Regija

HOO priznao pogrešku: Luki Plantiću ipak neće pokriti troškove odlaska u London!

Luka Plantić i Matej Uremović
 Damir Krajac / CROPIX
BOKS Nastavlja se "trakavica" u odnosima HBS-a i HOO-a.

Taman kad pomislite da je razriješeno sve što se tiče boksa i naših boksača koji kane na predolimpijske kvalifikacije, a za koje troškove snosi HOO, idemo ispočetka. Ne baš posve, ali u svakom slučaju "trakavica" se nastavlja, pišu Sportske novosti.

Ovaj put radi se o pogrešci Hrvatskog olimpijskog odbora koju su doduše sami i priznali. Damir Šegota, voditelj Ureda za olimpijski program, poslao je u utorak, 4. veljače navečer dopis Hrvatskom boksačkom savezu u kojem ih izvješćuje o pogrešci, odnosno kako to točno stoji u dopisu:

"Poštovani, ponovnim uvidom u registar kategoriziranih sportaša uvidjeli smo jednu pogrešku. Naime, prethodnim dopisom smo vas obavijestili da pravo nastupa o trošku HOO-a na kvalifikacijskom turniru u Londonu ima Luka Plantić, međutim pravovaljanu kategorizaciju ima Damir Plantić, a Luka Plantić nema potrebitu 1. ili 2. kategoriju koja mu daje pravo nastupa o trošku HOO-a.

Ovim putem se ispričavamo na nenamjernoj grešci koja se potkrala zbog žurnih aktivnosti vezanih uz dvojbe oko nastupa boksača u Londonu.

S poštovanjem,

Damir Šegota".

Ruku na srce, pogreška je to koja se svakome može dogoditi. Svakome tko radi, a vjerujemo da tu nema zluradosti, jedino je problem što se ovakvo što potkralo baš u trenutku napetih odnosa između Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog boksačkog saveza. U takvim se trenucima onda svačija riječ i zarez posebno "važu". Luka Plantić ima značajne uspjehe, ali, istina, ostvario ih je prije 5-6 godina. Luka je osvojio zlato na EP-u do 18 godina, srebro na SP-u do 18 godina, kao i broncu na Olimpijskim igrama mladih 2014. Problem je, uvjetno rečeno u njegovu slučaju i kada su kategorizacije u pitanju, što je Luka Plantić zadnje dvije godine prešao u profesionalce. Amaterskom boksu vratio se u prosincu prošle godine osvajanjem zlata na Prvenstvu Balkana te je danas u 3. kategoriji. To su u Hrvatskom olimpijskom odboru uvidjeli tek prije koji dan, nakon što su prethodno već objavili informaciju da će podmiriti trošak Lukinog nastupa na kvalifikacijama u Londonu.

Načelno, to ne mijenja bitnije status Luke Plantića kad je riječ o njegovu nastupu na kvalifikacijama u Londonu. On će na taj turnir u ožujku svakako ići, jedino što će troškove puta i smještaja snositi Hrvatski boksački savez. Zaključno, valjda i ako opet netko nešto nije od nadležnih institucija krivo zbrajao, što se HOO-a tiče, boksači prve i druge kategorije koji imaju pravo na "pokrivanje" troškova od olimpijske organizacije su:

1. kategorija - Filip Hrgović, Toni Filipi, Marko Milun i Damir Plantić,

2. kategorija - Nikolina Čačić, Leo Cvetković, Luka Pratljačić i Gabrijel Veočić.

Na europske kvalifikacije u London sljedećeg će mjeseca ići istih onih osam boksača, odnosno boksačica koje su početkom tjedna odredili izbornik Dorijan Čalić i trener Ante Maras, a to su:

muškarci - Marko Zeljko (do 69 kg), Filip Zeljko (do 75 kg), Luka Plantić (do 81 kg), Toni Filipi (do 91 kg) i Marko Milun (iznad 91 kg),

žene - Nikolina Čačić (do 57 kg), Marija Malenica (do 60 kg) i Ivana Habazin (do 69 kg).

Možda ste zamijetili da na boksačkom popisu putnika za London uopće nema nekih boksača kategoriziranih od strane HOO-a. Brođanina Gabrijela Veočića (bronca na EP-u mlađih seniora 2019.) nema jer je izgubio finale Prvenstva Hrvatske od Mladena Sobjeslavskog. Nema ni prvaka države do 91 kg Damira Plantića koji se nije spremao za mogućnost londonskih kvalifikacija, budući da je bio obaviješten o tome da je navodno pao na doping-testu na Europskim igrama u Minsku prošlog ljeta, ali do dana današnjeg nikada nigdje nije došao nikakav službeni dokument ili zapis o tome!? Ovo je samo, usput budi rečeno, potvrda poprilične neorganizacije u međunarodnom boksu. Nažalost, račun na koncu nečije pogreške ili nemara, tako svejedno, najviše plaćaju sami sportaši. E, to je nešto s čim se nikako ne slažemo i to je ono što nam smeta.

Linker
19. travanj 2024 07:04