Regija

Hrvatski vojnik protiv superstara Svjetskog prvenstva: 'Ždrijeb uopće nije bio loš, ali on mi je sigurno najteži suparnik u dosadašnjoj karijeri'

 Davorin Olivari
Toni Ćatipović (27), borac splitskog Pit Bulla, u srijedu starta na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu u disciplini K-1, kategoriji do 91 kilogram.

Ždrijeb je prema njemu bio nemilosrdan. Aktualni europski prvak borit će se protiv najveće zvijezde kompletnog SP-a, Litavca Sergeja Maslobojeva, profesionalnog borca koji je, između ostalog, nastupao i za Glory.

Toni je inače hrvatski vojnik, dio je Treće mehanizirane bojne Pauci. Živi u Splitu, a radi u Kninu!

- Svaki dan putujem sat i pol u Knin, pa sat i pol natrag. Nakon toga treniram, a i vodim treninge, u Pit Bullu radim s početnicima i rekreativcima. Iz kuće izađem oko šest ujutro, a vratim se oko šest poslijepodne i odmah idem u klub na treninge. Kod kuće sam opet oko 22.30 sati. Živim s djevojkom Ivanom, vidim je praktički samo tijekom vikenda, definitivno nije lako - priča nam Toni.

Možda će u budućnosti biti bolje, radi se na Tonijevu premještaju iz Knina u Split, tu se jako trudi i njegov trener, šef Pit Bulla, nekad veliki borac Marko Žaja.

- Naravno da mi sve to stvara problem u karijeri, dolazim na trening pa, mogu reći, sa 50 posto kapaciteta nakon cijelog dana u pogonu. Nažalost, na treninge ne mogu doći odmoran. Eto, iskreno, sad kad sam ovdje na Svjetskom prvenstvu, napokon se mogu odmoriti, naspavati, normalno funkcionirati.

Ždrijeb uopće nije loš

Bez obzira na sve to što je nam je rekao, Toni se gotovo uvijek s velikih natjecanja vraća s medaljama. Prošle godine u Bratislavi je postao europski prvak, a prije toga uzeo je i dvije bronce na svjetskim prvenstvima. Kao junior, dva je puta bio svjetski prvak, jednom u tajlandskom, a jednom u savate boksu. U kickboxingu se borio u svim ringovnim disciplinama, al najdraži mu je K-1.

- Ta disciplina najviše mi leži, u njoj sam, uostalom, prvak Europe.

Morali smo, naravno, porazgovarati o njegovom suparniku, superstaru prvenstva Sergeju Maslobojevu.

- Vidite, uopće ne mislim da je moj ždrijeb bio loš, da nisam imao sreće. Da, dobio sam za protivnika najboljeg borca koji se pojavio na Svjetskom prvenstvu, ali on je profesionalna zvijezda. U amaterskom kickboxingu možda može sve ispasti drukčije. Realno, čovjek je veliki favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka, no vidjet ćemo, prije toga mora se boriti sa mnom. Ulogu će igrati i činjenica da je prije mene imao jedan meč, ja sam na startu bio slobodan. Sve ću ponuditi od sebe, pa što bude.

Jeste li se ikad u karijeri borili protiv suparnika takve vrijednosti, takve zvijezde borilačkih sportova?

- U tajlandskom boksu borio sam se s Frankom Munozom za profesionalnu titulu u Madridu, to mi je dosad bila najteža borba, ali Sergej Maslobojev mi je sigurno najteži suparnik u karijeri dosad. Ako ga prođem, nakon toga me čekaju opet moćni suparnici, sve osvajači medalja na velikom natjecanjima, svaka moja borba bit će - finale!

Brat je prvi počeo

Toni je u borilačkim sportovima malo više od 13 godina, krenuo je putem brata koji je prvi počeo, on se kasnije pridružio.

- Brat Dino je, nažalost, odustao, ja sam nastavio. Kao jako mlad sam i boksao, bio sam kadetski i juniorski prvak u boksu. Međutim, u ovom sportu, kickboxingu, nema previše financijskih sredstava, od kicboxinga se ne može živjeti. Ako odeš u profesionalce, ne možeš raditi, a upitno je hoćeš li izgraditi adekvatnu karijeru. Konačno, ni profesionalni prihodi nisu stalni, trebaš se itetako probiti da bi zarađivao novac od kojeg se može živjeti. Ipak, kad je kickboxing ušao u obitelj olimpijskih sportova, zanimanje za njega je poraslo i sada je sve na mnogo višoj razini - zaključio je Toni Ćatipović.

Veliko priznanje za Tomislava Novosela

Tomislav Novosel, ponajbolji hrvatski kickboxing sudac dobio je veliko priznanje u Sarajevu. Tako je postao je prvi Hrvat koji je na svjetskim prvenstvima bio šef ringa, čovjek koji kontrolira sve što se zbiva u i oko borilišta. Novosel je godinama u samom vrhu svjetskog suđenja, nogometnim riječnikom kazano, Pierluigi Collina kickboxinga. Naravno, imenovanje Novosela šefom ringa priznanje je i hrvatskom kickboxingu.

Najjače SP u povijesti

U utorak je otvoreno kickboxing Svjetsko prvenstvo u Sarajevu na kojem sudjeluje 58 država i preko 800 borkinja i boraca, dosada najjače u povijesti. Hrvatsku zastavu na otvaranju nosili su naši osvajači medalja na raznim velikim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima, velika borkinja Ana Znaor Milohnić, te sjajni borci Toni Čatipović i Luka Žuljević.

Linker
19. travanj 2024 23:55