HBS i izbornici komentirali žestoki istup: 'I na natjecanju se ponašao neprimjereno, totalno se izgubio...'

Nakon jučerašnjih otvorenih kritika usmjerenih na vodstvo Hrvatskog boksačkog saveza, koje je na račun organizacije povratka reprezentacije iz Londona u domovinu uputio trener BK Gladijator, Tomo Kadić, iz Saveza je pristiglo službeno priopćenje. Vodeće hrvatsko boksačko tijelo je, prema navedenom, postupilo po uputama. Osim toga su pozvali na zajedništvo te izbjegavanje širenja nervoze.

U svom obraćanju javno objavljenom na Facebook stranici, Tomo Kadić otkrio je kako jedan član Hrvatske boksačke reprezentacije, koja je od 11. do 18. ožujka boravila u Londonu, pozitivan na koronavirus. No, osim te informacije, Kadić je izrazio razočaranje odnosom institucija, u prvom planu Hrvatskog boksačkog saveza, prema njima. Rekao je kako im nisu bili osigurani nikakvi sigurnosni uvjeti, poput maski, definfekcijskih sredstava ili rukavica, prije puta u London te da im isto tako nije osiguran siguran povratak svojim domovima nakon slijetanja u Zagreb.

 

Savez je već jučer kratko reagirao na te navode te su najavili kako će tijekom današnjeg dana sve objasniti javnim priopćenjem, koje je i objavljeno na službenim web stranicama Saveza. Tamo su detaljno objasnili svoje postupke, a dodatne izjave dali su i izbornik muške reprezentacije, Dorijan Čalić te ženske, Ante Matas.

Službeno priopćenje saveza u cijelosti prenosimo u nastavku teksta.

Nakon istupa jednog od 13-tero članova naše ekspedicije na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu, želimo poručiti slijedeće:

U trenucima kada Republika Hrvatska i grad Zagreb proživljavaju jedne od najtežih trenutaka zbog velikih kriza izazvanih pandemijom Korona virusom te uzastopnim zemljotresima, koji dodatno stvaraju nelagodu među stanovništvom, pozivamo na zajedništvo, ne stvaranje panike te suzdržavanje od  prozivanja državnih institucija, koje najbolje što znaju rade svoj posao.

Upravo od tih institucija Hrvatski boksački savez prije povratka naše reprezentacije iz Londona, tražio je upute i njihovo postupanje. I dobili smo ih sa pohvalama na naš profesionalni pristup. Napisano je kako cijela reprezentacija ide odmah po povratku u samoizolaciju! Da ih se ne dočekuje na zračnoj luci, jer inače nema svrhe samoizolacije. Da stručne službe preuzimaju situaciju i da se ne miješamo. To smo i poslušali.

Nažalost, na naše inzistiranje da se članovi naše delegacije testiraju, dobili smo odgovor da epidemiološka služba određuje tko će se testirati i da se testiraju osobe samo sa izraženim simptomima poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja, kihanja, šmrcanja, bolova u prsima ili mišićima, proljeva i sl. U takvom slučaju potrebno je da se osoba javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja.

O svemu tome izvijestili smo Izbornike i članove ekspedicije na e-mail prije njihovog povratka u Hrvatsku!  Glede hijerarhije, Hrvatski savez načelno komunicira sa reprezentacijom preko Izbornika ili vođe puta, koji je u ovom slučaju bio Izbornik Dorijan Čalić. On je pohvalio odrađeno, jer smo veći dio reprezentacije vratili u najkraćem mogućem roku. Dio je na vlastito inzistiranje ostao u Londonu i njihov povratak organizirali smo prekjučer.

Zabrinuti smo za zdravstveno stanje cijele naše boksačke obitelji, ali ponajviše naših povratnika iz Londona. Napominjemo, kako je dio tih sudionika, bio prošlog mjeseca na pripremama u Italiji, gdje im je savez po izbijanju epidemije naložio da se hitno vrate. Smatramo kako pojedinačni istupi poput trenera BK Gladijatora nisu pravo stanje stvari, obzirom da su oba Izbornika Dorijan Čalić (muški) i Ante Matas (žene) imali samo pozitivne riječi za postupke Saveza:

"Savez je napravio sve što je bilo moguće i mi smo toga svjesni i zahvalni. Bitno je da smo se vratili kući. Niti ja niti ostatak reprezentacije nemamo isto mišljenje kao trener Kadić, pa mi nije jasno u čije ime on to govori. I na samom natjecanju se ponašao neprimjereno, a nakon neočekivanog poraza njegovog boksača totalno se izgubio",  kaže Čalić, dok je Matas kratko izjavio: "pogrešna adresa napada. Savez tu nije ništa kriv. Ali pustimo sada to, treba se usredotočiti na zdravlje, a ne baviti se glupostima!"

Nadalje, Hrvatski boksački savez moli sve medije da poštuju privatnost članova naše reprezentacije te da ne iznose imena ili pretpostavke da li je i tko je od članova reprezentacije obolio od Korona virusa. I za kraj, uz riječi podrške svima, željeli bi smo izraziti sućut obitelji jučer preminulog Hrvatskog tigra Branka Cikatića, jednog od najboljih i najpoznatijih boraca sa ovih prostora. Neka mu je laka Hrvatska zemlja!

 

Newsletter

Prijavite se na Fightsite.hr newsletter i ne propustite zanimljive priče!