Regija

Hrvatski kickboxing pamtit će ovaj dan na SP-u: 'Mislim da sam rekorder, da nitko nema toliko medalja'

 Davorin Olivari/ Fight Site
Ima dana koje će hrvatski kickboxing pamtiti, a srijeda je svakako jedan od takvih.

Na najjačem svjetskom prvenstvu do sada hrvatske borkinje i borci osvajaju medalje. Sve su zasada osigurane brončane, ali znamo mi da će se pretvoriti u one još sjajnije. Pa ako se to i ne dogodi, uspjeh je ostvaren već do sada. Baš je bilo onako kako su vrijedni ljudi iz hrvatskog kickboxinga najavljivali, vratiti ćemo se s medaljama. I eto, u srijedu je krenula hrvatska žetva.

Anđela Stanić! Ta mlada iznimno simpatična djevojka prva je osvajačica medalje za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu. Pobijedila je uvjerljivo borkinju iz Brazila u light contactu, u kategoriji do 65 kilograma. Tu hrvatsku borkinju stvorio je Pero Gazilj, trener iz Makarske, nekdašnji četverostruki uzastopni prvak svijeta u point fightingu.

- Pero Gazilj je moj trener, s njim sam trenirala preko ljeta, a kako studiram u Zagrebu, zadnja tri tjedna sam radila s Vanjom Rehakom, a sparirala sam s Lucijom Regvat koja je također ovdje na prvenstvu - pričala nam je presretna Anđela nakon osvajanja prve hrvatske medalje

Anđela nije samo sjajna borkinja, ona je i iznimna studentica.

- Na petoj sam godini FER-a u Zagrebu, nije da se hvalim, ali matematika, fizika i informatika uvijek su mi bili najdraži.

Ta krasna cura se kickoboxingom bavi 13 godina, kao juniorka bila je europska i svjetska prvakinja u light contactu, osvajala je i medalje na velikim natjecanjima u point fightingu.

- Ovo mi je prva seniorska medalja u light contactu na svjetskim prvenstvima. Sad s nestrpljenjem čekam polufinale i naravno da se nadam novoj pobjedi - kazala nam je Anđela.

FOTO: Davorin Olivari

Drugu brončanu medalju za Hrvatsku opet je osvojila djevojka. Marija Bodač, borkinja splitskog Pit Bulla, najboljeg kickboxing kluba u Hrvata, izvrsnom prezentacijom i pravim velemajstorskim potezima slomila je poljsku borkinju u low kicku, u kategoriji do 65 kilograma. Marija je bila fenomenalna, slušala je savjete trenera Marka Žaje i Gordana Vatavuka, borila se hrabro, ali precizno i učinkovito.

- Meni je ovo prva medalja na svjetskim prvenstvima, zato sam jako sretna i ponosna - kaže nam Marija

Ona je prava sportašica, osim što je borkinja, radi i kao trener u splitskom Pit Bullu. Trenira djevojke i mlađe borkinje.

- Kad je u pitanju kickboxing, bila sam europska i svjetska juniorska prvakinja, a na Europskom prvenstvu prošle godine osvojila sam srebrnu medalju, a 2014. brončanu.

Marija je vrhunska borkinja, jedva čekamo njenu borbu u polufinalu. Nakon što su djevojke osvojile prve medalje, na red su došli i momci. Prvu mušku medalju u Sarajevu osvojio je Luka Žuljević, član kaštelanskog Uni Renta, mladić kojeg trenira Miljenko Šarac, jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera borilačkih sportova. Luka se borio vrhunski, iskazao je vještinu dostojnu najvećih majstora, pobijedio je turskog borca i low kicku, u kategoriji do 91 kilograma. Dominirao je Luka cijeli meč, sjajno su radile ruke i noge.

