Regija

HBS izborio pobjedu protiv HOO-a: Na kvalifikacije u London ide devet hrvatskih predstavnika!

Marko Milun i Toni Filipi
Hrvatska će na prvi kvalifikacijski boksački turnir za Olimpijske igre u Tokiju ove godine ipak poslati devet boksačica i boksača, a ne samo njih četvoro, kako je prvotno odlučio Hrvatski olimpijski odbor. Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak je u intervjuu za portal Croring to nazvao "pobjedom HBS-a".

Situacija se dramatično promijenila nakon sastanka koji se recentno održao u HOO-u, a na kojem se raspravljalo o putnicima za London. Očito je HOO na koncu odlučio popustiti pa će na put ići svi oni koji su ranije prijavljeni po svojim kategorijama, ali i naša dosadašnja profesionalka Ivana Habazin. To je sjajna vijest za hrvatski boks, koji posljednjih godina redovito ubire medalje s najvećih svjetskih i europskih natjecanja i prvotna odluka bi svakako bila vrlo nemotivirajuća i pogrešna za sve mlade boksače koji snivaju olimpijski san.

Sada će na put u London i prve kvalifikacije za Tokijo čak devet boksačica i boksača čime će Hrvatska imati predstavnike upravo u devet kategorija.

"Ovo je bila zadnja kap. HOO već tri godine od našeg saveza radi slučaj. Od toga da oni određuju kome će ići nagrada za trenera, te pokušavaju oduzeti polovicu plaće Leonardu Pijetraju i dati je Hrgovićevom treneru. Pa, sve do Filipa Hrgovića. Mateša kaže da je Hrgović jedini evidentni kandidat. Čujte, Hrgović je mogao ići na kvalifikacije u ožujku da je htio, ali to njemu ne odgovara. Ima profesionalni meč i čovjek gleda da zaradi. Boks i hrvanje su najteži borilački sportovi, a čini se ako nemaš svog čovjeka u HOO-u da ne možeš dobiti financiranje. Nenormalno je da se ništa ne može postići bez pritiska", izjavio je vrlo oštro među ostalim Bošnjak u intervjuu.

Podsjetimo kako je prošlog tjedna spotsku javnost šokirala odluka HOO-a da se u London pošalju samo sportaši koji imaju prvu ili drugu kategorizaciju. To je znatno "osakatilo" mogući popis za prve kvalifikacije u Londonu pa se s pravom postavljalo pitanje - čemu čitava predstava, ako će u konačnici ekonomski faktori odlučivati putnike.

Sportaš prve kategorije postaje onaj tko se plasirao među najboljih osam na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskih igrama, odnosno među najboljih četiri na Europskom prvenstvu. Boksači prve kategorije tako su samo brončani s OI Filip Hrgović te brončani s Europskog prvenstva prošle godine Marko Milun i Toni Filipi, kao i Damir Plantić, koji je broncu uzeo dvije godine ranije.

Za postati sportaš druge kategorije potreban je plasman u osminu finala SP ili OI, odnosno četvrtfinale EP. Dodatni kriterij je plasman među Top 10 na službenoj AIBA ljestvici, no te kriterije od naših boksača nitko nije zadovoljio. Čim je ova vijest javno obznanjena, Hrvatski boksački savez je najavio da će pokušati na sastanku ipak izboriti put i za preostale prijavljene kandidate. Sada su to učinili uvećano za Ivanu Habazin koja bi mogla biti naša velika nada u Londonu. U nastavku pročitajte popis boksača koje bi trebali gledati na prvim kvalifikacijama. Druge su na rasporedu kasnije ove godine u Parizu.

Boksači:

-63kg: Erik Pijetraj
-69 kg: Marko Zeljko
-75 kg: Mladen Sobjeslavski
-81 kg: Luka Plantić
-91 kg: Toni Filipi
+91 kg: Marko Milun

Boksačice:
-57 kg: Nikolina Ćaćić
-60 kg: Marija Malenica
-69 kg: Ivana Habazin

Linker
24. travanj 2024 07:28