda malo više pazim, više radim pa i nemam vremena toliko za hranu (smijeh). Vidjet ćemo što će se događati u budućnosti, ali prve dvije ili tri borbe bih odradio u lakoj diviziji. Tada bih mogao imati dobar 'score' od 8-1 i možda potpisati za neku veću promociju. A tada ćemo vidjeti u kojoj bi se kategoriji natjecao, možda se čak vratim i do 66 kilograma."

No, i ako ostane u lakoj kategoriji to ne vidi više kao posebnu manu. Dapače...

"Problem je što sam ja nizak borac i za 70 kilograma i za 66 kilograma. Nemam neku prednost naspram protivnika u visini, dužini i rasponu ruku. A skidajući u perolaku kategoriju gubim dosta snage i manje sam fizički moćan nego u lakoj diviziji. Tako da ne vidim nikakav benefit od skidanja u -66. Jesu tamo protivnici malo manji nego u lakoj, ali ja tu dosta gubim na snazi", objašnjava.

Nakon godine dana intenzivnog treninga, "Croata" je nestrpljiv i želi se što prije vratiti u borilište. Otkriva da je bilo već nekih pregovora oko povratničkog meča, ali da i dalje čeka idealnu priliku. U ovom trenutku bi bilo kobno odigrati neki pogrešan potez i zato ide korak po korak. Prvi je bio dobro se spremiti i ući u natjecateljsku formu.

"Trenutačno sam na 85 posto spreme i čekam priliku koja će se ukazati. Da se mene pita, najviše bih htio odraditi meč u rujnu ili listopadu i to ponajviše radi posla kojim se bavim. Naime, ja sam u turizmu, pa bi bilo idealno čekati da turistička sezona završi. Ponuđeno mi je nešto 26. listopada. Ne znam još sve detalje, ali nadam se da bi se to moglo realizirati. Radi se o priredbi u Tuzli i sada čekam da mi jave eventualnog protivnika. Ako se ukaže prilika da se i ranije negdje borim, svakako ću i to prihvatiti", kaže.

Hrvanje mu, tvrdi Barrio, neće nedostajati jer već neko vrijeme nije bio mentalno 100 posto unutra. Prije nekoliko mjeseci je odradio posljednje veliko natjecanje za svoju prvu domovinu Argentinu. Na Panameričkim igrama je osvojio broncu i tako svojoj bogatoj kolekciji pridodao još jedno vrijedno odličje. Ipak, nezadovoljan je kako je odradio čitavo natjecanje, a na samom kraju je simbolično ostavio svoje hrvačke tenisice na strunjači pokazavši svima da spušta zastor na svoju hrvačku karijeru.

Instagram
Barrio u SBG Gymu

"Bio sam treći na Panameričkim igrama. Izgubio sam od protivnika od kojeg nisam trebao izgubiti. Loše sam hrvao, nisam bio zadovoljan s nivoom svog hrvanja. Iskreno govoreći, glavom sam već bio u slobodnoj borbi, mentalno nisam bio sto posto unutra. A tako ne možete ići na najviše ciljeve i osvajati najviša postolja. To je sport gdje morati biti potpuno 'in'. Izgubio sam na koncu od brazilskog hrvača od kojeg nisam trebao izgubiti. Znao sam i ranije da je to moje zadnje veliko natjecanje, ali mi je taj poraz zapravo samo potvrdio da donosim ispravnu odluku."

Do sada je radio s poznatim hrvatskim MMA trenerom Goranom Babićem, a sada će pripreme za nadolazeće mečeve najvjerojatnije odrađivati u uspješnom bečkom Gymu 23 koji je proizveo i borce poput UFC-ovca Aleksandra Rakića. U međuvremenu tehničke detalje brusi u zagrebačkoj Lokomotivi.

"Hrvanje i boks odrađujem u zagrebačkom klubu Lokomotiva. Hrvam s našim reprezentativcima Etlingerom, Lizatovićem...boksam s Cetinićem, Katalinićem. Radim jako mnogo boksa i mislim da sam se tu najviše poboljšao. MMA i sparinge radim s dečkima poput Aleksandra Rakasa, Stipe Brčićića, Stanislava Krofaka. A bio sam i u bečkom Gymu 23 gdje sam odradio kratke pripreme. Plan mi je možda tamo odraditi i čitav pripremni kamp. Kombinirao bih ga ponekad s odlaskom na Island gdje je moj prijatelj Luka Jelčić. Ali Beč mi je puno bliže i tamo je jedan argentinski trener Roberto Pastuch. On mi je bio idol dok sam bio mlađi, on je istinska argentinska 'grappling' legenda i jako ga cijenim."

Oni koji poznaju Francisca Barrija znaju da se "Croata" nikada neće zadovoljiti epizodnom ulogom i manjim organizacijama. Njegov cilj je povratak na veliku scenu i mečevi u najvećim promocijama poput UFC-a, Bellatora ili ONE Championshipa...

"Naravno, cilj mi je doći do velike promocije. Nisam star, imam tek 30 godina. Smatram da kroz godinu ili dvije mogu napraviti četiri ili pet mečeva. Tada bih u slučaju svih pobjeda imati 9-1 što je dobar 'score' i tu se otvara mogućnost potpisa za neku veću promociju poput Bellatora ili možda i UFC-a. ONE Championship mi se također jako sviđa... Jednom kada uđeš u veću promociju otvara se velika prilika. Kao kada dođeš na Olimpijske igre, uvijek imaš šansu osvojiti medalju jer si već tu", odlučan je "Croata".

Za kraj smo ga pitali prati li karijeru svog najvećeg rivala Filipa Pejića na što nam Barrio odgovara - moj najveći rival je bio Crnogorac Vaso Bakočević!

"Nije mi Pejić bio najveći rival, to je bio Vaso Bakočević. Pratim njihove karijere, obojica su jako dobri borci. Drago mi je što su se htjeli boriti sa mnom u tom trenutku, žao mi je što na kraju nisam uspio odraditi meč s Vasom. Zapravo mi je uoči zadnjeg meča Vaso trebao biti protivnik, ali je otkazao u posljednji trenutak. Ja i moj trener Goran Babić smo tada napravili grešku jer smo prihvatili novi meč bez posebnih priprema. Nisam na koncu niti skinuo dobro kile i nisam niti trebao odraditi taj meč. Pobijedio me! Drago mi je da mu ide dobro i htio bih da postigne što više u karijeri. To je bolje za mene jer sam izgubio jedino od njega u čitavoj karijeri", zaključuje argentinsko-hrvatski borac.

Linker
19. travanj 2024 09:12