Regija

Gabrijel Veočić nakon pobjede nad svjetskim prvakom: 'Želim na Olimpijske igre!'

Gabrijel Veočić
 Damir Krajač/Cropix
Mladi hrvatski boksač Gabrijel Veočić proteklog je vikenda savladao svjetskog prvaka

Da Hrvatska u Gabrijelu Veočiću ima velikog boksačkog talenta nije nikakva tajna. 19-godišnji boksač iz Slavonskog Broda dugo je harao mlađim kategorijama, a onda je početkom godine sve oduševio i na svom prvom seniorskom državnom prvenstvu. Tamo je ipak uzeo srebro, nakon što je u finalu s Mladenom Sobjeslavskim odradio najbolji meč turnira, u kojem je poražen vrlo tijesnom sudačkom odlukom. Bila je to dobra škola, ali i pokazatelj koliko se velike stvari od njega mogu očekivati.

Jedna takva došla je proteklog vikenda na zagrebačkom Grand Prixu, gdje je Gabrijel nastupio u turniru srednje kategorije. Otišao je tamo s ambicijom isti osvojiti, no u tom trenutku još nije znao kako na turnir dolazi svjetski prvak s prošlogodišnjeg prvenstva u Jekaterinburgu, Gleb Bakshi. Nakon te informacije, Gabrijel je pun samopouzdanja izjavio kako mu je glavna ambicija s njim se susresti i vidjeti što to ovaj ima za ponuditi. To mu se ostvarilo, ali Gabrijel se s njim nije samo susreo. On je svjetskog prvaka u jednom sjajnom te uzbudljivom meču i pobijedio. Naravno, činjenicom da je tako potvrdio svoj talent je izuzetno zadovoljan.

"Naravno da sam zadovoljan. Pobijedio sam aktualnog svjetskog prvaka i to mi je svakako najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Bila mi je čast biti u ringu s njim, a još ga je veća čast pobijediti", rekao je Gabrijel, čija profesionalna karijera broji tek sedam mečeva. No, dovoljno za pokazati zube i potvrditi kako Hrvatska ima još jednog boksača u narednim godinama spremnog za velike stvari.

Nakon toga je Gabrijel dalje opisao kako je meč izgledao kroz njegove oči te kako se osjećao u ringu, znajući da protiv sebe ima najboljeg na svijetu te kako upravo u tim trenucima istome uspješno odgovara na sve napade i pokušaje preuzimanja inicijative.

"Prvu rundu sam vodio borbu i držao ga na distanci jer je kraći i manji boksač od mene. Tako sam tu rundu i odnio u svoju korist. Drugu je Rus krenuo puno agresivnije jer je znao da gubi. Vršio je pritisak cijelu rundu, ali nisam se dao udariti. U bliskoj borbi smo se sudarili glavama i tu mi je pukla arkada, ali ozlijedio se i on. Runda je bila 'li-la', ali otišla je kod sudaca u njegovu korist. Treću je rundu krenuo još agresivnije, a ja sam znao da smo izjednačeni i da tu rundu moram dobiti. Dao sam sve od sebe i znao sam da ću pobijediti ako se ne dozvolim udariti. I sve je išlo po planu do posljednjih 15 sekundi, kad smo ušli u veliku razmjenu udaraca. Sijevala je s obje strane, ali je runda ipak pripala u moju korist te sam tako pobijedio svjetskog prvaka", ispričao nam je Gabrijel.

Njega cijela situacija u svijetu nije omela te je konstantno trenirao, ali naravno da su nedostajala natjecanja. Zbog toga sad istih namjerava odraditi što više, a također ima dva velika cilja. Jedan je malo skromniji te se tiče domaće scene, dok je drugi ipak veći. Gabrijel se nada izboriti mjesto u reprezentaciji za svjetske olimpijske kvalifikacije, nakon što je na onim europskim svoj nastup već odradio Mladen Sobjeslavski. On je nažalost tamo eliminiran u prvom kolu.

"Idući meč imam u Poljskoj za dva tjedna. Nadam se brzom oporavku od ozljede i naravno novoj pobjedi. Cilj mi je osvojiti državno prvenstvo do 22 godine i kvalificirati se na Olimpijske igre", iznio je planove.

Svjetske kvalifikacije održat će se u svibnju i lipnju iduće godine u Parizu. Gabrijel ima jako dobru priliku do tada ugrabiti mjesto u reprezentaciji, ali će za to morati proći kroz trenutno vjerojatno najjaču konkurenciju na cijeloj domaćoj sceni. Pored Gabrijela i spomenutog Sobjeslavskog, tu je također sjajni i iznimno talentirani Noa Ježek.

Linker
15. travanj 2024 09:36