Regija

Ivica Trušček: 'Ne smatram se BMF-om, boriti se je moj posao i život'

Vaso Bakočević i Francisco Barrio
 Instagram
Pred veliku FNC 3 borbu protiv Vase Bakočevića, porazgovarali smo s Ivicom Truščekom

Ivica Trušček i Vaso Bakočević sutra će predvoditi FNC 3 priredbu koja će se održati u dvorani zagrebačkog American Top Teama. To je na kraju odrađeno kao zamjenska opcija, nakon što je Stožer civilne zaštite zabranio održavanje priredbe u prostoru kluba Noa na Zrću. No, promocija se pokazala izuzetno profesionalnom te su bili spremni na sve i sjajan program će se održati, uz gledatelje u dvorani i izravni prijenos. Na Ivicu Truščeka ta promjena baš i nije izričito djelovala, no kako se osjeća pred borbu i što možemo očekivati, otkrio nam je u intervjuu koji smo s njim odradili. Inače, Ivica će ovim putem pokušati ponoviti uspjeh iz 2013. godine, kad je Bakočevića savladao na priredbi Final Fight Championshipa.

Ivice, kako su prošle pripreme. Koliko su dugo trajale i što bi iz njih posebno htio naglasiti i spomenuti?

"Pripreme su krenule onog trenutka kad sam saznao da ću se boriti na FNC 3, znači i prije nego sam znao da će mi baš Vaso biti protivnik. Do nedavno sam jako rijetko išao u ATT na treninge. Više sam radio kondiciju jer sam mislio da tehniku neću izgubiti, ali to nažalost nije tako. Ako samo na kratko izađeš iz pravog treninga, jako se teško vratiti pa te nalupaju dečki koji konstantno treniraju samo dvije ili tri godine. To ne govori samo da bez treninga nema ništa, nego da se u ATT-ju jako dobro radi. Takvu pogrešku više neću ponoviti, tako da sam zadnjih par mjeseci nekoliko puta tjedno u Zagrebu na treningu. To mi oduzima puno vremena i novca, ali nema druge."

Što očekuješ da će ovog puta biti drugačije u borbi protiv Vase Bakočevića i misliš li da će biti uzbudljivija i zanimljivija od prve?

"Pogriješio sam s izjavom da bi me od deset puta Vaso dobio jednom. To bi bila istina jedino ako bi se on borio kao u našem prvom meču. No, od tada je puno napredovao, kako tehnički, tako i psihički. Sad se ne troši kad ne treba, odmara se kad može, opušten je i tijekom borbe prema potrebi mijenja taktiku. Stalno ističem njegov nokaut protiv Hermesa France, to je stvarno školski izveo i toga se najviše bojim. Da me ne nokautira desnim swingom ili lijevim krošeom. Mislim da će biti zabavnija borba od prve jer je on sada poznatiji nego onda i velika je zvijezda. Obojica smo iskusni veterani kojima svašta može pasti na pamet pa mislim da će svakako biti zanimljivo, ako već ne s tehničke, onda sigurno sa zabavne strane."

Tko ti je u pripremama glumio Vasu, odnosno s kim si najviše sparirao?

"Croata, od svih ljudi, haha. On je Vasine visine i građe. Bolje hrva i baca od Bakočevića, ali isto voli jako udariti lijevom i desnom pa primiti klinč te baciti. Francisco malo bolje kombinira te miksa hrvanje i boks, tako da sam mogao s njim raditi oboje, nadam se da ću moći i s Vasom."

Kako reagiraš na veliko zanimanje fanova i medija. Misliš li da možda imaš više navijača od Vase?

"Vaso je ovdje A strana unatoč tome što sam ja pobijedio u prvoj borbi. Ne da ima više fanova od mene nego ima deset puta više fanova. On je pametan tip i očito zna što radi jer mu je slava, ali i plaća za borbe, veća nego od bilo koga s ovih prostora, uključujući tehnički puno potkovanije borce. Svijet je takav kakav je i MMA nikad nije bio samo sport. Na prvom mjestu je to showbiznis, a sport je tek na drugom, nema se tu što prigovoriti. Tko ne želi, ne mora sudjelovati, niti kao borac niti kao gledatelj. Ja nisam ljubomoran na Psycha, makar bih volio da sam na njegovom mjestu tj. da imam takve koristi od trash talka. Ja nažalost nisam takav, kad bih se na to i pokušao natjerati, vidjelo bi se da nisam iskren, ne bi to funkcioniralo."

Nakon KSW-a si upravo od strane ovog portala, u intervjuu koji smo odradili odmah nakon borbe protiv Kaszubowskog, nazvan lokalnim BMF-om, dakle ovog puta na neki način braniš tu titulu. Imaš li što reći na tu temu?

"Nisam se mogao sjetiti da ste me vi proglasili BMF-om pa evo po prvi put hvala na tome. Iako, i dalje ne mislim da sam se nešto posebno hrabar pokazao tim ulaskom u meč samo par sati prije. Pa ja treniram cijeli život i borim se nekoliko puta godišnje. To je kao da u nedjelju šef nazove radnika da dođe na posao, a ovaj se pojavi i odjednom se svi čudi te ga hvale kao heroja. Borbe su moj posao i nakon djece najveći dio mog života. Zapravo bi bilo čudno da nisam uskočio i ugrabio takvu priliku."

Nakon nekog vremena, ponovno si negdje glavna borba. Kakav je osjećaj čekati u svlačionici dok se svi ostali bore? Voliš li više kad si ranije na programu?

"Svi vole biti prvi ili među prvima pa opušteno gledati ostatak priredbe te filozofirati o svojoj i tuđim borbama. Biti glavna borba je svakako veći pritisak, ali dakako da je to i najbolji osjećaj te svojevrsno priznanje za sve do sada učinjeno u sportu. Da mi protivnik nije baš Vaso, možda ne bih bio main event. Ovisi tko bi mi stajao s druge strane kaveza. Ovako sad pokušavam maksimalno uživati u toj poziciji. Prije sam kroz borbe i evente išao kao muha bez glave, fokusiran na najmanje detalje. Sad više pokušavam sagledati cijelu sliku izdaleka te cijeniti sve što imam i u čemu sudjelujem. Sve možda bude brzo gotovo i dio povijesti za mene pa ne bih htio da od drva nisam vidio šumu."

Koliko si razočaran činjenicom da se priredba neće održati na Zrću i mijenja li to što kod tebe?

"Tamo bi mi taj ambijent bio nešto novo, kao i borba na otvorenom iznad mora. Ali, osim toga sve mi je bolje u Zagrebu. Tu treniram već godinama i doslovnu ću umrijeti prije nego se tu predati."

Razgovarao: Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
19. travanj 2024 04:16