- Naravno da sam zadovoljan zbog ove pobjede, medalja je tu, ali nisam još završio svoj posao na ovom prvenstvu - kazao nam je Luka, jedan od najboljih hrvatskih ringovnih boraca

FOTO: Davorin Olivari

Konačno, u jutarnjem i poslijepodnevnom dijelu programa, četvrtu medalju za Hrvatsku osvojio je Boris Mišković, legenda hrvatskog kickboxinga, pravi sentator ovog sporta. Boris je pobijedio češkog borca u light contactu, u kategoriji iznad 94 kilograma. Njegov trener je otac, Pero Mišković, klub je Budokai Rovinj

- Kako ne bih bio sretan, ovo mi je 13-ta medalja s europskih i svjetskih prvenstava. Mislim da sam rekorder, da nitko nema toliko medalja - ponosno nam je kazao majstor Boris.

Jedna je borba u prvom dijelu programa privukla posebnu pozornost. Radilo je o sudaru našeg Roka Doždora iz Pit Bulla, protiv srpskog borca Marka Cvetanovića u low kicku, u kategoriji do 63,5 kilograma. Srbi su u ringovnim disciplinama među najboljim svjetskim borcima, a upravo je taj Cvetanović na prošlom Euru u Slovačkoj pobijedio Roka. Atmosfera u dvorani je za vrijeme borbe bila užarena. Srpski borkinje i borci žestoko su uzvikivali; 'Srbija, Srbija..' usput lupavši po bubnjevima, hrvatski dio dvorane navajao je; 'Hrvatska, Hrvatska...'. Začuo se i refren 'zovi samo zovi'... Niti jedna borba do sada nije održana u takvoj atmosferi. U žestokoj izmjeni udaraca, u fantastičnoj borbi pobjedu je odnio Roko i najavio pohod na medalju, možda i zlatnu.

- Sad sam mu se revanširao za poraz u Bratislavi!

To nam je kazao presretni Roko nakon borbe dok je primao čestitke s svih strana.

Lucija Bilobrk nokautirala Indijku nakon samo minute borbe

Jedna od naših najvećih ženskih zvijezda, Lucija Bilobrk, je u kasnom poslijepodnevnom programu također osigurala brončanu medalju u disciplini K1, u kategoriji do 70 kilograma, bila je to peta po redu za Hrvatsku. Lucija je bila nemilosrdna prema svojoj protivnici iz Indije, nokautirala ju je nakon samo minute borbe!

Borkinja iz splitskog Pit Bulla je inače europska i svjetska prvakinja, ovdje u Sarajevu brani titulu. Kako je krenula, zaista možemo vjerovati u novi naslov ove mlade cure gromovitih udaraca.

- Dobro sam startala, sad čekam polufinale i boj za još sjajnije odličje - kazala nam je Lucija nakon ekspresne pobjede.

Davorin Olivari

Od prvog dijela programa svakako moramo spomenuti još jednu veliku pobjedu mladog Andreja Kedveša, koji je u K-1, u kategoriji do 71 kilograma pobijedio opasnog poljskog borca.

Naravno, nije se samo pobjeđivalo i osvajalo medalje. Mora biti i poraza, logičnio je to. Na tatamiju su izgubili Ana Znaor Milohnić, Jure Drlje i Andrej Gudac, dok su s ringa u prvom dijelu programa poraženi sišli Luka Jaman, Amel Dizdarević, Borna Bilandžić i Luka Miklečić, a kasnije je poraz upisao i Ante Buzov.

I Nives Radić osigurala broncu!

Sjajan dan za hrvatski kickboxing nastavio se i u večernjem programu srijede.

Nives Radić, velemajstorica ovog sporta pobijedila je domaću borkinju Jasminu Merdić u disciplini low kick, kategorija iznad 70 kilograma. Nives je odlično kontrolirala borbu, majstorski je izbjegavala udarce nasrtljive suparnice i besprijekorno pogađala svojim udarcima. Nastavila je izvrsnu hrvatsku seriju u kojoj su jučer posebno dominirane hrvatske borkinje.

Davorin Olivari

Linker
19. travanj 2024 07:02