Regija

Fenomenalni Luka Plantić savladao četvrtog nositelja i trasirao si put prema Tokiju

Luka Plantić
 screenshot/Olympic
Hrvatski poluteškaš Luka Plantić napravio je ogroman korak prema plasmanu na Olimpijske igre u Tokio. Hrabro i agresivno odradio je meč protiv četvrtog nositelja, Umara Dzambekova iz Austrije te je uzeo pobjedu podijeljenom odlukom sudaca i tako si trasirao put prema najvećoj svjetskoj sportskoj smotri. Za mjesto u Tokiju morat će upisati još dvije pobjede, no najteži posao je danas odradio.

23-godišnji Plantić od prve je minute napao godinu mlađeg Austrijanca time ga itekako iznenadivši. Doslovno cijeli tijek prve tri minute meča prošao je u pritisku hrvatskog boksača, dok se Džambekov kretao uz konopce i uspijevao je pogoditi tek nešto iz kontre. Ipak, Luka unatoč pritisku nije dovoljno radio i pogađao pa neke suce nije uspio uvjeriti u to da je odradio više i bolje. Trojica su prvu rundu bodovali u njegovu korist i to suci iz Gvatemale, Sri Lanke i Kazahstana, dok su Marokanac i Peruanac bodovali u korist Austrijanca.

Drugu rundu Dzambekov kreće agresivno i time pokušava iznenaditi Luku, no hrvatski boksač sjajno kontrira, a onda tijekom runde pogađa još nekoliko čistih udaraca kojima je napravio štetu svom protivniku. Posljednju minutu runde Plantić je usporio, teško je držao ruke gore i primio je nekoliko udaraca, no njima mu je Umar rundu oduzeo samo po mišljenju suca iz Gvatemale, kod kojeg se rezultat izjednačio. U treću rundu ušlo se s 2:0 za Plantića na karticama dva suca te 1:1 dok tri suca.

Austrijanac je treću rundu bio bolji, budući da se Plantić u prve dvije podosta potrošio, no nalazio je hrvatski boksač priliku za dobre udarce. Morao je napraviti dovoljno da stekne naklonost jednog od tri do tada "podijeljena" suca, a to je sjajnim zatvaranjem meča, u kojem je dao sve od sebe, i uspio. Suca iz Sri Lanke je još jednom uvjerio da je bio bolji te je po njegovoj kartici pobijedio 30:27, a preostali suci koji su na kraju imali 29:28 u korist Plantića su bili Peruanac i Kazahstanac.

Plantić do plasmana na OI treba ostvariti pobjedu u još dva meča, no ovom si je pobjedom olakšao prolazak kroz ždrijeb. U idućem meču čeka ga sjajni 19-godišnji Gor Nersesyan iz Armenije. Ako savlada njega i izbori četvrtfinale, Luka će imati dvije prilike za doći do plasmana na OI, budući da poraz u četvrtfinalu otvara još jednu priliku putem repasaža.

Linker
22. travanj 2024 04:30